Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στο Μάτι: «Πόσοι είναι τελικά οι νεκροί μας; –Να αναδείξουμε όσα προσπάθησαν να “θάψουν”»

ματι αττικης
 clock 14:54 | 07/04/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

«Πόσοι είναι τελικά οι νεκροί μας;». Επτά χρόνια μετά την πύρινη τραγωδία του Ιουλίου του 2018 στο Μάτι, το συγκεκριμένο ερώτημα παραμένει ανοιχτό και αναπάντητο. «Ένας από τους κύριους καταστατικούς σκοπούς μας είναι η πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας» τόνισε η Σοφία Χαμηλοθώρη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

«Όλοι ακούγαμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οι νεκροί είναι περισσότεροι από όσους ξέρουμε και πως υπάρχει και ομαδικός τάφος στο Κοιμητήριο Νέας Μάκρης. Κανείς όμως δεν βγήκε να κάνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση» επεσήμανε, και συνέχισε: «Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά πως κάθε θέμα, πόσω μάλλον αυτό που είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο, το αγγίζουμε με αξιοπρέπεια και το επικοινωνούμε όταν πια είμαστε βέβαιοι για τους ισχυρισμούς μας, με αποδεικτικά στοιχεία. Χωρίς πυροτεχνήματα για την πρόκληση άσκοπου ενδιαφέροντος».

Image
Τραγωδία στο Μάτι

 

Έπειτα από αίτημα του Συλλόγου, αμέσως σχεδόν από την σύστασή του, προς τον δήμο Μαραθώνα, για την χορήγηση πληροφοριών για τον ομαδικό τάφο, «απέστειλαν την απόφαση Αντιδημάρχου, με την οποία αποφασίστηκε “η χορήγηση άδειας ταφής, τμημάτων ανθρωπίνων σορών και βιολογικού υλικού, συνεπεία της πυρκαγιάς”».

Στην προσπάθειά τους να ξετυλίξουν το νήμα, επικοινώνησαν με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, και ζήτησαν τα επικαλούμενα στη δημαρχική απόφαση έγγραφα.

«Το πρώτο έγγραφο αφορούσε αίτημα προς την Εισαγγελία “να μεριμνήσει για τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την ταφή τμημάτων ανθρωπίνων σορών και βιολογικού υλικού καθώς και ζωϊκών οστών, όπως και για την καταστροφή καμένων προσωπικών αντικειμένων”.  Στη συνέχεια με δεύτερο αίτημα προς τη Δ.Α.Ε.Ε. γίναμε κοινωνοί του από 10/8/2018 εγγράφου, ενός πίνακα, απευθυνόμενου στο Κοιμητήριο Σχιστού, που αναφερόταν σε μη ταυτοποιημένα μέλη και σορούς, ο οποίος πίνακας διαθέτει 18 εγγραφές. Δεν σταματήσαμε την έρευνα και πλέον έχουμε εις χείρας μας την από 23/8/2018 έκθεση ανεύρεσης/φωτογράφησης τμημάτων μη ταυτοποιημένων σορών, με 16 εγγραφές, 2 φέρονται πως αφορούν τελικά ζωικά μέλη και τέσσερις αφορούν από 2 άτομα έκαστη, καθώς και μια πραγματογνωμοσύνη για ανευρεθείσα σορό ανδρός αταυτοποίητη».

Σύμφωνα με την κα Χαμηλοθώρη, «μιλάμε για τουλάχιστον 14 έως 18 ακόμα θανόντες, των οποίων βρέθηκαν μέλη και βιολογικά υλικά αλλά δεν ταυτοποιήθηκαν. Από τα έγγραφα προκύπτει επίσης ότι αρκετά μέλη ανασύρθηκαν μέσα από οχήματα. Αλήθεια, πότε και ποιος μας ενημέρωσε για τον ακριβή αριθμό των διαφορετικών ανθρώπινων dna που βρέθηκαν; Από πού προκύπτει ότι έγιναν προσπάθειες ταυτοποίησης τους και αναζήτησης συγγενών μέσω τυχόν δηλωμένων αγνοουμένων σε τμήματα ή Πρεσβείες; Πόσο πιο σκύλευση νεκρών συνιστά ο ενταφιασμός ανθρωπίνων μελών με ζωικά για τα οποία επιβάλλεται καύση ή υγειονομική ταφή;

Όταν τα καμένα αυτοκίνητα αποσύρθηκαν κακήν κακώς και χωρίς έλεγχο και στοιβάχτηκαν, πώς ξέρουμε ότι μέσα δεν υπήρχαν επιπλέον ανθρώπινα μέλη; Όταν έχουμε τουλάχιστον 3 περιπτώσεις παράδοσης λάθος σορού σε συγγενείς, και στη μια κιόλας περίπτωση ο υπεύθυνος αντιπύραρχος, γνωστός και μη εξαιρετέος και από άλλες υποθέσεις, ζήτησε να συγκαλυφθεί και να διορθωθεί το λάθος στα κρυφά, πώς είμαστε βέβαιοι τι υπάρχει στον ομαδικό τάφο και σε ποιον ανήκει; Έστω και 7 χρόνια μετά, οφείλουμε να αναδείξουμε, όσα, προσπάθησαν, τότε κυριολεκτικά και μεταφορικά, να «θάψουν», ώστε να αποδώσουμε στους νεκρούς μας την οφειλόμενη τιμή και την αγαλλίαση».

ΠΗΓΗ: enikos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τέμπη: Η απάντηση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Πανεπιστήμια Πίζας και Γάνδης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Προανακριτικής -Πρόταση παραπομπής Τριαντοπούλου

Τροχαίο – Χαλκιδική: Αγωνία για τη 46χρονη αστυνομικό που δίνει μάχη για τη ζωή της

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis