Ελλάδα

Υπαίθρια έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Εθνικός κήπος - Υπαίθρια έκθεση

Μια ξεχωριστή έκθεση μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1821 διοργανώνουν, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο Δήμος Αθηναίων.

Δύο αιώνες μετά από την εθνική παλιγγενεσία το εμβληματικό τοπόσημο της Αθήνας, ο Εθνικός Κήπος, φιλοξενεί επί της λεωφ. Βασ. Σοφίας μια εντυπωσιακή υπαίθρια έκθεση που φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε, εμείς σήμερα, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 22 πίνακες με ορισμένα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα.

Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά και μας φέρνουν σε επαφή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της Οθωνικής Ελλάδας, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη.

Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά για το πορτραίτο και ο Benjamin Mary καταφέρνει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η "λησμονημένη" Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη

Η επανάσταση του 1821 με Playmobil στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Τι γράφουν τα τουρκικά σχολικά βιβλία για την επανάσταση του 1821

 

Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους οι φοιτητές -«Αστυνομία στις σχολές δεν θα ξαναμπεί»

φοιτητες - θεσσαλονικη

Με σύνθημα «Η 15 Απρίλη ήταν η αρχή, αστυνομία στις σχολές δεν θα ξαναμπεί» φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας, που ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, με φόντο τη μελλοντική εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων σε πέντε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας -μεταξύ των οποίων και το ΑΠΘ, όπως μεταδίσει το τοπικό  thesstoday.gr

«Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ από όλες τις σχολές. Νίκη Κεραμέως δεν βάζουμε μυαλό, το άσυλο θα γίνει για εσένα Βατερλώ», φωνάζουν μεταξύ άλλων οι εκατοντάδες φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Προσυγκέντρωση πραγματοποίησαν φοιτητές του Φυσικού, στην πρυτανεία του ΑΠΘ, οι οποίοι εντάχθηκαν στο ήδη αναγγελθέν φοιτητικό συλλαλητήριο, στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ το «παρών» δίνει και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης που νωρίτερα πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από την 3η και 4η ΥΠΕ, στην Αριστοτέλους.

Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και σημαίες, αντιδρούν στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου και μέσω των οδών Εγνατία – Αγίας Σοφίας – Τσιμισκή – Δραγούμη – Αγίου Δημητρίου – Ιασωνίδου και Εγνατία, θα καταλήξει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί παραπλεύρως της συγκέντρωσης.
 

ειδησεις σημερα 

Διέλευση μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Ακρόπολη στις 14:00

Εμβολιασμός: Πότε θα είναι κλειστά τα εμβολιαστικά κέντρα

Κεραμέως: Δεν θα γίνουν προαγωγικές εξετάσεις - Παράταση σχολικού έτους έως 25 Ιουνίου