Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δανία: Ανακάλυψαν απολιθωμένο εμετό ηλικίας 66 εκατομμυρίων ετών

εμετός
 clock 18:49 | 29/01/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένα κομμάτι απολιθωμένου εμετού, που χρονολογείται από την εποχή που οι δεινόσαυροι περιπλανιόντουσαν στη γη, ανακαλύφθηκε στη Δανία.

Όπως ανακοίνωσε το Μουσείο του Ανατολικού Σέλαν, το εύρημα εντόπισε ένας ντόπιος ερασιτέχνης κυνηγός απολιθωμάτων στους Bράχους του Στεβνς, μια περιοχή νότια της Κοπεγχάγης, που περιλαμβάνεται στον Kατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Καθώς έκανε περίπατο, ο Peter Bennicke βρήκε ασυνήθιστα θραύσματα, τα οποία αποδείχθηκε ότι ήταν κομμάτια κρινοειδούς (εχινόδερμο που ζει προσκολλημένο στον πυθμένα της θάλασσας και αποκαλείται επίσης θαλάσσιος κρίνος), μέσα σε ένα κομμάτι κιμωλίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Bennicke πήγε τα θραύσματα στο μουσείο για εξέταση, και το μουσείο χρονολόγησε τον εμετό στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμετός αποτελείται από τουλάχιστον δύο διαφορετικά είδη κρινοειδών, τα οποία πιθανότατα φαγώθηκαν από ένα ψάρι που ξέρασε όσα κομμάτια δεν μπορούσε να χωνέψει.

«Αυτού του είδους τα ευρήματα θεωρούνται πολύ σημαντικά κατά την ανακατασκευή οικοσυστημάτων του παρελθόντος, επειδή παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ποια ζώα τρώγονταν από ποια», ανέφερε το μουσείο σε ανακοίνωσή του.

Ο παλαιοντολόγος Jesper Milan χαιρέτισε την ανακάλυψη ως «πραγματικά ασυνήθιστο εύρημα», προσθέτοντας ότι βοηθά στην εξήγηση των σχέσεων στην προϊστορική τροφική αλυσίδα.

«Τα κρινοειδή δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, καθώς αποτελούνται κυρίως από τα ασβεστολιθικά πλακίδια του σκελετού τους, που συγκρατούνται μεταξύ τους από λίγα μαλακά μέρη», είπε. «Αλλά εδώ υπάρχει ένα ζώο, πιθανότατα κάποιο είδος ψαριού, που πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια έτρωγε κρινοειδή που ζούσαν στον πυθμένα της θάλασσας και ξερνούσε τα σκελετικά μέρη».

Το απολίθωμα αναμένεται να εκτεθεί στο Γεωλογικό Μουσείο του Faxe τον Φεβρουάριο.

Η σημασία των περιττωμάτων

Τέτοια απολιθώματα είναι το κλειδί για την ανακατασκευή των αρχαίων οικοσυστημάτων και παρέχουν σημαντικές γνώσεις σχετικά με τις τροφικές αλυσίδες.

Μια πρόσφατη μελέτη απολιθωμένων περιττωμάτων και εμετού που βρέθηκαν πέρυσι στην Πολωνία αποκάλυψε πώς οι πρώτοι δεινόσαυροι στην Τριαδική εποχή, 252 έως 201 εκατομμύρια χρόνια πριν, ανταγωνίζονταν για την τροφή.

Εξετάζοντας τα απολιθώματα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανακατασκευάσουν τις διατροφικές συνήθειες διαφόρων ειδών και την οικολογία της εποχής. Με έκπληξη βρήκαν καμένα φυτά και κομμάτια κάρβουνου σε ορισμένα απολιθωμένα περιττώματα γιγάντιων φυτοφάγων δεινοσαύρων, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν τα ζώα αυτά έτρωγαν σκόπιμα κάρβουνο για να εξουδετερώνουν τις τοξίνες της τροφής τους.

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Κάθε 34 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από καρδιαγγειακά νοσήματα

Η επιστήμη έδωσε την απάντηση: Από ποιον γονέα παίρνουν την εξυπνάδα τα παιδιά

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis