Ελλάδα

Στην τελική ευθεία για την εξυγίανση της "Μαρινόπουλος ΑΕ"

Μαρινόπουλος

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η υπαγωγή του Μαρινόπουλου στις διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα που αφορά στην εξυγίανση εταιρείας εν λειτουργία.
Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τα στελέχη και οι νομικοί των ομίλων Σκλαβενίτη, Μαρινόπουλου και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να συμπληρώσουν τους σχετικούς φακέλους που πρόκειται να υποβάλουν στο δικαστήριο.
Μάλιστα, και δεδομένου ότι απομένουν μόνο λίγες ημέρες έως την 21η Σεπτεμβρίου, που έχει οριστεί η δικάσιμος για τη Μαρινόπουλος, δεν αποκλείεται η Μαρινόπουλος ΑΕ, με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά και των άλλων δύο μερών, να αιτηθεί ολιγοήμερη παράταση, πιθανόν στις 28 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, έχουν ήδη αρχίσει να εκταμιεύονται τα ποσά που αφορούν την προχρηματοδότηση και κυρίως την αποπληρωμή των οφειλών προς τους εργαζομένους – άρχισαν να πληρώνονται από την περασμένη Παρασκευή για τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου – και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι – εφόσον όλη η δικαστική διαδικασία εξελιχθεί ομαλά, όπως αναμένεται η νέα εταιρεία – με νέο ΑΦΜ – πρόκειται να κάνει επανεκκίνηση από τις αρχές του νέου χρόνου.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  στελέχη των τραπεζών σε συνεργασία με στελέχη του ομίλου Σκλαβενίτη έχουν αρχίσει να απευθύνονται σε εκπροσώπους των προμηθευτικών επιχειρήσεων της Μαρινόπουλος ΑΕ ζητώντας τους να συναινέσουν στο «κούρεμα» των απαιτήσεων τους – υπολογίζεται σε περίπου 40%, αν και είναι βέβαιο ότι θα είναι διαφορετικό από εταιρεία σε εταιρεία και το ποσοστό του θα καθοριστεί από διάφορα κριτήρια, όπως, επί παραδείγματι, ο βαθμός εξάρτησης που είχε η προμηθευτική εταιρεία από τη Μαρινόπουλος, φυσικά το ύψος της οφειλής, αλλά και το μέγεθος της επιχείρησης.
Όπως είναι γνωστό, για να βγάλει το δικαστήριο θετική απόφαση για την εξυγίανση της εταιρείας πρέπει οι πιστωτές που θα συναινέσουν να συγκεντρώνουν το 60% των συνολικών οφειλών, συνυπολογιζομένων των τραπεζικών δανείων (εκτός των οφειλών προς τους υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων).
Στην προκειμένη περίπτωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η γαλλική Carrefour, με την οποία ήταν σε μετοχική συνεργασία η Μαρινόπουλος ως τα μέσα του 2012 και στην οποία όφειλε ακόμη 145 εκατ. ευρώ, διέγραψε τις οφειλές της ελληνικής εταιρείας.
Πηγή: cnn.gr

Ελλάδα

Αθήνα: Το μέλλον του ΝΑΤΟ στο επίκεντρο του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας

στρατός

Οι παρούσες απειλές και οι μελλοντικές προκλήσεις για τη Συμμαχία τέθηκαν στο επίκεντρο του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στην Αθήνα.

 

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια σημερινής Συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής Ναύαρχος Μπάουερ, οι σχέσεις της Συμμαχίας «με τη Ρωσία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου» ενώ υπογράμμισε ότι με τις πράξεις της η Μόσχα απειλεί τη σταθερότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ναύαρχος Μπάουερ χαρακτήρισε προκλητικές και τις ενέργειες της Κίνας σε επίπεδο διεθνών σχέσεων.

 

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής επισήμανε την «αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων» που απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα και «αλλάζουν το επίπεδο των συγκρούσεων». Υπογράμμισε, δε, ότι ρόλος της Συμμαχίας είναι «να προστατεύει την ειρήνη και να αποτρέπει συγκρούσεις».

 

Με αυτό το δεδομένο, ο ναύαρχος Μπάουερ ανέφερε ότι η στρατηγική του ΝΑΤΟ για το 2020 - 2030 εδράζεται ακριβώς «στη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας των κρατών - μελών».

 

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο Συνέδριο, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής είπε ότι οι «απειλές ασφαλείας, οι δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ αλλά και οι μελλοντικές συγκρούσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα» τέθηκαν στο επίκεντρο.

 

«Ο λόγος που για 72 χρόνια η Συμμαχία έχει καταφέρει να προστατέψει την ελευθερία και τα σύνορα των κρατών - μελών της είναι επειδή διαρκώς εξελίσσεται» ανέφερε.

 

Τόνισε ότι η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ έχει «ρόλο - κλειδί» στη Συμμαχία παρέχοντας συμβουλές στην πολιτική ηγεσία ενώ ξεκαθάρισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται να μπορούν να εφαρμοστούν στρατιωτικά.

 

Σε ερώτηση αναφορικά με τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία AUKUS ανάμεσα σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία, ο ναύαρχος Μπάουερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν επηρεάζει άμεσα το ΝΑΤΟ» και εξήγησε: «Η Αυστραλία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες ανάμεσα σε κράτη - μέλη και άλλες χώρες που επηρεάζουν πολιτικά το ΝΑΤΟ. Στο στρατιωτικό σκέλος, όμως, δεν το επηρεάζουν. Μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές ή συνέπειες αλλά δεν βλέπω άμεσο αντίκτυπο στη συνοχή του ΝΑΤΟ».

 

Για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, επισήμανε ότι «οι εξελίξεις είναι τραγικές για τους πολίτες της χώρας» ενώ παραδέχθηκε ότι το ΝΑΤΟ «έχει να μάθει πολλά» προκειμένου να αντιληφθεί «τι πήγε καλά και τι όχι στο Αφγανιστάν».

 

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την διεξαγωγή του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής στην Αθήνα, που όπως είπε χαρακτηριστικά, «πραγματοποιείται στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση».

 

Τόνισε ότι στη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων ενώ υπογράμμισε ότι «η Στρατιωτική Επιτροπή έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις» εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «στο τέλος θα τα καταφέρουμε με επιτυχία».

 

Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, επισήμανε ότι αποτελούν μια «ρωμαλέα δύναμη» στα Βαλκάνια προχωρώντας σε συνέργειες και συνεργασίες με γειτονικές χώρες «εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στην ευρύτερη περιοχή.

 

Όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, το πρόγραμμα του Συνεδρίου «που ξεκίνησε χθες με την τελετή έναρξης στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων» θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα.

 

Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής για την ανάληψη της διοργάνωση από την Αθήνα ενώ συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος ότι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα συνεισφέρουν σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο στη Συμμαχία».

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Στο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Φωτογραφίες)

Κρήτη: To γλέντι είχε κακή κατάληξη μετά τις μπαλωθιές

Ηράκλειο: Χθες έριξαν τσιμέντο στο δρόμο και σήμερα το ...ξήλωσαν για να περάσουν καλώδια

ESPA BANNER