Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δημιουργήθηκαν μαλλιαρά ποντίκια ως προπομποί της "ανάστασης" των μαμούθ! (βίντεο)

μαλλιαρά ποντίκια
 clock 12:31 | 05/03/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Η εταιρεία Colossal Biosciences που επιχειρεί την επαναφορά στη ζωή των μαμούθ παρουσίασε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που δημιούργησε τα οποία διαθέτουν πλούσιο τρίχωμα σε μια εξέλιξη που όπως αναφέρει η εταιρεία αποτελεί ένα βήμα προς τον τελικό της στόχο για την επανεμφάνιση των μαλλιαρών εξαφανισμένων τεράστιων ζώων.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί στη γενετική αμφισβητούν εάν τα ποντίκια αυτά αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόοδο σε κάθε τομέα, πόσο μάλλον ένα ορόσημο στον δρόμο για την επιστροφή των μαμούθ που εξαφανίσθηκαν πριν από μερικές χιλιάδες έτη ως αποτέλεσμα πιθανότατα ενός συνδυασμού του κυνηγιού από τον άνθρωπο και μη προσαρμογής σε κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη.

«Είναι πολύ μακριά από το να φτιάξεις ένα μαμούθ ή ένα ποντίκι που μοιάζει με μαμούθ. Είναι απλώς ένα ποντίκι που έχει κάποια ειδικά γονίδια» λέει ο Στεφάν Ρίεσενμπεργκ, μηχανικός γονιδιώματος στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία της Γερμανίας.

Η Colossal Biosciences δημιούργημα του επιχειρηματία Μπεν Λαμ και του γενετιστή Τζορτζ Τσερτς, σκοπεύει να εισάγει DNA του μαλλιαρού μαμούθ (από τα δείγματα που έχουν βρεθεί στη Σιβηρία) στο γονιδίωμα ασιατικών ελεφάντων, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει ένα υβριδικό είδος. Οι ελέφαντες της Ασίας και τα μαλλιαρά μαμούθ έχουν παρόμοιο DNA, κατά 99,6%, σύμφωνα με την Colossal η οποία θέλει με παρόμοιο τρόπο να επαναφέρει στη ζωή και άλλα εξαφανισμένα ζώα.

Image
μαμούθ

Μάλιστα πρόσφατα διεθνής ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε πώς κατάφερε να πετύχει την πρώτη τρισδιάστατη ανακατασκευή χρωμοσωμάτων που συλλέχθηκαν από καλοδιατηρημένο δέρμα μαμούθ επίτευγμα που αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια επαναφοράς στη ζωή των εξαφανισμένων ζώων.

Τα μαμούθ που θεωρούνται πρόγονοι των σημερινών ελεφάντων ζούσαν χωρίς προβλήματα σε Βόρεια Αμερική και Ευρασία για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια έχοντας καταφέρει να προσαρμοστούν και να ακμάσουν ακόμη και στην Σιβηρία από τους πάγους της οποίας ανασύρονται καλοδιατηρημένα σώματα μαμούθ.

Τα τελευταία μαμούθ εκτιμάται ότι έζησαν πριν από περίπου δέκα χιλιάδες έτη και η αιτία της εξαφάνισης αυτών των ζώων δεν έχει εξακριβωθεί, με διάφορες αιτίες να έχουν προταθεί με κυριότερες τη μεταβολή των κλιματικών συνθηκών στον πλανήτη και το κυνήγι από τον άνθρωπο ή πιθανώς ένας συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων.

Η Colossal Biosciences έκανε επίσης γνωστό ότι σε ένα νέο γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποίησε συγκέντρωσε 200 εκατ. δολάρια φτάνοντας τα 435 εκατ. δολάρια από το 2021 που ξεκίνησε η εταιρεία να συγκεντρώνει χρήματα για να υλοποιήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα. H αξία της εταιρείας εκτιμάται αυτή την στιγμή στα δέκα δισ. δολάρια.

Οι αντιρρήσεις

Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα το χρονοδιάγραμμα της που κάνει λόγο για εμφάνιση των πρώτων μαμούθ το 2028 αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να ξεκινήσει η προσπάθεια δημιουργίας του εξαφανισμένου ζώου θα πρέπει να δοθεί η σχετική άδεια από τις αρμόδιες Άρχές αλλά και να συμφωνήσει η εταιρεία με κάποια κυβέρνηση που θα δεχτεί να φιλοξενήσει στο έδαφος της ελεύθερα στην φύση τα μαμούθ.

Θα χρειαστεί φυσικά να συμφωνήσουν εκτός από τις κυβερνήσεις και οι τοπικές κοινότητες των περιοχών που θα ζήσουν τα μαμούθ ώστε να μην υπάρξουν διαφόρων ειδών προβλήματα στην συνύπαρξη τους. Η Colossal εργάζεται παράλληλα με τα μαμούθ και στην αναγέννηση του τεράστιου πτηνού ντόντο που ζούσε στον Μαυρίκιο αλλά η έλευση των ανθρώπων στο νησί του Ινδικού Ωκεανού οδήγησε στην εξαφάνιση του ολοσχερώς τον 17ο αιώνα.

Πάντως πολλοί ειδικοί έχουν τονίσει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανενός είδους αναγέννηση είδους που έχει εξαφανιστεί επειδή τα ζώα αυτά θα επιστρέψουν στη ζωή σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό στο οποίο ζούσαν (φυσικό, κλιματικό κ.α.) και θα είναι αδύνατο να μπορέσουν να προσαρμοστούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να μάθουν να επιβιώνουν στις νέες πολύ δύσκολες για αυτά συνθήκες δεν θα μπορέσουν να τελικά να επιβιώσουν και θα ταλαιπωρούνται μέχρι το τέλος τους.

πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς η νηστεία επηρεάζει το σωματικό βάρος

Tελικά οι σκύλοι βλέπουν τα πάντα ασπρόμαυρα;

Έλληνας επιστήμονας αποκαλύπτει τις συνθήκες στο κέντρο της Γης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis