Ελλάδα

ΥΕΘΑ: Διευκρινήσεις για την καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων

ένοπλες δυνάμεις

   "Για την πληρωμή κάθε δαπάνης σε βάρος του Δημοσίου θα πρέπει να έχει προηγηθεί η έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Δημόσιου Λογιστικού(ν.4270/16, ΠΔ 80/16).Ως εκ τούτου, αποζημιώσεις που στηρίζονται σε δικαιολογητικά μηνός Δεκεμβρίου καταβάλλονται με μία μικρή χρονική υστέρηση, καθόσον αναγκαιούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους (2021)"

Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Συναφώς, συνέχισε, για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατή η αποζημίωση του προσωπικού για την εκτέλεση υπηρεσίας μηνός Δεκεμβρίου 2020 και εφεξής, εντός των προθεσμιών που καθορίζονται από την ΕΑΠ (Ενιαία Αρχή Πληρωμών).

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι στο Πολεμικό Ναυτικό έχουν ήδη καταβληθεί, μέσω ΕΑΠ, οι αποζημιώσεις των δαπανών οδοιπορικών εξόδων, οι οποίες υπεβλήθησαν προς έλεγχο από τις οικείες επιμελητείες και χρηματικές διαχειρίσεις έως την 05-02-2021 και αναμένεται περί την 13-04-2021, η καταβολή των αποζημιώσεων των αντίστοιχων δαπανών, οι οποίες υπεβλήθησαν προς έλεγχο έως την 05-03-2021.

Τέλος υπενθύμισε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων οδοιπορικών εξόδων στο δικαιούμενο προσωπικό, υλοποιείται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ), σε ορισμένη ημερομηνία του μήνα, βάσει των υποβληθέντων δικαιολογητικών που περιέρχονται στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, εντός συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Δολοφόνησαν τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε η χαμένη «Χρυσή πόλη» 3.000 ετών κοντά στο Λούξορ

Επιτροπή Εμβολιασμών: Να χορηγείται το εμβόλιο της Αstrazeneca σε άτομα άνω των 30 ετών

 

Ελλάδα

Καύσωνας: Για ποιους συστήνει παύση εργασιών -Τα μέτρα του υπ. Εργασίας

καύσωνας

Σε ότι αφορά στον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας (την Παρασκευή) ισχύουν τα εξής μέτρα:

Οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας για τον καύσωνα:

«Για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00-16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.
 

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη υπ’ αριθμ. 56738/30.07.2021 εγκύκλιο, και σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου 2021 σχετικής εγκυκλίου (αριθ.πρωτ. 41935), με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Ειδικότερα, συστήνονται:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ
Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:
Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00
Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Καιρός στην Κρήτη: Νέες θερμές αέριες μάζες από Αφρική- ΒΙΝΤΕΟ

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο: Στη μάχη από τα ξημερώματα εναέρια μέσα - BINTEO

Κυβερνητικοί Σχεδιασμοί: Ούτε για καφέ χωρίς εμβόλιο