Ελλάδα

Θεοδωρικάκος: Τηλεργασία και άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Τάκης Θεοδωρικάκος

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έκανε δηλώσεις σήμερα μαζί με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τόνισε πως από την πρώτη μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης την προστασία της ανθρώπινης ζωής κι έτσι και τώρα που όλος ο κόσμος μαίνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο μπαίνουν σε εφαρμογή ρυθμίσεις για τη λειτουργία του δημοσίου τομέα:

Λειτουργία του δημοσίου τομέα με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό

Τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως όχι λιγότερο από το 50% του συνολικού προσωπικού

Η διοίκηση των υπηρεσιών πρέπει να εξασφαλίσει την παραμονή στο σπίτι των εργαζομένων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες ευάλωτων είτε για να εργαστούν με τηλεργασία είτε σε άδεια

Προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που έχουν παιδιά έως 15 ετών. Σ' αυτούς υπάρχει και η δυνατότητα για μειωμένο ωράριο σε 25% ή για εναλλακτικό ωράριο.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο τα παραπάνω ισχύουν από τη Δευτέρα και για τους γονείς σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, καθώς και για τους εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ αναλογικά για το διάστημα που οι εκπαιδευτικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές καθώς και επιστρεπτέα προκαταβολή, με υποχρέωση επιστροφής στο 50%.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν μόνο κατόπιν ραντεβού, ενώ θα υπάρχουν 3 ωράρια λειτουργίας στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης, αλλά και ευελιξία στο ωράριο εξυπηρέτησης, κατόπιν συνεννόησης με το κοινό.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, το προσωπικό στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς «πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλες υπηρεσίες από τους δήμους», για όσο διάστημα δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία παραμείνουν κλειστοί.

Η αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλλει καθοριστικά, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. 

«Η παροχή βοήθειας στο σπίτι, μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δομές που θα παραμείνουν κλειστές τις επόμενες δύο εβδομάδες. Θέλω να καλέσω τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να βοηθήσουν στους ελέγχους. Τους δίνουμε με νομοθετική παρέμβαση, να αξιοποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δίνουμε πρόσθετα 60 εκατ. για την ενίσχυση αυτών των δράσεων» σημείωσε.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στα 1.176 τα νέα κρούσματα - 30 θάνατοι - 406 διασωληνωμένοι

κορωνοϊός νοσοκομεία εντατική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοιού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.176, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.347 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11.00%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κομισιόν - Φον ντερ Λάιεν: Πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού εντός Μαρτίου

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Διατάζει έρευνα για πάρτι στην Πυροσβεστική

Εμβόλιο κορωνοϊού: Τι ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί - Μεταδίδουν τον κορωνοϊό;