Τα επόμενα βήματα για όλες τις αποκρατικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας έδωσε στη δημοσιότητα το ΤΑΙΠΕΔ. Το πρόγραμμα επικαιροποιήθηκε έπειτα απ' τις τελευταίες αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ που ακολούθως εγκρίθηκαν απ' το ΔΣ του Ταμείου.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης φέτος κινείται με γρήγορο βηματισμό καθώς τουλάχιστον 7 διαγωνισμοί είναι σε πλήρη εξέλιξη, θέτοντας ισχυρές βάσεις για να επιτευχθεί για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, ο στόχος των εσόδων. Τονίζει δε πως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να εκκινήσουν και άλλα έργα αξιοποίησης.
Σύμφωνα με το Ταμείο από τις αρχές του χρόνου έχει επιτευχθεί η ολοκλήρωση σειράς διαγωνιστικών διαδικασιών, ενώ άλλοι είναι πλέον στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης. Ενδεικτικά, έχει εισπραχθεί το τίμημα για το 5% του ΟΤΕ (284 εκατ. ευρώ), για το 67% του ΟΛΘ (231,9 εκατ. ευρώ) και από διάφορα ακίνητα (ενδεικτικά πάνω από 8,8 εκατ. ευρώ μόνο από το eAuction VIII), όπως έχουν εισπραχθεί και 166 εκατ. ευρώ από την ανανέωση των αδειών χρήσης ραδιοφάσματος.
Παράλληλα, έχουν προχωρήσει διαγωνισμοί με την λήψη δεσμευτικών προσφορών για άλλα έργα όπως η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (251,28 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από τα συνολικά 535 εκατ. ευρώ) και η πώληση της ΕΕΣΣΤΥ (με προσφορά 22 εκατ. ευρώ σε έναν διαγωνισμό που χρονίζει από το 2013).
Στη Β Φάση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έχουν μπει οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, της μαρίνας Χίου και της Εγνατίας Οδού (έχουν προεπιλεγεί οι επενδυτές που μπορούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές και για τα τρία).
Επίσης, το Ταμείο έχει ήδη δρομολογήσει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα ΕΛΠΕ (έχοντας λάβει εκδήλωση ενδιαφέροντος από 5 επενδυτικά σχήματα), είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου κλπ.
Επιπλέον με τη διαφαινόμενη θετική κατάληξη εντός της φετινής χρήσης της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σε ένα τίμημα στην περιοχή των 1,1 δισ. ευρώ, τότε είναι πολύ πιθανόν τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ να υπερβούν και τα 2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το sMoU, το στόχος εσόδων για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι 2 δισ. ευρώ για το 2018 και 1 δισ. ευρώ το 2019.
Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα αφορά:
1. ΕΛΛΗΝΙΚΟ
2. ΔΕΣΦΑ
3. 10 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΛΙΜΕΝΟΣ
4. ΕΕΣΣΤΥ (ROSCO)
5. ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ A. E. (ΔΑΑ)
6. ΜΑΡΙΝΕΣ
7. ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
8. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ)
9. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ (ΔΕΗ)
10. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΥΑΘ)
11. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ (ΕΥΔΑΠ)
12. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΠΑ)