Ελλάδα

Βενιάμης: Ο κόσμος της ναυτιλίας είναι δίπλα στους πολίτες

Ο κ. Βενιάμης

Οι πολίτες θα αισθανθούν ότι ο κόσμος της ναυτιλίας είναι δίπλα τους και θα είναι περήφανοι για αυτό, τόνισε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και την εκπομπή «Επιλογές»  την Κυριακή ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης .

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ σχολίασε την πρωτοβουλία της ναυτιλιακής κοινότητας να  ξεκινήσει εκστρατεία ειδικού σκοπού συγκέντρωσης χρημάτων για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας με αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα προϊόντα, μέσω της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς του Ελληνικού Εφοπλισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ».

«Αμέσως βρήκαμε παρά τις δυσκολίες 105 αναπνευστήρες. Όμως είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το συντονιστικό όργανο του Υπουργείου Υγείας για να δούμε πού υπάρχουν ανάγκες σε αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα προϊόντα», πρόσθεσε ο κ. Βενιάμης.

«Η προσφορά των συναδέλφων είναι πολύ σημαντική σε πολύ λίγες ώρες η ανταπόκριση ήταν συγκινητική. Συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε να προσφέρουμε. Θα δείτε τα επόμενες μέρες κι άλλες πρωτοβουλίες. Οι πολίτες θα αισθανθούν ότι ο κόσμος της ναυτιλίας είναι δίπλα τους και θα είναι περήφανοι για αυτό» υπογράμμισε ο κ. Βενιάμης,

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την  επιδημία η ελληνική και διεθνής ναυτιλία.

 «Τα προβλήματα είναι τεράστια. Ίσως δεν μπορεί να το καταλάβει εύκολα κάποιος» σημείωσε ο κ. Βενιάμης και πρόσθεσε ότι «ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, ο ΙΜΟ, προέβη σε σχετικό διάγγελμα.  Σε αυτό, θα πρέπει να συνταχθούν, όλες οι σημαίες, είπε όπως το έπραξε ήδη το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης».

«Έχουμε λιμάνια που δε δέχονται να ελευθεροεπικοινωνήσουν . Οι Φιλιππίνες έχουν κλείσει τα αεροδρόμια και δεν μπορεί να φύγουν πολλοί ναυτικοί. Και στα καράβια έχουν προβλήματα με την καθημερινότητα με μια πιθανή ασθένεια όπου θα πρέπει να γίνει αεροδιακομιδή» επεσήμανε ο κ. Βενιάμης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Σημειώνεται ότι η ναυτιλία μεταφέρει το 90% του παγκοσμίου εμπορίου και κάθε εμπόδιο στη δραστηριότητα της είναι σε βάρος της διεθνούς οικονομίας αλλά και των πολιτών.

Ελλάδα

Reuters: Η Ελλάδα ανοιχτή για τους τουρίστες για 20 - 25 χώρες στις 15 Ιουνίου

Τουρίστες

Πράσινο φως για τουρίστες από 20 - 25 χώρες δίνει η Ελλάδα, στις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Γερμανία, η Κύπρος και το Ισραήλ θα περιλαμβάνονται ανάμεσα στις 20 με 25 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα επιτρέψει την άφιξη ταξιδιωτών χωρίς την πρόβλεψη καραντίνας.

«Θα υπάρξουν περίπου 20-25 χώρες στους πολίτες των οποίων θα επιτραπεί η είσοδος», ανέφερε στο Reuters κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι στη λίστα θα περιλαμβάνονται και χώρες της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Ως γνωστό, η πλήρης λίστα θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Δεύτερη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι ειδικοί συζητούν κατά το αν θα πρέπει οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε ελέγχους για Covid-19 προτού επισκεφθούν την Ελλάδα και αν θα γίνεται σύσταση για ασφαλιστική κάλυψη για τέτοιου είδους λοιμώξεις.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Mητσοτάκης συμμετείχε στην τρίτη τηλεδιάσκεψη ηγετών της ομάδας χωρών που διαχειρίστηκαν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού με επιτυχία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει στις 15 Ιουνίου τις πτήσεις προς την Αθήνα για τους επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας τη στρατηγική των δειγματοληπτικών τεστ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, οι Πρωθυπουργοί της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν, της Νορβηγίας Ενρα Σόλμπεργκ, της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς, της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, της Νέας Ζηλανδίας Γιακίντα Αρντερντ και του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.