Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Ανακαλύφθηκε πώς οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να έχτισαν τις Πυραμίδες

Image
ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ
 clock 18:20 | 02/09/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι πυραμιδες μπορεί να έχουν κατασκευαστεί το 2580 π.Χ., αλλά ορισμένες από τις Πυραμίδες της Γκίζας συγκαταλέγονται ανάμεσα στις μεγαλύτερες κατασκευές που έχουν χτιστεί ποτέ. Φυσικά, αυτό έχει κινήσει την περιέργεια χιλιάδων ανθρώπων από επιστήμονες μέχρι συνωμοσιολόγους, με τον καθένα να δίνει τη δική του απάντηση για το πως ο άνθρωπος μπόρεσε με την τεχνολογία που υπήρχε πριν από 4.000 χρόνια να χτίσει κάτι τόσο εντυπωσιακό.

Τώρα, μια ερευνητική ομάδα από τη Γαλλία έρχεται να δώσει μια νέα απάντηση. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι έχουν ανακαλύψει αποδείξεις πως ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός εκμεταλλεύτηκε τον ποταμό Νείλο για να μεταφέρει τα γιγαντιαία πέτρινα κομμάτια στη θέση τους κατά τη συναρμολόγηση των πυραμίδων στη Γκίζα. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ανέπτυξαν ένα λιμενικό συγκρότημα που θα τους επέτρεπε να χρησιμοποιούν τις ετήσιες πλημμύρες του ποταμού Νείλου, για να μεταφέρουν τα οικοδομικά υλικά στη βάση των πυραμίδων και έτσι δημιούργησαν υδάτινους δρόμους για να συνδέουν την περιοχή με τον ποταμό.

Ο Νείλος, με τη μορφή που έχει σήμερα, εκτείνεται σε πάνω από 7 χιλιόμετρα, ανατολικά του υποθετικού αυτού λιμενικού συγκροτήματος που θα αποτελούσε κόμβο για τις πυραμίδες του Χέοπα, του Χαφρέ και του Μενκαουρέ. Περνώντας στις αποδείξεις, δείγματα από τη Γκίζα που προέρχονται από σύγχρονα τεχνικά έργα στην περιοχή αποκαλύπτουν πως τα στρώματα των πετρωμάτων ταιριάζουν με την υπόθεση πως ένας κλάδος του ποταμού Νείλου έφτανε προς τη βάση των πυραμίδων.

Image
ΝΕΙΛΟΣ

Μάλιστα, τα πέντε δείγματα που ελήφθησαν περιείχαν επίσης απολιθωμένους κόκκους γύρης που ανήκουν σε φυτά που βρίσκονται σήμερα στις όχθες του Νείλου, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο ποταμός είχε κάποτε ένα μόνιμο υδάτινο σώμα που διέσχιζε την περιοχή, διευκολύνοντας την κατασκευή όλων των πυραμίδων πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Ωστόσο, μετά τη βασιλεία του Τουταγχαμών, η στάθμη των υδάτων μειώθηκε σημαντικά, δημιουργώντας ένα πολύ πιο ξηρό περιβάλλον.

Οι συντάκτες της σχετικής επιστημονικής μελέτης αναφέρουν χαρακτηριστικά:

''Για να οικοδομήσουν τις πυραμίδες, τους τάφους και τους ναούς τους, φαίνεται πλέον ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μηχανικοί εκμεταλλεύτηκαν τον Νείλο και τις ετήσιες πλημμύρες του, χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο σύστημα καναλιών, δημιουργώντας ένα λιμενικό συγκρότημα στους πρόποδες του οροπεδίου της Γκίζας.''

Η έρευνα έχει τίτλο "Nile waterscapes facilitated the construction of the Giza pyramids during the 3rd millennium BCE" και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS στις 29 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

NASA: Έφτιαξαν οξυγόνο στον Άρη, αρκετό για 100 λεπτά αναπνοής (βίντεο)

Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος δεινόσαυρος της Αφρικής

Σελήνη: Αυτή είναι η πιο λεπτομερής φωτογραφία και είναι πανέμορφη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis