Επιστήμη

Ερευνητές αποκρυπτογράφησαν κώδικα σε πέτρα των Βίκινγκς 1.200 ετών – Τι έγραφε

Κώδικας σε πέτρα των Βίκινγκς.png

Το μήνυμα είναι γραμμένο πάνω σε μία πλάκα από γρανίτη, 1.200 ετών και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αναφέρεται στη «μάχη με τα καιρικά φαινόμενα».

Ο «κώδικας», όπως γράφει η «The Sun», αποτελείται από εννιά αινίγματα, και σύμφωνα με τους επιστήμονες που τον έσπασαν, αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή. Αναφέρεται συγκεκριμένα σε κάποιες μυστηριώδεις καιρικές συνθήκες που ακολούθησαν το θάνατο ενός στρατηγού.

Το 536 μ.Χ. μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων βύθισαν την Ευρώπη στο σκοτάδι, εξαπλώθηκαν οι ασθένειες και η πείνα και τα χωράφια ξεράθηκαν. Εκείνη τη χρονιά η Σκανδιναβία έχασε τον μισό της πληθυσμό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ένας άλλος Βίκινγκ, που γεννήθηκε τριακόσια χρόνια αργότερα, ο Βαρίν, είχε λάβει υπόψη του αυτούς τους οιωνούς και άρχισε τα εντοπίζει ανάλογα σημάδια στον ουρανό την εποχή που πέθανε ο γιος του.

Πριν ο γιος του Βαρίν πέσει νεκρός στο πεδίο της μάχης, μια ηλιακή καταιγίδα έβαψε τον ουρανό κόκκινο, συνέβη μια ηλιακή έκλειψη και ακολούθησε ένας ιδιαίτερα κρύος χειμώνας που κατέστρεψε τις καλλιέργειες. Έτσι, όταν ο Βάριν σκάλισε την πέτρα ως φόρο τιμής στον γιο του, κρυπτογράφησε τις προειδοποιήσεις για τον «περίεργο καιρό» και το χάος που θα φέρει.

Επιστήμη

Ολοένα πιο ορατός και από την Ελλάδα ο νέος κομήτης NEOWISE

κομήτης

Ένας νέος κομήτης, ο C/2020 F3 (NEOWISE), ο οποίος προέρχεται από τα πιο μακρινά μέρη του ηλιακού συστήματός μας, πλησιάζει πλέον ολοένα περισσότερο τη Γη, χωρίς να αποτελεί κίνδυνο, καθώς θα περάσει σε ασφαλή απόσταση έως 103 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, όταν αναμένεται να κάνει το κοντινότερο πέρασμά του από τον πλανήτη μας στις 22 Ιουλίου.

Ο διαμέτρου πέντε χιλιομέτρων κομήτης πέρασε στις 3 Ιουλίου το περιήλιό του, επιβιώνοντας από το κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο και, καθώς επιστρέφει στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος, η πορεία του θα διασταυρωθεί με εκείνη της Γης. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, το πολύ κοντινό πλησίασμα στον Ήλιο σε απόσταση 44 εκατ. χλμ., είχε ως συνέπεια να «ψηθούν» τα εξωτερικά στρώματα του κομήτη και έτσι αέρια και σκόνη εκτινάχθηκαν από την παγωμένη επιφάνειά του, δημιουργώντας μία μεγάλη ουρά.

Σε όλον τον κόσμο, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι σπεύδουν να παρατηρήσουν τον κομήτη, πριν χαθεί στα βάθη του διαστήματος. Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι οποίοι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση ψηλά στην ατμόσφαιρα, κατάφεραν ήδη να τον φωτογραφήσουν.

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε φέτος τον Μάρτιο από το υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA, θα είναι έως τις 11 Ιουλίου ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι στον σκοτεινό και καθαρό πολύ πρωϊνό ουρανό (περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου), ενώ στη συνέχεια και έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι ορατός πιο νωρίς τα βράδια.

Σύμφωνα με μετρήσεις Ελλήνων ερασιτεχνών αστρονόμων, το φαινόμενο μέγεθός του πιθανώς να είναι αρκετά φωτεινό για να τον κάνει ορατό διά γυμνού οφθαλμού και από τη χώρα μας. Σήμερα, ο κομήτης βρίσκεται στον αστερισμό του Ηνίοχου και σε λίγες ημέρες θα είναι πιο εύκολο να τον δει κανείς περίπου στις 5:30 στον βορειοανατολικό ουρανό και πριν δυναμώσει το λυκαυγές.