Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη φορά «εκτός εαυτού» – Γιατί έγινε έξαλλος ο Τσιόδρας

Image
Τσιόδρας
 clock 15:06 | 25/04/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης φαινόταν πως κάτι είχε αλλάξει. Ο πάντα προσηνής καθηγητής κ. Τσιόδρας φαινόταν ελαφρώς ενοχλημένος. Κι ενώ σε κάθε ενημέρωση κολάκευε και κανάκευε με το μειλίχιο ύφος του όχι μόνο τους πολίτες αλλά κυρίως τους ήρωες των νοσοκομείων και των κλινικών, για πρώτη φορά είπε κάτι αρνητικό. Το διατύπωσε πολύ κομψά και χωρίς να ανεβάσει τους τόνους:

«Σε κάποιους χώρους [τις κλινικές] δεν υπήρξε η απαραίτητη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς.»

Αυτό που οποιοσδήποτε άλλος θα το έλεγε ωμά (πχ. «κάποιοι άχρηστοι γιατροί δεν τηρούσαν τα μέτρα και τα έκαναν θάλασσα») ο κ. Τσιόδρας το έφερε απέξω απέξω. Και πάλι όμως, ήταν προφανές πως έκανε μια υπέρβαση: αναγκάστηκε να «κατηγορήσει», έστω και με το γάντι.

Την Παρασκευή το απόγευμα ο κ. Τσιόδρας μασούσε ακόμα λιγότερο τα λόγια του. Οι αστοχίες των κλινικών (επέτρεπαν σε νοσηλευτές με συμπτώματα να δουλεύουν!), το μιντιακό τσίρκο που στήθηκε έξω απ’ αυτές αλλά και κάποιες μάλλον επιθετικές σημερινές ερωτήσεις στη συνέντευξη τύπου τον έκαναν να χάσει την ψυχραιμία του.

«Όταν δεν ξέρεις όλα τα δεδομένα, καλό είναι να μην καταδικάζεις κάποιον, θέλει προσοχή, να αποφεύγουμε το στίγμα», τόνισε μεταξύ των άλλων απαντώντας σε ερώτηση, ενώ σε μία που δεν απευθυνόταν καν σε αυτόν επενέβη εκνευρισμένος: «Είναι υποχρέωση των κλινικών να τηρούν τα πρωτόκολλα προστασίας» είπε, καθώς δεν μπορεί να είναι αυτός πάνω από κάθε γιατρό ή νοσοκόμο σα μπαμπούλας για να τηρούν σωστά τα πρωτόκολλα.

Ταυτόχρονα οι επιθέσεις εναντίον του ακόμα και από πολίτες τους οποίους πάει να βοηθήσει φαίνεται πως τον πίκραναν. Παρότι γενικά υπερασπίζεται τις ευάλωτες ομάδες, αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως στο Κρανίδι, οι εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ [άρα και αυτός] δέχτηκαν επιθέσεις απ’ τους Σομαλούς, «με απειλές εναντίον της ζωής, με πράγματα που δεν λέγονται μπροστά στην κάμερα. Παρόλα αυτά πήγαμε εκεί, μιλήσαμε με τους εκπροσώπους τους, δώσαμε αγώνα να μας εμπιστευτούν, να τους δείξουμε πως είμαστε μαζί…»

Ο Τσιόδρας δεν είναι πολιτικός για να ξέρει το παιχνίδι

 Οι πολιτικάντηδες όταν τους γίνει μια στοχευμένη ή επιθετική ερώτηση έχουν τρόπους να κάνουν ότι δεν την άκουσαν. Ξέρουν πως κάποιες ερωτήσεις γίνονται με πολιτική σκοπιμότητα και ξέρουν πώς να τις γυρίζουν υπέρ τους (αγνοώντας ολοσχερώς την ταμπακέρα και στρέφοντας την κουβέντα προς όπου θέλουν αυτοί).

Όμως ο Τσιόδρας τα παίρνει αυτά στα σοβαρά: Νιώθει πως απαξιώνεται ολόκληρη η επιστημονική ομάδα και απογοητεύεται όταν χρειάζεται να απαντήσει για εικοστή φορά το ίδιο πράγμα σε ερωτήσεις που μοιάζουν δομημένες έτσι ώστε να τον παγιδεύσουν (παρόλα αυτά νιώθει υποχρεωμένος να το κάνει).

Ακόμα κι ένας καλός άνθρωπος έχει τα όρια και τις αντοχές του. (Και παραμένει άνθρωπος.)

Δεν παίζει με πολιτικούς όρους. Εδώ που τα λέμε δεν παίζει καν. Δεν είναι θέμα δημοφιλίας γι’ αυτόν αλλά ούτε και εντυπώσεων. Είναι θέμα ζωής και θανάτου. (Όταν σε κάποια στιγμή αναφέρθηκε πώς χάρη στη διαχείριση του ιού η Ελλάδα είναι το θετικό παράδειγμα που θαυμάζουν πολλές άλλες χώρες, συμπλήρωσε πως το σημαντικό δεν είναι να μας θαυμάζουν και να μας λένε μπράβο, αλλά να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε.)

Αν ένας πολιτικός έλεγε στα ΜΜΕ «μην κολλάτε μόνο στη γκρίνια, να αναδεικνύετε πιο πολύ τα θετικά» θα κατηγορούνταν, δικαίως, πως προσπαθεί να τα χειραγωγήσει για να μην του κάνουν κριτική. Πιστεύω πως ως μη-πολιτικός ο κ. Τσιόδρας δεν νοιάζεται γι’ αυτό, αλλά για το πώς δεν θα καλλιεργείται απ’ τα ΜΜΕ ή την αντιπολίτευση μια καχυποψία που μπορεί να επηρεάσει τους πολίτες και είτε να τους πανικοβάλει ή να τους κάνει να χαλαρώσουν (το τι απ’ τα δύο εξαρτάται απ’ την ψυχοσύνθεση του εκάστοτε ευεπηρέαστου ατόμου).

Πάντως μετά τις αυστηρές κουβέντες (που δεν θα φαίνονταν καν αυστηρές σε κάποιον που δεν τον είχε ξαναδεί και δε γνώριζε πόσο μειλίχιος είναι), έκλεισε με κάτι πιο ευχάριστο. Με το ευχάριστο νέο της εβδομάδας, όπως το αποκάλεσε: «Η χώρα μας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλή και αναμενόμενη για την εποχή θνησιμότητα, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης».

Δεν μιλά για τους θανάτους που αποδόθηκαν στον Κορωνοϊό αλλά στους θανάτους γενικότερα κι άρα αυτό που λέει έχει τη σημασία του. Σε διάφορες χώρες δηλώνεται σχετικά μικρός αριθμός επιβεβαιωμένων θυμάτων από τον ιό, όμως τα στοιχεία θνησιμότητας δείχνουν πως υπάρχουν υπερπολλαπλάσιοι θάνατοι για την εποχή – προφανώς είναι από Κορωνοϊό κι όμως δεν έχουν καταγραφεί ως τέτοιοι. Χωρίς να θεωρούνται αμελητέοι οι θάνατοι στην Ελλάδα (αντιθέτως, είναι τραγικοί και σημαντικοί) τουλάχιστον γνωρίζουμε χάρη στα ευρωπαϊκά στοιχεία θνησιμότητας πως η ενημέρωση που μας προσφέρει ο κ. Τσιόδρας είναι έγκυρη και αληθής.

 

lifo

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis