Δευτέρα 21 ΟΚΤ 2019 02:58
 • Ηρακλειο
  20°C
 • Χανια
  21°C
 • Ρεθυμνο
  19°C
 • Λασιθι
  20°C
Ekriti.gr Logo

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων

genika-arxeia.jpg

«Δεκαετία του 60, μια νεολαία σε εξέγερση» είναι το θέμα της αρχειακής έκθεσης με την οποία γιορτάζεται φέτος η Διεθνής Ημέρα Αρχείων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), στις 27/6, στο κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γ.Α.Κ. (Δάφνης 61, Ψυχικό).

«Νεωτερική διεκδίκηση, κοινωνική ανησυχία και μεταφυσική αγωνία διακρίνουν τη δεκαετία του 60 της νεανικής εξέγερσης και της κοινωνικής χειραφέτησης» τονίζουν οι διοργανωτές της έκθεσης που, εκτός από τα ΓΑΚ, συμμετέχει επίσης η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (Ε.Μ.Ι.Α.Ν.) και το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (Κ.Ε.Ν.Ι.) του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Διεθνώς τα "σίξτις" θεωρούνται μια περίοδος απελευθερωτικής ζωντάνιας και αντικομφορμισμού με πρωταγωνιστή τη νεολαία και τη δράση των ποικίλων ομάδων της: κοσμογονία στη μουσική, άνοιξη στα εικαστικά και τον κινηματογράφο, μετασχηματισμός του αστικού τοπίου, εξοικείωση με την τεχνολογία.[…] Μια δεκαετία που, όπως κι αυτή του '30, ήταν από τις πιο πλουραλιστικές και πολυφωνικές, με το παραδοσιακό να συναγωνίζεται με το μοντέρνο. Δυστυχώς, όμως, ήταν σύντομες και ανολοκλήρωτες, καθώς όλη αυτή η κοινωνική και πολιτιστική άνθηση και δημιουργικότητα που είχε στην πρωτοπορία τους νέους, διακόπηκε απότομα από δικτατορίες ». 

Η έκθεση περιλαμβάνει ψηφιακό και πρωτότυπο αρχειακό υλικό. Την ημέρα των εγκαινίων θα προηγηθεί ξενάγηση (ώρα 19:00) και θα ακολουθήσουν ομιλίες. 

Διαβάστε επίσης. . .

Ηλιοφάνεια με αραιές μόνο νεφώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και...
Στην έφοδο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Κερατσινίου – Δραπετσώνας διαπίστωσαν ότι ο συγκεκριμένος...
  Μήνυμα με το οποίο καλεί σε μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στη Σάμο για το...