Ελλάδα

Υπόθεση Μάριου Παπαγεωργίου: Με τον νέο ποινικό κώδικα θα εκδοθεί η απόφαση

Μάριος Παπαγεωργίου

Στις 3 Ιουλίου θα εκδοθεί τελικά η απόφαση για την την ποινή που θα επιβάλλει το δικαστήριο σε βάρος των τεσσάρων κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου.

Μετά το αίτημα του δικηγόρου του βασικού κατηγορουμένου το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση του για τον Ιούλιο, με τον συνήγορο Μανώλη Αναστασάκη να δηλώνει κώλυμα λόγω άλλου δικαστηρίου στην Κόρινθο. Η βασική όμως αιτία της διακοπής είναι για να γίνει χρήση του νέου ποινικού κώδικα που θα ισχύει από 1 Ιουλίου και θα αφορά σε πιο επικής μεταχείριση, κυρίως λόγω πρότερου έντιμου βίου.

Μέχρι τώρα η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου βασίζεται σε υποκειμενικά κριτήρια, ενώ από την 1η Ιουλίου η αναγνώρισή του θα βασίζεται στο αντικειμενικό κριτήριο της «σύννομης ζωής».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος Μάριος Παπαγεωργίου εξαφανίστηκε στις 9 Αυγούστου του 2012. Μια μέρα μετά η μητέρα του δέχτηκε τηλεφώνημα από τους απαγωγείς του, οι οποίοι της ζήτησαν λύτρα 620.000 ευρώ για να τον απελευθερώσουν. Μετά από διαπραγματεύσεις η γυναίκα έδωσε 350 χιλιάδες ευρώ κα λίγες μέρες αργότερα οι αστυνομικοί συνέλαβαν επτά άτομα σε αυτοκίνητο που βρισκόταν συνέχεια έξω από το σπίτι της οικογένειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία η ομάδα είχε σκοπό να απαγάγει και τη μητέρα του Μάριου. Εγκέφαλος του εγκλήματος ήταν στενός οικογενειακός φίλος της οικογένειας που απέτρεπε μάλιστα τη μητέρα να καταγγείλει στην αστυνομία την απαγωγή.

Ελλάδα

Έκτακτα μέτρα στα λιμάνια για την κίνηση του Δεκαπενταύγουστου

Λιμάνι Ηρακλείου

Σε ειδικό, ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων των επόμενων ημερών, κατέληξε ειδική σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης

Ο σχεδιασμός, που θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή  του συνόλου  των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, αφορά: 

- Πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης της τήρησης των μέτρων στα λιμάνια, με ειδικές προβλέψεις για όσα αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη κίνηση, τόσο κατά την επιβίβαση, όσο και κατά την αποβίβαση

- Πρόγραμμα αυξημένων ελέγχων για την τήρηση των μέτρων στα πλοία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. 

Όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης μετά το πέρας της σύσκεψης : "Στόχος και προτεραιότητά μας είναι η μέγιστη τήρηση όσων προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο των επιβατών, όσο και των πληρωμάτων. 

Για την επίτευξη του στόχου αυτού αξιοποιούμε το σύνολο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, σε ολόκληρη την Ελλάδα", κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής  Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης καθώς επίσης και οι Διοικητές των Περιφερειακών Διοικήσεων του Λιμενικού Σώματος.