Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμαζόνιος: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο φίδι του κόσμου στα γυρίσματα ντοκιμαντέρ

Image
ανακοντα
 clock 16:49 | 23/02/2024
Menelaos Kokkoris

Ένα νέο είδος φιδιού που είναι το μεγαλύτερο του κόσμου ανακάλυψαν επιστήμονες στον Αμαζόνιο και μάλιστα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας σειράς ντοκιμαντέρ του National Geographic στο Disney+, με τίτλο "Pole To Pole" με παρουσιαστή τον Will Smith. 

Πρόκειται για μια "πράσινη βόρεια ανακόντα" (Northern Green) όπως λέγεται το είδος της, η οποία είναι σχεδόν 8 μέτρα σε μήκος και 200 κιλά σε βάρος, με το πάχος του να είναι σαν ένα λάστιχο αυτοκινήτου, ενώ το κεφάλι της είναι τόσο μεγάλο όσο ενός ανθρώπου, όπως το περιγράφουν όσοι είδανε αυτό το μεγαθήριο της φύσης. Επίσης λένε ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 500 κιλά σε βάρος.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο Diversity, η πράσινη ανακόντα γνωστή και ως Γιγάντια Ανακόντα ήταν η μόνη αναγνωρισμένη του είδους της ως το μεγαλύτερο φίδι του κόσμου. Τώρα, η Βόρεια Πράσινη Ανακόντα αναγνωρίστηκε από τους επιστήμονες και τη νέα τους έρευνα, η οποία διήρκησε δύο δεκαετίες, ως ένα νέο ξεχωριστό είδος ανακόντας. Αυτές οι ανακόντες, που βρίσκονται στα ποτάμια και τους υγροτόπους της Νότιας Αμερικής, είναι γνωστές για την αστραπιαία ταχύτητά τους και την ικανότητά τους να συμπιέζουν τα θηράματα με το να τυλίγονται γύρω τους, να τα πνίγουν και να τα καταπίνουν ολόκληρα. Οι ερευνητές έδωσαν στο νέο είδος τη λατινική ονομασία Eunectes akayima, που σημαίνει Βόρειο Πράσινο Ανακόντα.

 

"Μαζί με άλλους 14 επιστήμονες από 9 χώρες, ανακαλύψαμε το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο, το πράσινο ανακόντα. Όπως όλοι γνωρίζουμε από τις ταινίες και τις ιστορίες για τα γιγάντια φίδια, είναι στην πραγματικότητα δύο διαφορετικά είδη. Τα πράσινα ανακόντα που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της εξάπλωσής τους στη Νότια Αμερική -συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας, του Σουρινάμ και της Γαλλικής Γουιάνας- φαίνεται να ανήκουν σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος. Αν και με την πρώτη ματιά φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα, η γενετική διαφορά μεταξύ των δύο είναι 5,5% και αυτό είναι τεράστιο. Για να το θέσουμε αυτό σε ένα κατανοητό πλαίσιο, οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες διαφέρουν γενετικά μεταξύ τους μόνο κατά περίπου 2%." είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής βιολόγος Freek Vonk. 

Μέχρι τώρα ήταν γνωστά τέσσερα είδη ανακόντας, με το μεγαλύτερο από αυτά, το πράσινο ανακόντα, να κατοικεί σε τροπικά μέρη της Νότιας Αμερικής, όπως οι λεκάνες των ποταμών Αμαζονίου, Ορινόκο και Εσεσίμπο, καθώς και σε ορισμένες άλλες μικρότερες υδάτινες εκτάσεις. Παρά το γεγονός ότι μόλις ανακαλύφθηκε, οι ερευνητές λένε ότι το νέο είδος απειλείται ήδη. Τα ανακόντα απειλούνται όλο και περισσότερο από τον κατακερματισμό της γης που προκαλείται από τη βιομηχανοποιημένη γεωργία, τις δασικές πυρκαγιές, την ξηρασία, την κλιματική αλλαγή, καθώς και τη ρύπανση από βαρέα μέταλλα που συνδέεται με διαρροές από δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου.

Ο Ολλανδός καθηγητής βιολόγος Freek Vonk κολύμπησε δίπλα σε αυτή την ανακόντα και τράβηξαν μερικά πλάνα που πραγματικά κόβουν την ανάσα, καθώς δείχνουν από κοντά τη θηριώδη ανακόντα.

 

Διαβάστε επίσης 

Έρευνα εντόπισε την πρώτη γνωστή περίπτωση συνδρόμου Down κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα (εικόνες)

ΕΛΚΕΘΕ: Η πρώτη θαλάσσια χρονοσειρά καταγραφής διοξειδίου του άνθρακα στην Ανατολική Μεσόγειο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis