Σε αναβρασμό παραμένουν οι επιστήμονες για ακόμη ένα 24ωρο, προσπαθώντας να «προβλέψουν» πώς θα εξελιχθεί το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο Ευθύμης Λέκκας, που αφήνει πλέον ανοιχτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ.
«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» υποστήριξε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Νωρίτερα, πέντε σεισμοί 4,7, 4,8, 4,4, 4,4 και 4,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε 25 λεπτά. Οι πρώτοι τέσσερις έλαβαν χώρα νότια της Αμοργού και ο πέμπτος βόρεια της Ανάφης. Νωρίτερα ακόμη δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,6 και 4,4 σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης ανοιχτά της Αμοργού.
Ενημέρωση για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Χθες το μεσημέρι, μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ ανοικτά της Αμοργού, αποκολλήθηκαν βράχοι στην Κόκκινη Παραλία, καταστρέφοντας το μονοπάτι που οδηγούσε μέχρι τη θάλασσα. Πλέον η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μόνο από τη θάλασσα.
Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».
Στη Σαντορίνη έχει μεταφερθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί. Παράλληλα, η 8η ΕΜΑΚ βρίσκεται σε επιφυλακή.
Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ ανακοίνωσε ότι μέχρι την 1η Φεβρουαρίου είχαν καταγραφεί πάνω από 2.500 σεισμοί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η σεισμική δραστηριότητα να αποτελεί προσεισμική ακολουθία.
Ο φόβος για νέα ισχυρότερη δόνηση έχει οδηγήσει πολλούς κατοίκους και επισκέπτες στην απόφαση να εγκαταλείψουν τα νησιά. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν αποχώρησαν από τη Σαντορίνη πάνω από 10.000 κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κρήτη - ελαιόλαδο: "Παγωμένη" η αγορά - Τι ποσότητες αναμένεται να παράξει το νησί