Ελλάδα

Σε απόγνωση οι επιχειρήσεις εστίασης – Γιώργος Καββαθάς: «Πάμε σε μια μεγάλη καταστροφή»

κορωνοϊός εστίαση

«Δυστυχώς τα μέτρα που ακούσαμε δεν είναι καν ασπιρίνη στον καρκινοπαθή. Όχι μόνο είναι παρωχημένα, αφού ουσιαστικά αποτελούν μία επανάληψη των μέτρων του Μαρτίου, είναι και ανεπαρκή μη λαμβάνοντας υπόψη σε ποιο σημείο έχει φθάσει ο κλάδος της εστίασης έπειτα από τόσους μήνες περιπετειών αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν», λέει στο newmoney ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργος Καββαθάς. «Με δεδομένο ότι το lockdown αφορά την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου αυτομάτως πάμε σε μία μεγάλη καταστροφή», προσθέτει.

«Περιμέναμε πιο γενναίες αποφάσεις. Από τις σημερινές ανακοινώσεις έλειπε η χορήγηση ενός ποσού στους επαγγελματίες, όπως δόθηκε στο δίμηνο lockdown. Ακόμα και τα δύο προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής θα έπρεπε να είναι πιο μεγάλα», υπογραμμίζει.

«Ακόμα και με τα ενοίκια, η επιχείρηση θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 2 του Δεκέμβρη και την επομένη θα πρέπει να καταβάλει το πλήρες ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Με τι λεφτά; Ο τζίρος θα είναι μηδενισμένος όλο το μήνα. Και η εστίαση δεν είναι κλάδος που μπορεί να αναπληρώσει τζίρο, όπως ένα εμπορικό κατάστημα που στοκάρει. Έχουμε χάσει δυόμιση μήνες με το πρώτο lockdown και έρχεται τώρα άλλος ένας μήνας με μηδενικό τζίρο. Πλέον τα λουκέτα στο χώρο μας είναι η νέα πραγματικότητα που θα επιταχυνθεί μετά από όλα αυτά», σημειώνει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αναλύει η Ομοσπονδία, ο κύκλος εργασιών στην εστίαση είναι σήμερα 60% πιο μικρός σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα. «Εάν πήγαινε έτσι ως το τέλος της χρονιάς θα μιλούσαμε για έναν ετήσιο τζίρο γύρω στα 2 δισ ευρώ, όταν πέρυσι ήμασταν στα 5 δισ ευρώ. Με το νέο lockdown όμως ούτε αυτό το νούμερο μπορεί να επιτευχθεί και όπως καταλαβαίνετε δημιουργεί και μία αλυσίδα συνεπειών στην ευρύτερη οικονομία, απ’ τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, ως τα αρτοποιία, τις αγορές κρεάτων και λαχανικών κοκ», προσθέτει ο κ. Καββαθάς.

Σήμερα λειτουργούν στο χώρο της εστίασης γύρω στις 80.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες οικογενειακές. Οι εργαζόμενοι φθάνουν τους 330.000 ενώ άλλα 100.000 είναι τα αποκαλούμενα «συμβοηθούντα μέλη», όπως η σύζυγος, τα παιδιά, γενικά οι συγγενείς α’ βαθμού του καταστηματάρχη. «Εάν το δει όμως κάποιος συνολικά θα διαπιστώσει ότι ο κλάδος επηρεάζει κοντά στο 1 εκατ. θέσεις εργασίας, από τον πρωτογενή τομέα ως τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες», λέει ο κ. Καββαθάς.

Ελλάδα

Γεωργιάδης - κορωνοϊός: πότε θα ανοίξει η εστίαση

Κλειστά τα περισσότερα καταστήματα εστίασης στο Ηράκλειο

Όταν η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει, και η επιτροπή εγκρίνει τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης θα έρθει και η ώρα της εστίασης. Όμως η ώρα αυτή (για επανεκκίνηση) της εστίασης δεν έχει έρθει ακόμη.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των μέτρων για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου και κάλεσε τους επιχειρηματίες να τα προμηθευτούν για να τα έχουν προς χρήση «όταν θα είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε την εστίαση». «Πρέπει, πρόσθεσε, «να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Ξεκινάμε από το λιανικό εμπόριο που είναι λιγότερο επικίνδυνο καθώς οι κανόνες μπορούν να τηρηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια».

Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν εξακολουθούν να θεωρούνται ως πληττόμενες και έχουν τα σχετικά ωφελήματα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση όπως για παράδειγμα μείωση του ενοικίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρδαλιάς - κορωνοϊός: Κάθε άνοιγμα, εγκυμονεί κινδύνους για αύξηση κρουσμάτων

Παπαευαγγέλου - κορωνοϊός: Χαμογελάμε κάτω από τη μάσκα αλλά... (Βίντεο)