Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά: Άρχισε η αντιπυρική περίοδος - Τι πρέπει να προσέχουμε

Image
αντιπυρική περίοδος
 clock 14:23 | 01/05/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Ξεκίνησε σήμερα Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου η αντιπυρική περίοδος για το 2021, η οποία διαρκεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τίθενται σε ισχύ μία σειρά απαγορεύσεις που σκοπό έχουν την προστασία των δασών και των αγροτικών εκτάσεων.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστηκα απαγορεύεται – μεταξύ άλλων - το κάψιμο ξερών χόρτων και αγροτικών υπολειμμάτων και αποφεύγονται οι εργασίες σε εξωτερικούς χώρους που προκαλούν σπινθήρες.

Αναλυτικά οι οδηγίες:

Σε περίπτωση που δούμε πυρκαγιά καλούμε την πυροσβεστική υπηρεσία στον αριθμό 199 ή στον αριθμό πολιτικής προστασίας στο 112.

Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).

Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.

Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.

Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
 

Οι ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούμε, μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά

-Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
-Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
-Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.
-Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χανιά: Εικόνες ντροπής στο ενετικό λιμάνι μετά το κορωνοπάρτι!

Πόρισμα εμπειρογνωμόνων: «Ο Μαραντόνα εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του»

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis