Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Πότε είναι νόμιμη η απόλυση δημοσίου υπαλλήλου

Image
apolyseis_dimosio_aftodioikisi.jpg
 clock 19:20 | 24/09/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ? αριθμ. 3369/2015 απόφασή της έκρινε ότι είναι συνταγματικό το άρθρο 142 του Υπαλληλικό Κώδικα (Ν. 3528/2007) το οποίο προβλέπει ότι απολύεται δημόσιος υπάλληλος που του έχει επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης σε περίπτωση κατά την οποία η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν εκδικαστεί μέσα σε 6 μήνες.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με το σκεπτικό αυτό απέρριψε την προσφυγή μίας υπαλλήλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ειδικότερα, το αρμόδιο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό δικαστήριο είχε επιβάλει στην εν λόγω υπάλληλο την ποινή της οριστικής παύσης για τα παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της αναξιοπρεπούς και ανάξιας για υπάλληλο διαγωγή εντός της υπηρεσίας και της χρησιμοποίησης της υπαλληλικής ιδιότητάς της προς εξυπηρέτηση συμφερόντων της ίδιας ή τρίτων.

Στη συνέχεια η υπάλληλος προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή που της είχε επιβληθεί.

Όμως, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ απέλυσε την υπάλληλο επικαλούμενος το άρθρο 142 του Υπαλληλικού Κώδικα που προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ κατά αποφάσεως η οποία επιβάλλει την ποινή της προσωρινής ή οριστικής παύσης ή του υποβιβασμού και η εκδίκαση της προσφυγής δεν γίνει μέσα σε 6 μήνες, τότε η πειθαρχική απόφαση της απόλυσης εκτελείται από την αρμόδια υπηρεσία που υπάγεται ο υπάλληλος.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis