Ελλάδα

ΣτΕ: Παράνομα οι δικαστικοί υπάλληλοι ασφαλίστηκαν στο ΜΤΠΥ

στε, συμβουλιο επικρατειας

Οι δικαστικοί υπάλληλοι μη νόμιμα ασφαλίστηκαν υποχρεωτικά στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  δεχόμενη την προσφυγή της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

Την ίδια στιγμή, μετά την επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας,  άνοιξε ο δρόμος στους δικαστικούς υπαλλήλους για να διεκδικήσουν αναδρομικά  την επιστροφή των ποσών τα οποία τους έχουν παρακρατηθεί έως σήμερα, που είναι περίπου 62 ευρώ το μήνα.

Ειδικότερα, η ΟΔΥΕ είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω Ταμείου με την οποία αποφασίστηκε η εγγραφή στο ΜΠΤΥ:

1) των υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης οι οποίοι είχαν ζητήσει την διαγραφή τους από το τέως Ταμείο Νομικών (ως δεύτερη ασφάλιση) και
2) των υπαλλήλων που διορίστηκαν στο υπουργείο  Δικαιοσύνης από 1 Ιανουαρίου 2011 και μετά και οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από την ημέρα διορισμού τους.
              
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄   αριθμ. 710/2017 απόφασή της έκρινε ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΤΠΥ με την οποία χωρίς νομοθετικό έρεισμα επιχειρήθηκε η διεύρυνση του κύκλου των προσώπων που υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση  του εν λόγω Ταμείου είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την από 29.6.2015 απόφαση του Δ.Σ. του ΜΤΠΥ.

Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ για το νέο κρούσμα με την ινδική μετάλλαξη

 Κρούσμα με κορωνοϊό

Ως στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης ταξινομείται τελικά το κρούσμα που εντοπίσθηκε σε άνδρα στην Πάτρα, το οποίο όμως έχει σημαντική διαφοροποίηση και παραμένει υπό εξέταση. Ήδη, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο ΕΟΔΥ, ο άνδρας που βρέθηκε θετικός με το συγκεκριμένο στέλεχος δεν χρειάσθηκε καν νοσηλεία, ενώ δεν είχε ιστορικό ταξιδιού. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται και οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον ασθενή.

Ειδικότερα, μετά το θρίλερ γύρω από το συγκεκριμένο κρούσμα, με δεδομένο ότι αρχικά οι επιστήμονες έλεγαν ότι προσομοιάζει μεν, αλλά δεν είναι ινδική μετάλλαξη, ο ΕΟΔΥ, στην επίσημη ανακοίνωσή του, εξηγεί τι ακριβώς έχει συμβεί και ποιες είναι οι διαφορές του από το συγκεκριμένο στέλεχος, παρότι κατατάσσεται ως τέτοιο:

Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανιχνεύθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.

Ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22/3. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16/3. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του.

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: "Ξήλωσαν" εγκληματική ομάδα για διακίνηση ναρκωτικών και εμπόριο όπλων

Lockdown: Έτσι θα επαναλειτουργήσουν εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και εστίαση

Κρήτη - Κόρη ηλικιωμένης στο γηροκομείο: Την είχαν δεμένη!