Ελλάδα

Σήμερα η προκήρυξη για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ ρευμα.jpg

Σήμερα, Παρασκευή, θα προχωρήσει η ΔΕΗ στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας με ορίζοντα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές έως την επόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, δήλωσε χθες αισιόδοξος για την έκβαση του διαγωνισμού -σε αντίθεση με την προηγούμενη προκήρυξη πού κατέληξε άγονη- για τρεις λόγους: Πρώτον, έχουν ξεκαθαρίσει τα θέματα σε σχέση με τα εργασιακά και το πλήθος των εργαζομένων στις μονάδες, δεύτερον, έχει οριστικοποιηθεί το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα που πιστοποιεί ότι υπάρχει χώρος για τη λιγνιτική παραγωγή μέχρι το 2030 και τρίτον, έχει γίνει η προκοινοποίηση στην Κομισιόν του σχεδίου για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων με τα λεγόμενα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος.
Παραμένει, ωστόσο, μία σημαντική εκκρεμότητα που αφορά το κόστος τροφοδοσίας της μονάδας Μελίτης Φλώρινας με λιγνίτη από το ιδιωτικό ορυχείο της περιοχής. Ο κ. Παναγιωτάκης ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα λυθεί πριν από την πώληση, προκειμένου όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές να είναι στην ίδια θέση (να αποκλειστεί, δηλαδή, το ενδεχόμενο συμφωνίας ενός εκ των επενδυτών με το ορυχείο-τροφοδότη της μονάδας).
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αποκάλυψε ότι είχε επαφές τις προηγούμενες ημέρες στην Κίνα με εκπροσώπους των China Energy και CMEC, στις οποίες, όπως ανέφερε, διαπίστωσε θετικό κλίμα, ενώ συζητήσεις με στόχο την προσέλκυση επενδυτών έχουν γίνει με αμερικανικές και ρωσικές εταιρείες, με τους ομίλους που συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό καθώς και με εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος περιλαμβάνει περίοδο ενός μηνός περίπου για διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη συμφωνία μετόχων, οριστικοποίηση της συμφωνίας έως τις 20 Απριλίου, υποβολή των προσφορών στις 25-26 Απριλίου και ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή μεταξύ 5 και 8 Μαΐου.
Αναφορικά με την αποτίμηση των μονάδων ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι θα επαναληφθεί -σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή- λαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχες συναλλαγές στην Ευρώπη και τις προσφορές που υπεβλήθησαν στον προηγούμενο διαγωνισμό. Δήλωσε, δε, ανοιχτός να επανεξεταστούν παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της αποτίμησης «στο πλαίσιο της λογικής».
Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι η πώληση των μονάδων δεν είναι μόνο υποχρέωση έναντι της ΕΕ, αλλά αποτελεί και επιλογή της επιχείρησης στο πλαίσιο της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόσθεσε, όμως, ότι «αν κάποιος ψάχνει να βγάλει τα λεφτά του σε ένα, δύο χρόνια, ας πάει αλλού, δεν τις πουλάμε».
Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ακόμη ότι:
-Η ΔΕΗ δεν θα είχε κανένα λόγο να ζητά αυξήσεις τιμολογίων, αν δεν υπήρχαν εξωγενείς παράγοντες και αν είχε λυμένα χέρια σε θέματα προσλήψεων. Υπάρχουν και άλλες πηγές εσόδων που εξετάζονται.
-Η αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει τον Μάιο είναι εξασφαλισμένη, μεταξύ άλλων, με την εκταμίευση της προκαταβολής του Δημοσίου για την κατανάλωση ρεύματος της χρονιάς, ύψους 550 εκατ. ευρώ (όπως έγινε και πέρυσι).
-Η ΔΕΗ είχε θέσει το ζήτημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη από το 2016. Τώρα, θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα, αλλά θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί η κάλυψη του κόστους της ΔΕΗ.
 

Ελλάδα

Lockdown: Χειροπέδες και “βαριές καμπάνες” στους απείθαρχους

έλεγχοι στα μέσα μεταφοράς

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, Δημοτική Αστυνομία, Σ.ΕΠ.Ε. και Ε.Α.Δ.) διενήργησαν την Παρασκευή, συνολικά 50.203 ελέγχους και κατέγραψαν 1.439 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 456.400€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε τρεις (3) επιχειρήσεις.  

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (49.647).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

Μη χρήση μάσκας

Μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων

Μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα)

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Από την ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν τέσσερα (4) άτομα και επιβλήθηκαν συνολικά, διοικητικά πρόστιμα 13.100€ στο κέντρο της Αθήνας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με παράνομα τυχερά παίγνια, το οποίο λειτουργούσε κατά παράβαση των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Η ΕΛ.ΑΣ., στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου επέβαλλε συνολικά τρεις (3) κυρώσεις αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε καφέ για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Στο Δήμο Αθηναίων (ΚΤΕΛ) επιβλήθηκαν πέντε (5) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ (5x300€) για μη χρήση μάσκας σε φυσικά πρόσωπα, ενώ επίσης, για την ίδια παράβαση επιβλήθηκαν σε λαϊκή αγορά στο Δήμο Πειραιώς δύο (2) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2x300€).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρήτη - κορωνοϊός: Το πάρτι γενεθλίων του βγήκε... ξινό!