Ελλάδα

Τα κινητά στην υπηρεσία... γεωργικών συμβούλων με νέα Εφαρμογή

κινητό

Στην τελική ευθεία για την ανάπτυξη και την εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος,μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί το Υπομέτρο 2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών» του ΠΑΑ 2014-2020, μπαίνει το ΥΠΑΑΤ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τους γεωργικούς συμβούλους στις αρχές Ιανουαρίου, δόθηκε πριν από λίγες ημέρες το πράσινο φως για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος, στο πλαίσιο του Υπομέτρου 2.1, με τις εργασίες του έργου να ξεκίνησαν την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου συμφωνα με το ypaithros.gr.
Το Υπομέτρο 2.1 μαζί με το Υπομέτρο 2.3 «Επιμόρφωση των συμβούλων» αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση του Μέτρου 2 του ΠΑΑ 2014-2020 «Συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης και υπηρεσίες αντικατάστασης στην εκμετάλλευση», το γνωστό μέτρο των Γεωργικών Συμβούλων.
Ουσιαστικά, μέσω του μέτρου ενθαρρύνεται η χρήση των συμβουλών από τους γεωργούς και τους νέους γεωργούς και η αναγνώριση του οφέλους των συμβουλευτικών υπηρεσιών, χωρίς αυτοί να επιβαρύνονται με το κόστος αυτής της συμβουλής. Με λίγα λόγια, οι στόχοι του μέτρου εξυπηρετούνται μέσω των δύο υπομέτρων:
Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών, με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής και περιβαλλοντικής διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Επιμόρφωση των συμβούλων, για την εκπαίδευση/επιμόρφωση των συμβούλων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο να ενισχυθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των προσφερόμενων συμβουλών και να εξασφαλιστεί η επικαιροποίηση της γνώσης και της ικανότητάς τους να παρέχουν ορθές και αποτελεσματικές συμβουλές.
Πληροφοριακό σύστημα
Για να υλοποιηθεί, όμως, το πρώτο στάδιο είναι απαραίτητη η παροχή τεχνικής στήριξης στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020. Το ΥΠΑΑΤ ενέκρινε την ένταξη του έργου «Ανάπτυξη, εγκατάσταση, υποστήριξη, συντήρηση πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση και την ολοκλήρωση της υλοποίησης του Υπομέτρου 2.1 του ΠΑΑ», στο Μέτρο 20, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης, το έργο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Λειτουργία web εφαρμογής με δυνατότητα για εισαγωγή στοιχείων από χρήστες (δικαιούχους φορείς παροχής συμβουλών) και παρακολούθησή τους σε πραγματικό χρόνο από τον ΕΦΔ-Μονάδα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή υλοποίηση των πράξεων και η δυνατότητα διορθωτικών ενεργειών από τον ΕΦΔ ή τον χρήστη.
Στην εφαρμογή θα εισάγονται αρχικά τα απαραίτητα στοιχεία της απόφασης έγκρισης από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΟΠΣΑΑ), όπως για παράδειγμα ο αριθμός Γεωργικών Συμβούλων φορέα, στοιχεία του φορέα, γεωγραφική περιοχή δραστηριοποίησης, πλήθος και χαρακτηριστικά ωφελούμενων γεωργών, είδη και αριθμό συμβουλών που εγκρίθηκε να παρέχει.
Εναλλακτικά, μπορούν να υποστηρίζονται οι αιτήσεις στήριξης και πληρωμής, οι αξιολογήσεις και οι διοικητικοί έλεγχοι (θα επιβεβαιωθεί σε συνεργασία με την ΕΥΔ ΠΑΑ πριν από την οριστικοποίηση της πρόσκλησης).
Έλεγχος
Ο χρήστης, με τη δημιουργία ατομικού λογαριασμού, θα έχει πρόσβαση στο εξατομικευμένο προφίλ του που θα έχει τις παραπάνω πληροφορίες. Θα μπορεί να εισάγει κατά την υλοποίηση τις απαραίτητες πληροφορίες των ωφελούμενων γεωργών (π.χ. ΑΦΜ), να «ανεβάζει» αρχεία (π.χ. συμφωνητικά) και για τον καθένα εξ αυτών να εισάγει συμβουλευτικές πληροφορίες (αριθμούς, κείμενα) που θα δημιουργούν σε μορφή pdf τα τρία παραδοτέα κάθε συμβουλής (υφιστάμενη κατάσταση, συμβουλή, τελική έκθεση).
Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση, το σύστημα θα πρέπει να ελέγχει την τήρηση περιορισμών που θα υπάρχουν στην υλοποίηση, όπως έως τρεις συμβουλές ανά ωφελούμενο γεωργό, μη λήψη επιπλέον συμβουλής από τον ωφελούμενο γεωργό σε περίπτωση που δεν εφαρμόσει την πρώτη με δική του υπαιτιότητα, κάθε γεωργός συμβάλλεται με έναν πάροχο κ.ά. Ακόμη, θα έχει τη δυνατότητα να παράγει αναφορές, όπως ολοκληρωμένες συμβουλές ανά είδος, δικαιούχο, περιοχή κ.λπ., χρονική διάρκεια παρεχόμενων συμβουλών κ.ά.

Ελλάδα

Πώς απελευθερώνονται οι πτήσεις από 15 Ιουνίου

Αεροδρόμιο Βενιζέλος

Σε καραντίνα 14 ημερών θα εξακολουθούν να μπαίνουν οι ταξιδιώτες που θα έρχονται στην Ελλάδα κι έχουν διαβατήρια εκτός των 29 χωρών, για τις οποίες «ανοίγουν» οι πτήσεις από τις 15 Ιουνίου στα δύο αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, μάλιστα, πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση, με βάση τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τη διαδικασία με την οποία θα εισέρχονται στη χώρα οι επισκέπτες από τις 29 χώρες που έλαβαν σήμερα το πράσινο φως, τόσο για τις εντός όσο και για τις εκτός Σένγκεν αγορές.

Αντίστοιχα, αναμένονται και οι σχετικές αεροπορικές οδηγίες (ΝΟΤΑΜ) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τις πτήσεις εξωτερικού προς τη χώρα μας, δεδομένου ότι οι προηγούμενες ΝΟΤΑΜ λήγουν στις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Τουρισμού, θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος τρόπος ελέγχου της χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα κι αυτός έχει να κάνει με το αποδεικτικό ταυτοποίησης του ταξιδιώτη και δεν μπορεί να είναι μία απλή δήλωση του τόπου κατοικίας του επισκέπτη, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί και να είναι αξιόπιστη, «γιατί σε αυτή την περίπτωση η όλη κατάσταση θα εξελισσόταν σε φιάσκο».

«Δεν θα είχε νόημα αλλιώς η λίστα αυτών που πληρούν τα επιδημιολογικά κριτήρια γιατί, σε κάθε άλλη περίπτωση, oι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μεγάλα αεροδρόμια από αυτές τις 29 χώρες, ως ενδιάμεσα, για να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα» διευκρινίζουν από το υπουργείο Τουρισμού.  Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, το ζητούμενο είναι «ο ελληνικός τουρισμός να ξανανοίξει τις πύλες του, σταδιακά, με υγειονομική ασφάλεια και προσοχή, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες».

Την εξειδίκευση, σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού, αναμένουν και τα δύο αεροδρόμια, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «Μακεδονία», όπου απελευθερώνονται πρώτα οι πτήσεις και δέχονται σταθερά πλήθος ερωτημάτων από ενδιαφερομένους ταξιδιώτες.

Στους επισκέπτες από τις 29 πρώτες χώρες (Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο,  Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία) θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ για όλες τις υπόλοιπες θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες, με υποχρεωτικά τεστ μέσα στον Ιούνιο σε επιβάτες από επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες προέλευσης.

Την 1η Ιουλίου αναμένεται το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης, με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων στους νησιωτικούς και λοιπούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε χώρας η «πράσινη» λίστα θα είναι δυναμική και θα προστίθενται νέες χώρες όπου θα βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ από την 1η Ιουλίου, με την περαιτέρω απελευθέρωση των πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, θα υπάρξει και η «κόκκινη» λίστα για τις χώρες, οι οποίες δεν θα έχουν ακόμη καλή επιδημιολογική εικόνα.