Ελλάδα

Τουρισμός: Σταδιακό άνοιγμα από την Παρασκευή

καλοκαίρι θάλασσα διακοπές τουρισμός

Σε σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αρχής γενομένης από τις 16 Απριλίου και υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, προχωρά η Ελλάδα εν όψει του επίσημου ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού που έχει ανακοινωθεί για την 14η Μαΐου.

Σε αυτή την πρώτη φάση του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού θα υπάρξει άρση περιορισμών για πτήσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από έναν περιορισμένο αριθμό πέντε ακόμη χωρών -Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σερβία και Ισραήλ (σ.σ. για τους εμβολιασμένους Ισραηλινούς ταξιδιώτες ήδη από τις 25 Μαρτίου ισχύει οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία αυτοί εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς επταήμερη καραντίνα).

Στο πρώτο στάδιο, οι πτήσεις δε θα γίνονται από όλα τα αεροδρόμια αλλά από εννέα συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους δημοφιλείς προορισμούς, ενώ από τις 14 Μαϊου θα επιτρέπονται οι πτήσεις εξωτερικού σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι περιορισμοί που ισχύουν αυτή την στιγμή γενικότερα για τους πολίτες της χώρας, π.χ. σε σχέση με την εστίαση, το εμπόριο κ.τ.λ., θα ισχύουν και για τους ξένους επισκέπτες.

Το σταδιακό άνοιγμα, που ουσιαστικά σημαίνει άρση του μέτρου της επταήμερης καραντίνας που ισχύει σήμερα με την άφιξη των επισκεπτών από το εξωτερικό, είχε ήδη προαναγγελθεί από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη διεθνή έκθεση της ΙΤΒ τον περασμένο μήνα. Εστω κι αν άπαντες γνωρίζουν ότι ουσιαστικές αφίξεις από το εξωτερικό για το πρώτο διάστημα δεν πρόκειται να υπάρξουν, η σταδιακή άρση των περιορισμών πρίν το μεγάλο ορόσημο της 14ης Μαίου γίνεται με το σκεπτικό ότι θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και θα καταστεί δυνατό να διορθωθούν πιο εύκολα οι όποιες -πρώτες- αστοχίες, αν κι εφόσον υπάρξουν.

Το «πείραμα» των Ολλανδών

Σημειωτέον ότι το «πείραμα» των 189 Ολλανδών τουριστών που έφθασαν χθες στη Ρόδο, λαμβάνοντας μάλιστα εκτεταμένη δημοσιότητα, δεν εντάσσεται στο πλάνο για το σταδιακό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού από την στιγμή που οι ταξιδιώτες θα παραμείνουν σε επταήμερη καραντίνα, εντός του ξενοδοχείου, όπου θα ακολουθούν τις οδηγίες και τα μέτρα που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι τουρίστες θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου Mitsis Grand Beach Hotel που θα τους φιλοξενήσει για μία εβδομάδα, ενώ άλλοι πελάτες στο ξενοδοχείο δεν θα υπάρχουν. Για το εν λόγω «πείραμα», που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία από ταξιδιωτικό γραφείο της Ολλανδίας απευθυνόμενο σε υποψήφιους ενδιαφερομένους, δόθηκε πρώτα η έγκριση της ολλανδικής κυβέρνησης. Εν συνεχεία, ζητήθηκε το «πράσινο φώς» από τις ελληνικές αρχές (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπουργείο Τουρισμού) το οποίο δόθηκε υπό την προϋπόθεση όμως της αυστηρής τήρησης των μέτρων εντός του ξενοδοχείου, του μέτρου της 7ήμερης καραντίνας αλλά και του αρνητικού PCR τεστ για την είσοδο στη χώρα.

Τι θα ισχύει από τις 16/4

Όσον αφορά τώρα τους όρους που θα ισχύσουν σε αυτή την πρώτη φάση από τις 16 Απριλίου, πέραν φυσικά της εφαρμογής των εξελιγμένων πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας, κατ' αρχάς, αίρεται η υποχρέωση της απομόνωσης (καραντίνα) για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Ωστόσο, η είσοδος στην Ελλάδα θα επιτρέπεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον αρμόδιο φορέα της χώρας προέλευσης του ταξιδιώτη.

- Αντί για πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο τουρίστας μπορεί να επιδεικνύει αρνητικό τεστ PCR έως και 72 ώρες προτού ταξιδέψει.

- Ταυτόχρονα, 24 ώρες πριν ταξιδέψει, κάθε τουρίστας θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το ειδικό έγγραφο PLF.

Κατά την είσοδό τους στη Ελλάδα οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε στοχευμένους ελέγχους. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό και άρα ο ταξιδιώτης ο οποίος ελέγχθηκε, νοσεί με Covid-19, θα φιλοξενείται προσωρινά σε ξενοδοχείο απομόνωσης. Αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στα χερσαία σύνορα, τότε ενδέχεται η είσοδος στη χώρα να μην επιτραπεί.

Ως προς τις αεροπορικές πτήσεις εξωτερικού, ακόμη, η χώρα μας αρχικά θα υποδέχεται πτήσεις μόνο σε ορισμένα αεροδρόμια και συγκεκριμένα σε αυτά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Κω, των Χανίων, του Ηρακλείου, της Σαντορίνης, της Μυκόνου και της Κέρκυρας. Πρόκειται για μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας που συγκεντρώνουν και πολύ μεγάλο κομμάτι της ζήτησης. Από τα μέσα Μαΐου και στο πλαίσιο του γενικού ανοίγματος του τουριστικού κλάδου -εφόσον πάντα η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέψει- όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας θα επιτρέπεται να δέχονται πτήσεις από το εξωτερικό.

πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαύδος: "Η κοπέλα ζούσε και καταλάβαινε τα πάντα" - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Βασιλακόπουλος: Το self test έχει 40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό

Ελλάδα

Δογιάκης: «Άνοιγε μαγαζί μισό εκατ. ευρώ. Πώς είναι δυνατόν να αυτοκτονήσει;» λέει φίλος του

δογιακης

Πυκνό μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την αυτοκτονία, σύμφωνα με την αστυνομία, του επιχειρηματία και συνδιοκτήτη της ταβέρνας «Κρητικός», Σταύρου Δογιάκη.

Στενός του φίλος με τον οποίο συναντήθηκε ο Σταύρος Δογιάκης σε γάμο κοινού τους φίλου το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Κάντζα, αναφέρει στο protothema.gr, ότι ο 53χρονος ήταν μια χαρά και πως δεν έδειχνε να τον απασχολεί κάτι. «Σκεφτείτε μόνο ότι δεν άγγιξε ούτε τα μακαρόνια που σερβιρίστηκαν στο τραπέζι, δείγμα του πόσο πολύ πρόσεχε την διατροφή του. Πείτε μου λοιπόν, άνθρωπος που έχει αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του, προσέχει τι θα φάει το προηγούμενο βράδυ; Κάτι δεν κολλάει σε αυτή την ιστορία».

Άλλος φίλος του αποκαλύπτει ότι ο Σταύρος Δογιάκης, ήταν έτοιμος να ανοίξει τα επιχειρηματικά του φτερά, έχοντας αποφασίσει με τον αδερφό του να απεμπλακεί από την ταβέρνα «Κρητικός».

Ήθελε να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο και να δημιουργήσει κάτι που θα έχει την δική του σφραγίδα. «Ο Σταύρος συμμετείχε σε επένδυση μισού εκατ. ευρώ σε καφέ μπαρ στην περιοχή του Χολαργού» λέει το πρόσωπο από το φιλικό του περιβάλλον. «Είναι δυνατόν να σχεδίαζε να αυτοκτονήσει και παράλληλα ετοίμαζε τη νέα του δουλειά, επενδύοντας κόπους μιας ολόκληρης ζωής; Το μαγαζί ήταν σχεδόν έτοιμο να ανοίξει. Είχε γίνει έναρξη στην Εφορία και σύντομα θα ολοκληρώνονταν οι εργασίες κατασκευής του. Είναι πολλά που πρέπει να ψάξει η αστυνομία και ελπίζω πως οι έρευνες θα οδηγηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση» καταλήγει.

Ειδήσεις σήμερα 

ΕΛ.ΑΣ: Τι απαντά στην καταγγελία αλλοδαπού ότι βασανίστηκε να ομολογήσει για τα Γλυκά Νερά

Γλυκά Νερά: Οι πρώτες απαιτήσεις του δολοφόνου - Ζήτησε να κάνει μεροκάματα στη φυλακή

Κυριάκος Μητσοτάκης σε υπουργούς: "Φέτος ξεχάστε τις διακοπές"