Ελλάδα

Στα 55 εκατ. ευρώ η συνολική στήριξη της ακτοπλοΐας για το 2020

πλοίο μάσκα

Νέα στήριξη ύψους 20 εκατ. ευρώ διασφάλισε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις επιχειρήσεις της ακτοπλοΐας, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της στην επάρκεια εφοδιασμού και μετακίνησης επιβατών και αγαθών από την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα.

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’/5159/22.11.2020) δικαιούχοι της νέας αυτής χρηματοδότησης είναι πλοιοκτήτες -πλοιοκτήτριες εταιρείες και κοινοπραξίες, οι οποίες, συνάπτουν συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας για το σύνολο των ελεύθερων ακτοπλοϊκών και πορθμειακών γραμμών της χώρας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Με αυτή τη νέα αυτή ισχυρή χρηματοδότηση το συνολικό πακέτο στήριξης για την ακτοπλοΐα το 2020 ανέρχεται πλέον στο συνολικό ποσό των 55 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας έτσι την επάρκεια των θαλασσίων συνδέσεων μεταξύ των νησιών, αλλά και μεταξύ των νησιών και της ενδοχώρας.

Σχολιάζοντας τη νέα αυτή θετική εξέλιξη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι «το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, προχώρησε σε μέτρα στήριξης τόσο των εταιρειών, όσο και των εργαζόμενων. Προστατεύσαμε τη ναυτική εργασία, με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τους ναυτικούς, χρηματοδοτήσαμε τις εισφορές για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, μειώσαμε τα λιμενικά τέλη».

«Παράλληλα», υπογράμμισε, «σε στενή συνεργασία με θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου και τα συναρμόδια Υπουργεία, επεξεργαζόμαστε την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων για το 2021, αλλά και την προσθήκη νέων, εάν χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης πανδημίας και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επικοινωνία των νησιών και των νησιωτών με την ηπειρωτική Ελλάδα».

Ελλάδα

ΕΛΓΑ: Πιο γρήγορες οι αποζημιώσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας

ΕΛΓΑ

Τέλος στο… «παραδοσιακό» χαρτί και μολύβι, που χρησιμοποιούν οι γεωτεχνικοί εκτιμητές του ΕΛΓΑ κατά την καταγραφή των ζημιών στο χωράφι, έρχεται να βάλει η απόφαση που υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός με τον πρόεδρο του Αγροτικού Ασφαλιστικού Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ» Σταύρο Ασθενίδη.

«Το τρίπτυχο "αμεσότητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη" διασφαλίζεται πλέον στο μέγιστο δυνατό βαθμό με την Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ. Ο Οργανισμός κάνει άλμα στη νέα εποχή» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Όπως υπογράμμισε ο ΕΛΓΑ «πλέον θα καταβάλλει σε μία δόση, στο 100%, τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για πρώτη φορά, και μάλιστα επιταχύνοντας χρονικά την εκτίμηση των ζημιών. Ο Οργανισμός στηρίζει έμπρακτα τους παραγωγούς σε μία εποχή πρωτόγνωρων προκλήσεων όπως αυτή της πανδημίας, αλλά και των εντεινόμενων φυσικών καταστροφών», προσθέτοντας ότι «για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση θα καταβάλλει φέτος 30 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ, για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, ούτως ώστε το σύνολο της εισπραττόμενης ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς να καταβληθεί για αποζημιώσεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι «από την πρώτη μέρα, στόχος για τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ ήταν η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ώστε να ανταποκρίνεται ο Οργανισμός στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των Ελληνίδων και Ελλήνων αγροτών. Είναι αδιανόητο στη τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα οι εκτιμήσεις των γεωτεχνικών να καταχωρούνται σε τετράδια και να καταγράφονται καθυστερήσεις που κυμαίνονται από 9 μήνες έως και ένα χρόνο».

Και συμπλήρωσε «η άμεση ανταπόκριση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Πιερρακάκη στην πρότασή μας και η συμπαράσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οδήγησαν στο να υπογραφεί τώρα, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, η Προγραμματική Συμφωνία για το έργο "Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ" με συνολικό προϋπολογισμό 1.850.000 ευρώ, που θέτει τις βάσεις να επιτύχουμε τον στόχο μας το εκτιμητικό έργο να ολοκληρώνεται ταχύτατα και με αξιοπιστία».

Το έργο

Η «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ» όπως ονομάζεται το έργο, αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Ασφαλιστικού Οργανισμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.850.000 ευρώ και εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η πλήρης ανάπτυξή του προβλέπεται να επιτευχθεί την επόμενη τριετία, ενώ πιλοτικά αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του τρέχοντος έτους.

Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα προμηθευτούν με τάμπλετ τα οποία θα διαθέτουν ενσωματωμένη ειδική web εφαρμογή (mobile app) και θα μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω των ασύρματων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, όπως είναι το 4G και σύντομα και το 5G.

Αυτό θα τους δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές του ΕΛΓΑ όταν θα προσέρχονται στα προς εκτίμηση αγροτεμάχια, να μπορούν μέσω των τάμπλετ να έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του πληττόμενου αγρότη, προχωρώντας έτσι στην ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας γρήγορα και χωρίς αστοχίες.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τα όσα είπαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «μεταβάλλεται η εκτιμητική διαδικασία χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες, με στόχο την άμεση και ταχύτερη εκτίμηση των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ με ακρίβεια και δικαιοσύνη».

Τι γίνεται σήμερα

Τα προηγούμενα χρόνια, η διαδικασία του εκτιμητικού έργου καθώς και αυτή της εκκαθάρισης και καταβολής των αποζημιώσεων, κατέγραφαν σημαντικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα οι πληττόμενοι αγρότες να λαμβάνουν τα χρήματα τους ακόμα και μετά από ένα χρόνο από την εκδήλωση της ζημιάς και μάλιστα με δόσεις.

«Το νέο έργο αναμένεται να οδηγήσει στην δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται μεταξύ εκτίμησης και καταβολής αποζημίωσης, η οποία σήμερα, με τον γραφειοκρατικό (χαρτί, εγκρίσεις κλπ) τρόπο διεκπεραίωσής της, είναι από εννέα μήνες έως ένα χρόνο, κι αυτό διότι με την άμεση και σε πραγματικό χρόνο καταχώρηση των δεδομένων στους κεντρικούς υπολογιστές του ΕΛΓΑ και τη σχετική αποφυγή της διαδικασίας των ενστάσεων, θα είναι εφικτή η όσο το δυνατόν ταχύτερη καταβολή αποζημιώσεων» σημειώνουν στελέχη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μέχρι σήμερα η επιτόπια καταγραφή των ζημιών από τους γεωτεχνικούς εκτιμητές γίνεται στο χωράφι με τον παραδοσιακό τρόπο της συγγραφής με «τετράδιο και μολύβι». Στη συνέχεια καθαρογράφονται τα στοιχεία στα τοπικά υποκαταστήματα των ΕΛΓΑ και ακολουθεί η διαδικασία της μεταφοράς των δεδομένων στο κεντρικό σύστημα του Οργανισμού ώστε να υπολογιστούν οι ζημίες και να προσδιοριστεί το ποσό αποζημίωσης που θα λάβει ο κάθε αγρότης.

Διαδικασία η οποία πέρα από περισσότερο χρόνο που χρειάζεται ώστε να υπολογιστούν οι ζημίες και να προσδιοριστεί το ποσό αποζημίωσης που θα λάβει ο κάθε αγρότης, ενέχει παράλληλα και άλλους κινδύνους.

Μεταξύ άλλων, κατά την επίσκεψή του στο αγροτεμάχιο ο εκτιμητής, δεν έχει στη διάθεσή του τα γεωχωρικά στοιχεία του ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκεται προ εκπλήξεως με διαφορετική καλλιέργεια απ' ό,τι έχει αναφερθεί στη Δήλωση Καλλιέργειας. 

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για την πραγματική έκταση της καλλιέργειας».

Τέλος, αφού συνταχθούν τα πορίσματα, τουλάχιστον μετά από έξι μήνες, οι αγρότες συνήθως καταφεύγουν στην υποβολή των ενστάσεων εκφράζοντας την αμφιβολία τους για την έκταση της ζημίας και το ύψος της αποζημίωσης κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων.

 

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα θέρμανσης - οριστικό: Πότε θα πληρωθεί (βίντεο)

Κρήτη: "Λαμπάδιασε" το αυτοκίνητο τη νύχτα

Κρήτη - Πυροσβεστική: Αυτοί είναι οι νέοι Διοικητές σε Ρέθυμνο και Λασίθι