Ελλάδα

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης

φαρμακα.jpg

Σήμερα το πρωί συνεδρίασε υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η Επιτροπή για την Παρακολούθηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης- η οποία επανασυγκροτήθηκε- με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ),  της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), και της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ).

Βασικός σκοπός της Επιτροπής είναι να αποτελέσει τον «σύμβουλο» του Υπουργείου Υγείας για τη διαμόρφωση μια εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο αξιοποιώντας τα σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία για την παρακολούθηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, την κατάρτιση/επικαιροποίηση Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Χρονίων Παθήσεων.

«Είμαστε σε κατεύθυνση διαρθρωτικών αλλαγών και όχι οριζόντιων μέτρων» ανέφερε ο κ. Ξανθός τονίζοντας ότι προτεραιότητα της Επιτροπής πρέπει να είναι η αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων όπως ένα δικαιότερο σύστημα clawback, η άρση των στρεβλώσεων στην τιμολόγηση αλλά και το θέμα της συμμετοχής του ασθενή στο κόστος με στόχο «να διεκδικήσουμε με σοβαρότητα, σχέδιο και τεκμηρίωση μια πιο δίκαιη και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική». Ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τεχνική υποστήριξη που θα υπάρχει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) υπογραμμίζοντας ότι ο σκοπός είναι η καθολική κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού και η εξάλειψη των ανισοτήτων και όχι απλώς η συγκράτηση της δαπάνης.

 Πρόεδρος της Επιτροπής έχει οριστεί ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος ο οποίος τόνισε ότι  «το πλαίσιο που καθορίζει την πολιτική μας συγκροτείται αφενός από την ανάγκη να υπάρξει καθολική πρόσβαση στην κάθε φορά κατάλληλη φαρμακευτική (και όχι μόνο) αγωγή για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας και αφετέρου από την πεποίθηση ότι ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί όρο για την οικονομική επιβίωση του συστήματος υγείας.» 

Προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής, προτάθηκε  ως ένας άτυπος «εσωτερικός κανονισμός», να υπάρξει διαχωρισμός σε δύο   υποεπιτροπές.
 
Η πρώτη υποεπιτροπή θα έχει ως έργο την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, και πιο συγκεκριμένα:

-    Την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης συνολικά και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ειδικότερα (όπως αυτή αναλύεται σε σύνολο αγορών, clawback, rebate κ.λπ.).

-    Την εξέλιξη της νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής δαπάνης.

-    Την εξέλιξη της δαπάνης ανά κατηγορία (on patent, off patent με γενόσημα, off patent χωρίς γενόσημα, γενόσημα, Φ.Υ.Κ.)

-    Την εξέλιξη της δαπάνης ανά θεραπευτική κατηγορία (ATC4 και ATC5).

-    Την διατύπωση προτάσεων που αφορούν στο νομοθετικό πλαίσιο της τιμολόγησης του φαρμάκου. 

-    Την διατύπωση πρότασης για το ενδεχόμενο ύψος του ετήσιου προϋπολογισμού φαρμάκου για την επόμενη 3ετία (2019-2021).

Ελλάδα

Χότζογλου στο Ράδιο Κρήτη: Οι διανομείς "πληρώνουν" τα "απόνερα" του Νόμου Χατζηδάκη

ντελιβερι

4ωρη στάση εργασίας και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν σήμερα οι διανομείς delivery και courier, διεκδικώντας την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την υπόθεση γνωστής πλατφόρμας παραγγελιών.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο ειδικά στην συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων όσο και γενικότερα στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και τη Ρένα Σημειαντωνάκη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Επισιτισμού - Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η δυσχερής κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι χιλιάδες εργαζόμενοι διανομείς για την εν λόγω πλατφόρμα, η οποία δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, "είναι τα απόνερα του άρθρου 68 του νόμου Χατζηδάκη", την ίδια στιγμή που τέτοιου είδους εταιρείες είδαν τα κέρδη τους  να εκτοξεύονται την περίοδο της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να παρέχεται καμιά ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων ντελιβεράδων.

Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κο Χότζογλου, είναι το γεγονός πως τα τελευταία 4 χρόνια, καταγράφεται ένας θάνατος διανομέα delivey κάθε μήνα!

Η συνολική εικόνα 'ομως, όπως επεσήμανε ο κος Χότζογλου, φαίνεται να διαμορφώνεται αρκετά δυσοίωνη και για τους εποχικά εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό, καθώς περίπου 280.000 από αυτούς δε μπορούν να λάβουν το εποχικό βοήθημα από τον ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα 101 ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας και ταυτόχρονα μένουν εκτός από το εποχικό βοήθημα, το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ.

Για να λάβει κάποιος το εποχικό βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, χρειάζονται να έχει 75 ένσημα. 

Ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το 2020 πολλοί πολλοί εποχικά εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων.

Μάλιστα, μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί και το γεγονός ότι δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα τα ένσημα του 2020 για τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να βγουν στη σύνταξη, εργαζόμενες γυναίκες να μην μπορούν ανα λάβουν το επίδομα λοχείας, οι καρκινοπαθείς εργαζόμενοι να αδυνατούν να ξεκινήσουν τις αναγκαίες ιατρικές νοσηλείες τους αλλά και άλλοι να μην μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

e-ΕΦΚΑ: Πιο γρήγορα η χορήγηση επιδόματος μητρότητας και ασθένειας

Κορωνοϊός: Τέλος το αυτόφωρο για εκπαιδευτικούς και γιατρούς που μηνύονται από αρνητές

Ηράκλειο: "Έσβησε" στην Εντατική ο οδοντίατρος

 

ESPA BANNER