Ελλάδα

Στις 7 Νοεμβρίου οι εκλογές εκπαιδευτικών για τα υπηρεσιακά συμβούλια

Εκπαιδευτικοί Εκλογές

Σε γενικά «καλό κλίμα» πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο, συζητήθηκαν εκτενώς πολλά επίκαιρα εκπαιδευτικά θέματα, όπως οι συνθήκες λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι προσλήψεις και οι διορισμοί, τα ολιγομελή τμήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το θέμα των εκλογών ανάδειξης αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, κατέλαβε μεγάλο μέρος της συζήτησης και αποτέλεσε το μόνο σημείο έντασης μεταξύ των δύο μερών.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 με το ηλεκτρονικό σύστημα Ζευς. Από το υπουργείο υπογραμμίστηκε ότι με το σύστημα αυτό διεξήχθησαν και οι πρόσφατες πρυτανικές εκλογές σε έξι πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας «με απόλυτη επιτυχία και διαφάνεια».

Σύμφωνα με την πληροφόρηση του υπουργείου Παιδείας, η ΟΛΜΕ τάχθηκε κατά της ψηφιοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, της διενέργειάς της ημέρα Σάββατο και πρότεινε την αναβολή της για ένα οκτάμηνο, ή τη διενέργειά της δια ζώσης σε εργάσιμη ημέρα (με ή χωρίς άδεια).

Από την πλευρά της, η υπουργός επεσήμανε ότι οι εκλογές ημέρα Σάββατο (και όχι εργάσιμη) «υπηρετούν το στόχο της ανάδειξης εκπροσώπων για τα υπηρεσιακά συμβούλια, δίχως να διαταραχθεί ούτε στο ελάχιστο η εκπαιδευτική διαδικασία». Επιπλέον, τόνισε ότι η διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στηρίζεται σε δυο πυλώνες: αφ' ενός στη διεθνή τάση εκσυγχρονισμού, απλοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών, που ενισχύθηκε από την εμπειρία της πανδημίας, αφ' ετέρου στην ανάγκη προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας βάσει των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό, πόσο μάλλον όταν οι εκλογές αυτές αφορούν άνω των 170.000 εκπαιδευτικούς, που θα έπρεπε διαφορετικά να συναθροιστούν.

«Η ηλεκτρονική ψηφοφορία μπορεί να διασφαλίσει ευρύτερη συμμετοχή του εκλογικού σώματος και ταυτόχρονα την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρέχει, δε, αδιαβλητότητα, ανωνυμία, αποτελεσματικότητα και πλήρη συμβατότητα με τα μέτρα κατά του COVID-19», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Μάλιστα, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες που εξασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή τους, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η κ. Κεραμέως παρότρυνε τους εκπαιδευτικούς να πρωτοπορήσουν και να αγκαλιάσουν τη νέα, σύγχρονη διαδικασία, σε σύμπλευση με τη διεθνή τάση. «Ας δείξουν οι εκπαιδευτικοί το δρόμο μπροστά», υπογράμμισε αργότερα η κ. Κεραμέως.

Σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε την ΟΛΜΕ ότι ακολουθούνται τα μέτρα προστασίας και πρόληψης καθώς και ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι εμφανής η τάση, τα λίγα αυτά κρούσματα να προέρχονται έξω απ' το σχολείο και όχι μέσα από τη σχολική κοινότητα. Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε την ΟΛΜΕ σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών που έχουν προχωρήσει (περισσότερες από 44.000 προσλήψεις και μόνιμοι διορισμοί, και επιπρόσθετα προσλαμβάνονται 2.800 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις, με δυνατότητα ανανέωσης, για να καλυφθούν ανάγκες που προκύπτουν από εκπαιδευτικούς που νοσούν, ή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου).

Ειδικότερα σε σχέση με τους 10.500 μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση, η κ. Κεραμέως επεσήμανε ότι έχουν ήδη εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες σε στενή συνεργασία μεταξύ ΥΠΑΙΘ και ΑΣΕΠ και καταβάλλονται «άοκνες προσπάθειες να ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων με τη δέουσα προσοχή και να εκδοθούν το συντομότερο οι οριστικοί πίνακες». Σχετικά με τα ολιγομελή τμήματα, η υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, ότι έχει ήδη εγκριθεί το 98,5% των ολιγομελών τμημάτων των ΓΕΛ και το 98,2% των ΕΠΑΛ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Εκ μέρους του ΥΠΑΙΘ συμμετείχαν στη συνάντηση η υπουργός Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, η γενική γραμματέας Σίσσυ Γκίκα, ενώ από την ΟΛΜΕ, ο πρόεδρος Θεόδωρος Τσούχλος, ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Μαλαγάρης, ο ειδικός γραμματέας Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, ο οργανωτικός γραμματέας Νίκος Παπαχρήστος, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. Ιωάννης Σαμοΐλης και Δημήτρης Ακτύπης.

Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca: Με SMS στο κινητό θα μπορεί να αλλάξει κάποιος τη δεύτερη δόση

εμβόλιο AstraZeneca

Ενημερωτικό SMS θα λάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες όσοι πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, προκειμένου να αλλάξουν εμβόλιο εάν το επιθυμούν, όπως προανήγγειλε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση των συντακτών από το υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισαν οι ειδικοί, όσοι πολίτες επιθυμούν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca θα μπορούν να το κάνουν. 

Για όσους πρέπει να κάνουν μόνο τη δεύτερη δόση του εμβολίου της εταιρείας, παραμένει η σύσταση η δεύτερη δόση να γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μιας σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας  στη δεύτερη δόση  είναι εξαιρετικά σπάνιος –μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων-.

Ωστόσο, εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση. Πιο συγκεκριμένα γίνεται ισχυρή σύσταση να αποφύγουν τη 2η δόση του εμβολίου με AstraZeneca όσοι ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, όπως σημειώνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.

Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.

Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

 

Διαβάστε επίσης:

Αχιλλέας Γραβάνης στο Ράδιο Κρήτη: Τι να κάνουν οι πολίτες με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ηράκλειο: Σταμάτησαν στη μέση του δρόμου για να τα πουν... (φώτο)

Αυτός είναι ο 35χρονος Κρητικός που κατηγορείται για βιασμό ανηλίκων

Θρήνος για τον 19χρονο Κώστα...