Ελλάδα

Στον αέρα η αναγνώριση πτυχίων ελληνικών κολλεγίων

μεταπτυχιακο

Στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων ελληνικών κολλεγίων αναφέρεται με σημερινή της ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας η Βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας  Άννα Καραμανλή.

​Όπως επισημαίνει η Βουλευτής Β’ Αθηνών, αρμόδιο για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων ελληνικών κολλεγίων που συνδέονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).  Ωστόσο η εξέταση των αιτήσεων από το ΣΑΕΠ, πραγματοποιείται με εξαιρετικά μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες πτυχιούχοι κολλεγίων να υποχρεώνονται σε αναμονή μεγαλύτερη του έτους για την αναγνώριση των προσόντων τους.  

Βασική αιτία της καθυστέρησης, σύμφωνα με την κ. Καραμανλή, είναι η αναστολή λειτουργίας του ΣΑΕΠ, μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές και για δεύτερη φορά μέσα στο 2015. Το ΣΑΕΠ έχει αναστείλει τη λειτουργία του λόγω των διασπάσεων και μετονομασιών που προέκυψαν σε Υπουργεία, με αποτέλεσμα να πρέπει να ορισθούν εκ νέου οι εκπρόσωποι του κάθε Υπουργείου, που συγκροτούν το ΣΑΕΠ. Παρά την παρέλευση 2 και πλέον μηνών, το ΣΑΕΠ δεν έχει ανασυγκροτηθεί, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των προς εξέταση αιτήσεων. Η Βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ τονίζει ότι αυτή η χρονοτριβή στερεί από χιλιάδες πτυχιούχους κολλεγίων τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμά τους και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς και υπογραμμίζει ότι καταστρατηγείται στην πράξη τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία 36/2005, με κίνδυνο να επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος η κ. Καραμανλή ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό πόσες αιτήσεις για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας εκκρεμούν και δεν έχουν εξεταστεί, καθώς και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, προκειμένου να επισπευσθεί η εκ νέου συγκρότηση του ΣΑΕΠ και η επαναλειτουργία του.
 

Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ για το νέο κρούσμα με την ινδική μετάλλαξη

 Κρούσμα με κορωνοϊό

Ως στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης ταξινομείται τελικά το κρούσμα που εντοπίσθηκε σε άνδρα στην Πάτρα, το οποίο όμως έχει σημαντική διαφοροποίηση και παραμένει υπό εξέταση. Ήδη, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο ΕΟΔΥ, ο άνδρας που βρέθηκε θετικός με το συγκεκριμένο στέλεχος δεν χρειάσθηκε καν νοσηλεία, ενώ δεν είχε ιστορικό ταξιδιού. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται και οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον ασθενή.

Ειδικότερα, μετά το θρίλερ γύρω από το συγκεκριμένο κρούσμα, με δεδομένο ότι αρχικά οι επιστήμονες έλεγαν ότι προσομοιάζει μεν, αλλά δεν είναι ινδική μετάλλαξη, ο ΕΟΔΥ, στην επίσημη ανακοίνωσή του, εξηγεί τι ακριβώς έχει συμβεί και ποιες είναι οι διαφορές του από το συγκεκριμένο στέλεχος, παρότι κατατάσσεται ως τέτοιο:

Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανιχνεύθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.

Ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22/3. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16/3. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του.

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: "Ξήλωσαν" εγκληματική ομάδα για διακίνηση ναρκωτικών και εμπόριο όπλων

Lockdown: Έτσι θα επαναλειτουργήσουν εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και εστίαση

Κρήτη - Κόρη ηλικιωμένης στο γηροκομείο: Την είχαν δεμένη!