Ελλάδα

Τα κινητά στην υπηρεσία... γεωργικών συμβούλων με νέα Εφαρμογή

κινητό

Στην τελική ευθεία για την ανάπτυξη και την εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος,μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί το Υπομέτρο 2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών» του ΠΑΑ 2014-2020, μπαίνει το ΥΠΑΑΤ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τους γεωργικούς συμβούλους στις αρχές Ιανουαρίου, δόθηκε πριν από λίγες ημέρες το πράσινο φως για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος, στο πλαίσιο του Υπομέτρου 2.1, με τις εργασίες του έργου να ξεκίνησαν την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου συμφωνα με το ypaithros.gr.
Το Υπομέτρο 2.1 μαζί με το Υπομέτρο 2.3 «Επιμόρφωση των συμβούλων» αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση του Μέτρου 2 του ΠΑΑ 2014-2020 «Συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης και υπηρεσίες αντικατάστασης στην εκμετάλλευση», το γνωστό μέτρο των Γεωργικών Συμβούλων.
Ουσιαστικά, μέσω του μέτρου ενθαρρύνεται η χρήση των συμβουλών από τους γεωργούς και τους νέους γεωργούς και η αναγνώριση του οφέλους των συμβουλευτικών υπηρεσιών, χωρίς αυτοί να επιβαρύνονται με το κόστος αυτής της συμβουλής. Με λίγα λόγια, οι στόχοι του μέτρου εξυπηρετούνται μέσω των δύο υπομέτρων:
Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών, με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής και περιβαλλοντικής διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Επιμόρφωση των συμβούλων, για την εκπαίδευση/επιμόρφωση των συμβούλων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο να ενισχυθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των προσφερόμενων συμβουλών και να εξασφαλιστεί η επικαιροποίηση της γνώσης και της ικανότητάς τους να παρέχουν ορθές και αποτελεσματικές συμβουλές.
Πληροφοριακό σύστημα
Για να υλοποιηθεί, όμως, το πρώτο στάδιο είναι απαραίτητη η παροχή τεχνικής στήριξης στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020. Το ΥΠΑΑΤ ενέκρινε την ένταξη του έργου «Ανάπτυξη, εγκατάσταση, υποστήριξη, συντήρηση πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση και την ολοκλήρωση της υλοποίησης του Υπομέτρου 2.1 του ΠΑΑ», στο Μέτρο 20, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης, το έργο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Λειτουργία web εφαρμογής με δυνατότητα για εισαγωγή στοιχείων από χρήστες (δικαιούχους φορείς παροχής συμβουλών) και παρακολούθησή τους σε πραγματικό χρόνο από τον ΕΦΔ-Μονάδα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή υλοποίηση των πράξεων και η δυνατότητα διορθωτικών ενεργειών από τον ΕΦΔ ή τον χρήστη.
Στην εφαρμογή θα εισάγονται αρχικά τα απαραίτητα στοιχεία της απόφασης έγκρισης από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΟΠΣΑΑ), όπως για παράδειγμα ο αριθμός Γεωργικών Συμβούλων φορέα, στοιχεία του φορέα, γεωγραφική περιοχή δραστηριοποίησης, πλήθος και χαρακτηριστικά ωφελούμενων γεωργών, είδη και αριθμό συμβουλών που εγκρίθηκε να παρέχει.
Εναλλακτικά, μπορούν να υποστηρίζονται οι αιτήσεις στήριξης και πληρωμής, οι αξιολογήσεις και οι διοικητικοί έλεγχοι (θα επιβεβαιωθεί σε συνεργασία με την ΕΥΔ ΠΑΑ πριν από την οριστικοποίηση της πρόσκλησης).
Έλεγχος
Ο χρήστης, με τη δημιουργία ατομικού λογαριασμού, θα έχει πρόσβαση στο εξατομικευμένο προφίλ του που θα έχει τις παραπάνω πληροφορίες. Θα μπορεί να εισάγει κατά την υλοποίηση τις απαραίτητες πληροφορίες των ωφελούμενων γεωργών (π.χ. ΑΦΜ), να «ανεβάζει» αρχεία (π.χ. συμφωνητικά) και για τον καθένα εξ αυτών να εισάγει συμβουλευτικές πληροφορίες (αριθμούς, κείμενα) που θα δημιουργούν σε μορφή pdf τα τρία παραδοτέα κάθε συμβουλής (υφιστάμενη κατάσταση, συμβουλή, τελική έκθεση).
Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση, το σύστημα θα πρέπει να ελέγχει την τήρηση περιορισμών που θα υπάρχουν στην υλοποίηση, όπως έως τρεις συμβουλές ανά ωφελούμενο γεωργό, μη λήψη επιπλέον συμβουλής από τον ωφελούμενο γεωργό σε περίπτωση που δεν εφαρμόσει την πρώτη με δική του υπαιτιότητα, κάθε γεωργός συμβάλλεται με έναν πάροχο κ.ά. Ακόμη, θα έχει τη δυνατότητα να παράγει αναφορές, όπως ολοκληρωμένες συμβουλές ανά είδος, δικαιούχο, περιοχή κ.λπ., χρονική διάρκεια παρεχόμενων συμβουλών κ.ά.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Σενάρια για παράταση του lockdown

Lockdown

Προς νέα παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων και την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού συνεχίζεται με ένταση, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, προκαλώντας ανησυχία στους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση. Υπάρχει ο φόβος ότι μια χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε νέα αναζωπύρωση και να δημιουργηθούν νέες εστίες ακόμα και σε περιοχές που αυτή την στιγμή παρουσιάζουν καλή εικόνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην προσπάθεια για περιορισμό της πανδημίας. «Επικρατέστερο σενάριο είναι το απαγορευτικό να παραμείνει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου με μοναδική εξαίρεση, ίσως, τα σχολεία» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των συζητήσεων που γίνονται.

Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική, γεγονός που προκύπτει και από τα σχετικά στοιχεία που δείχνουν ότι όλες οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Στο ΑΧΕΠΑ 43 στις 43 ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, στο Ιπποκράτειο 25 στις 25 ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, και στο Παπαγεωργίου 43 στις 43 ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Αν και υπάρχει μεν η δυνατότητα για μία – δύο κλίνες, σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεση ανάγκη για διασωλήνωση, ωστόσο οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν αντέχουν άλλο.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν έρθει νοσηλευτές και γιατροί από όλη την Ελλάδα, ώστε να συνδράμουν. Την ίδια ώρα, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής υπάρχουν γιατροί που δεν έχουν φύγει επί 4 μήνες, δεν έχουν δει τις οικογένειές τους, από φόβο μην κολλήσουν κοροναϊό και δεν μπορούν να εργαστούν.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σήμερα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα επισκεφθεί το Ιπποκράτειο νοσοκομείο που είναι σε εφημερία, μετά θα μεταβεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ενώ μπορεί να περάσει και από το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 ώστε να επιθεωρήσει το υπαίθριο νοσοκομείο που έχει στηθεί εκεί.

Ο κ. Μητσοτάκης το μεσημέρι θα συναντηθεί με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον περιφερειάρχη και τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, και θα συζητήσουν για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.