Επιστήμη

Ερευνητές αποκρυπτογράφησαν κώδικα σε πέτρα των Βίκινγκς 1.200 ετών – Τι έγραφε

Κώδικας σε πέτρα των Βίκινγκς.png

Το μήνυμα είναι γραμμένο πάνω σε μία πλάκα από γρανίτη, 1.200 ετών και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αναφέρεται στη «μάχη με τα καιρικά φαινόμενα».

Ο «κώδικας», όπως γράφει η «The Sun», αποτελείται από εννιά αινίγματα, και σύμφωνα με τους επιστήμονες που τον έσπασαν, αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή. Αναφέρεται συγκεκριμένα σε κάποιες μυστηριώδεις καιρικές συνθήκες που ακολούθησαν το θάνατο ενός στρατηγού.

Το 536 μ.Χ. μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων βύθισαν την Ευρώπη στο σκοτάδι, εξαπλώθηκαν οι ασθένειες και η πείνα και τα χωράφια ξεράθηκαν. Εκείνη τη χρονιά η Σκανδιναβία έχασε τον μισό της πληθυσμό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ένας άλλος Βίκινγκ, που γεννήθηκε τριακόσια χρόνια αργότερα, ο Βαρίν, είχε λάβει υπόψη του αυτούς τους οιωνούς και άρχισε τα εντοπίζει ανάλογα σημάδια στον ουρανό την εποχή που πέθανε ο γιος του.

Πριν ο γιος του Βαρίν πέσει νεκρός στο πεδίο της μάχης, μια ηλιακή καταιγίδα έβαψε τον ουρανό κόκκινο, συνέβη μια ηλιακή έκλειψη και ακολούθησε ένας ιδιαίτερα κρύος χειμώνας που κατέστρεψε τις καλλιέργειες. Έτσι, όταν ο Βάριν σκάλισε την πέτρα ως φόρο τιμής στον γιο του, κρυπτογράφησε τις προειδοποιήσεις για τον «περίεργο καιρό» και το χάος που θα φέρει.

Επιστήμη

Τρύπα του όζοντος: Μεγαλύτερη και από την Ανταρκτική στον Νότιο Πόλο

τρύπα του όζοντος

Η τρύπα στο στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, που σχηματίζεται κάθε χρόνο πάνω από τον Νότιο Πόλο, έχει φέτος τον Σεπτέμβριο μεγαλώσει κατά 75% περισσότερο σε σχέση με τις κάθε άλλη χρονιά τέτοια εποχή από το 1979 και είναι πια μεγαλύτερη ακόμη και από την Ανταρκτική.

Κάθε χρόνο, μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, που είναι η εποχή της άνοιξης στο Νότιο ημισφαίριο της Γης, το όζον αραιώνει πάνω από την Ανταρκτική, με την τρύπα να φθάνει στο μέγιστο μέγεθος της από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Όμως φέτος οι διαστάσεις της είναι οι μεγαλύτερες εδώ και πολλές δεκαετίες, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με το "New Scientist" και τη βρετανική "Γκάρντιαν".

Το 2020 η τρύπα είχε φθάσει σε έκταση έως περίπου 24 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ φέτος ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το μέγεθος. Το φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus για την Παρατήρηση της Ατμόσφαιρας (CAMS), οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα έχει μεγαλώσει κι άλλο.

Το στρώμα όζοντος στη στρατόσφαιρα, σε ύψος 11 έως 40 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη, προστατεύει σαν ασπίδα από την επιβλαβή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Χημικές ουσίες όπως οι συνθετικοί χλωροφθοράνθρακες, που χρησιμοποιούνταν κυρίως στα συστήματα ψύξης, είχαν στο παρελθόν συμβάλει σημαντικά στην καταστροφή του όζοντος. Η απαγόρευση αυτών των ουσιών εδώ και αρκετά χρόνια έχει οδηγήσει σε σταδιακή αλλά αργή ανάκαμψη του όζοντος. Πάντως ακόμη και η δημιουργία μιας ασυνήθιστα μεγάλης τρύπας σε μια χρονιά όπως το 2021 δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι έχει σταματήσει η διαχρονική ανάκαμψη του όζοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι καρδιές των ανθρώπων χτυπούν συγχρονισμένα όταν ακούνε ιστορίες με προσοχή

Φωτορύπανση: Αυξήθηκε παγκοσμίως εξαιτίας της εξάπλωσης του φωτισμού LED

Αστεροειδής Κλεοπάτρα: Μοιάζει με κόκαλο - Ίσως να δημιουργήθηκε από διαστημικά μπάζα (βίντεο)

ESPA BANNER