Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Σαντορίνη: Τρέμει η γη με αλλεπάλληλους σεισμούς - «Δεν ξανάδαμε τέτοια αστάθεια»

Σαντορίνη
 clock 17:45 | 11/02/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Ακατάπαυστη η σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Η γη τρέμει συνεχώς κάτω από τα πόδια των κατοίκων των νησιών, ενώ ανατριχιαστικό είναι το βουητό πριν από κάθε μεγάλη δόνηση.

Μετά το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου με 5,3 Ρίχτερ και 5 Ρίχτερ αργά το βράδυ της Δευτέρας, έχουν ακολουθήσει πάνω από 10 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, με τους μεγαλύτερους να είναι μεγέθους 4,8  και 4,9 Ρίχτερ.

Διαμορφώνονται έτσι νέα δεδομένα για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, που μετράει πλέον πάνω από 14.000 δονήσεις. Τη βεβαιότητα ότι ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ δεν είναι o κύριος εξέφρασε ο καθηγητής σεισμολογίας, Δημήτρης Παπανικολάου. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Κωνσταντίνος Συνολάκης προειδοποίησαν ότι η δραστηριότητα θα κρατήσει επί μήνες.  Ο Αθανάσιος Γκανάς από την πλευρά του έκανε λόγο για πρωτοφανή αστάθεια. «Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή τη σεισμική ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει», σχολίασε.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της σμηνοσειράς και τα 6 Ρίχτερ παραμένουν ένα πιθανό σενάριο.

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζουν από τις 18:00 οι επιτροπές σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου προκειμένου να εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.
 

Σαντορίνη – Αμοργός: 109 σεισμοί τη Δευτέρα (09/02)

Για την πορεία της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, έως και τις 10 Φεβρουαρίου, ενημερώνει η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα καταγράφηκαν 109 σεισμοί, εκ των οποίων 13 μεγέθους 4 Ρίχτερ και άνω, ενώ 4 σεισμοί είχαν μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και άνω. Ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 20:16:30 UTC και είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ, ενώ στις 22:37:26 UTC ακολούθησε σεισμός με μέγεθος 5 Ρίχτερ.

Μία ημέρα πριν, στις 9 Φεβρουαρίου, είχαν καταγραφεί πάνω από 1.100 σεισμοί, με περίπου 240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 14 με μέγεθος Μ³4.0 και δύο με μέγεθος Μ³4.5, ενώ ο ισχυρότερος σεισμός είχε μέγεθος 5 Ρίχτερ.

Οπως επισημαίνεται, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού έως και τις 9 Φεβρουαρίου, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει πάνω από 14.000 σεισμούς, εκ των οποίων περίπου 12.000 είχαν μεγέθη Μ³1.0.

«Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός. Αν και σε μεγάλο μέρος της, η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη: Σε δεινή θέση υπ. Υγείας και 7η ΥΠΕ με την υπόθεση του 27χρονου με μηνιγγίτιδα - Ενημερώθηκε το πρωθυπουργικό γραφείο

Αγρότες: Αναμένοντας τη συνάντηση με τους υπουργούς - Σημείο αιχμής τα αιτήματα για την επιβίωσή τους

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis