Ελλάδα

Στα κρατητήρια Ουκρανοί πολίτες και παιδιά – Ταξίδεψαν στην Ελλάδα παρά την απαγόρευση

Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Προσωρινά κρατούμενοι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι  Ουκρανοί πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά επειδή ταξίδεψαν για διακοπές στην Ελλάδα παρά την απαγόρευση της Ε.Ε λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ουκρανοί έφτασαν με δύο πτήσεις στο Ελ. Βενιζέλος το απόγευμα του Σαββάτου και κατά την άφιξή τους διαπιστώθηκε πως αγνόησαν την απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Σε οργισμένη ανάρτησή του Ελληνοουκρανός δημοσιογράφος εναντιώνεται και ξεσπά στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι ελληνικές αρχές στις οικογένειες, την ώρα μάλιστα που σύμφωνα με τον ίδιο οι πληροφορίες στην Ουκρανία είναι συγκεχυμένες και τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.

Οι τουρίστες από την Ουκρανία βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση, ενώ οι Αρχές αφαίρεσαν από την κατοχή τους όσα αντικείμενα είχαν στις βαλίτσες τους.

Η οργισμένη ανάρτηση –καταγγελία δημοσιογράφου:

Οι ελληνικές αρχές κρατάνε σε κρατητήρια οικογένειες με παιδιά από την Ουκρανία (17 άτομα) που ταξίδεψαν για διακοπές στην Ελλάδα ενώ δεν επιτρέπεται η μετάβασή τους στην Ε.Ε. λόγω περιορισμών – πανδημίας

Οι ελληνικές αρχές βρίσκουν ξενοδοχεία να φιλοξενήσουν ακόμα και για παράτυπους μετανάστες ωστόσο για τουρίστες, ανάμεσα στους οποίους μικρά παιδιά, δεν βρίσκονται παρά μόνο κρατητήρια μαζί με ποινικούς, χωρίς να προσφέρεται νερό και φαγητό

Τα συγκεκριμένα άτομα ενδεχομένως να μην ήξεραν τους περιορισμούς καθώς υπάρχει αρκετά συγκεχυμένη πληροφόρηση στην Ουκρανία, η οποία (πληροφόρηση) αλλάζει από μέρα σε μέρα. Οι ελληνικές αρχές του συμπεριφέρθηκαν ως να ήταν εγκληματίες και τώρα απειλούν ότι θα τους απαγορεύσουν την είσοδο στην Ε.Ε. για 10 χρόνια.

Αντ΄αυτού, οι ελληνικές αρχές δεν προβαίνουν καν σε σύσταση ούτε σε κυρώσεις για τους τουρ οπερέιτορ ή την αεροπορική εταιρία που τους έφερε (και έβλεπε τα διαβατήρια με τα οποία ταξιδεύουν)

Από όλες τις χώρες, οι συγκεκριμένοι επέλεξαν την ακριβότερη λύση (από Αίγυπτο και Τουρκία π.χ. που είναι οι κύριοι ανταγωνιστές σε αυτή την περιοχή) μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ήθελαν να βρεθούν ακριβώς στη Ελλάδα επειδή νιώθουν (ένιωθαν) κάτι ξεχωριστό για αυτήν.

Το θέμα εμφανώς είναι και φαίνεται προς τα έξω ως αισχρή συμπεριφορά μιας ευρωπαϊκής χώρας απέναντι σε οικογένειες με παιδιά. Ως τέτοιο προβάλλεται στα ουκρανικά ΜΜΕ, ανάμεσα στις κυριότερες ειδήσεις.

Επειδή ο ελληνικός τουρισμός πλήττεται και θα έρθουν (όπως κάθε χρόνο) οι εκπρόσωποι του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού στο Κίεβο να διαφημίσουν το προϊόν τους δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούν από την ψυχρή υποδοχή που θα λάβουν.

Ελλάδα

Έρευνα σοκ από το ΑΠΘ: Θα ξεπεράσει τα 700 κρούσματα την ημέρα η Μακεδονία

Μάσκα - κορωνοϊός

Εφιαλτικό είναι το σενάριο πρόβλεψης για τον κορωνοϊό από την ερευνητική ομάδα HERACLES και το ΑΠΘ, όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία.

Η έρευνα προτείνει -προκειμένου να ανακοπή η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού- κοινωνική απόσταση και μάσκα παντού, τηλεργασία άμεσα και τοπικό lockdown στην Κεντρική Μακεδονία.  Κρούει δε τον τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι εάν η  πορεία εξάπλωσης του ιού δεν ανακοπεί  τώρα, θα ξεπεράσουμε τα 700 κρούσματα την ημέρα μέχρι το τέλος του 2020!», αναφέρει.

Τί προτείνει η ερευνητική ομάδα
Τη μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού) και σε μέσα μαζικής μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού), την τήρηση κανόνων κοινωνικής απόστασης και χρησιμοποίησης μέσων προστασίας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας
Την αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού και μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων (θέτοντας όριο 10 ατόμων για ιδιωτικές ή δημόσιες συναθροίσεις)
Την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους σε όλους τους εργασιακούς χώρους και μάλιστα τη διαθεσιμότητα της μάσκας από τον ίδιο τον εργοδότη (με το κίνητρο των φορολογικών ελαφρύνσεων)
Την υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας από όλους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου κρίνεται αναγκαίο (εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλοι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι συνάθροισης κοινού)
Την άμεση ένταξη του 75% των δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς τηλεργασίας
Την απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων (δημόσιες υπηρεσίες , ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιατρεία, χώροι θρησκευτικής λατρείας και συναθροίσεων)
Τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης (προτείνεται έως τις 12 το βράδυ)
Και την αυστηρή εφαρμογή αυτών των μέτρων για δύο μήνες με αύξηση του ύψους των διοικητικών προστίμων για την μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προστασίας προτείνεται να ανέλθει στα 300€.
Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου και στο εσωτερικό της χώρας και την ενεργοποίηση των πανεπιστημιακών εργαστηρίων για να αυξηθεί η ικανότητα ανίχνευσης του κορωνοϊού.
Την χρήση συστημάτων περιβαλλοντικής επιδημιολογίας σε αστικά ή ξενοδοχειακά λύματα και στον αέρα εσωτερικών χώρων για έγκαιρη ταυτοποίηση εστιών υπερμετάδοσης του SARS-CoV-2.
Αυτά είναι τα κυριότερα μέτρα που προτείνει η ερευνητική ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.