Στη διάψευση ότι είναι γερμανική η ιδέα για ένα ταμείο στο οποίο θα ενταχθούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας με στόχο την αποπληρωμή του χρέους της χώρας προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Όπως δήλωσε, πρόκειται για μια ιδέα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων είναι η ιδιοκτησία του ταμείου αυτού, όπως είπε ο Μ.Σουλτς.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, ο Μάρτιν Σουλτς ρωτήθηκε για το ταμείο περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, που σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, θα περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ. Το Ταμείο αναμένεται να εκμεταλλευτεί ή να πωλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, η ιδέα του ταμείου «δεν έχει να κάνει με τη γερμανική πραγματικότητα» [ανάλογο πρόγραμμα είχε εκπονηθεί κατά την ένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας για περιουσιακά στοιχεία της Ανατολικής Γερμανίας], αλλά ιδέα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Σουλτς χαρακτήρισε την ιδέα χρησιμη.
Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε την Ελλάδα είπε ο Σουλτς και πρόσθεσε ότι «η δημουργία ενός ταμείου με τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας εκτός αυτής έχει να κάνει με αυτό». «Το ταμείο σημαίνει ρευστοποίηση κάποιων στοιχείων της χώρας και αυτό δεν μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε ένα ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα», ανέφερε ο Σουλτς.
«Είναι αδιανόητο να αποκλείσουμε την Ελλάδα από ένα τέτοιο ταμείο» είπε.
Ο κ. Σουλτς εκτίμησε ότι το Grexit ακόμα και χρονικά περιορισμένο δεν αποτελεί επιλογή. «Σήμερα σε μία σύνοδος κορυφής καλείται για πρώτη φορά πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Δείχνει τη δυσκολία και την κρισιμότητα της κατάστασης» ανέφερε και τόνισε ότι το βασικό ερώτημα που είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι «θα προχωρήσουμε με την Ευρωζώνη ή θα διαλυθεί κάτι».
Ζήτησε σήμερα να υπάρξει απόφαση «μία εποικοδομητική απόφαση που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».
Αναγνώρισε ότι «υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν κάποιοι που θέλουν Grexit και δεν το θεωρούν επικίνδυνο. Η πλειοψηφία πιστεύουν ότι το Grexit δεν είναι επιλογή, ούτε το χρονικά περιορισμένο Grexit».