Ελλάδα

Παρέμβαση για ευκολότερες μεταβιβάσεις ακινήτων

akinita-3-1024x683.jpg

Διπλή παρέμβαση έρχεται για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων. Στην κυβέρνηση θεωρούν την κινητικότητα στην κτηματαγορά ως μια από τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων πρέπει να γίνονται ταχύτερα και ευκολότερα σε σχέση με ότι ισχύει μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ηλεκτρονικοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων. Χθες η ΑΑΔΕ παρουσίασε στους εμπλεκόμενους φορείς τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας εφαρμογής. Η εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αγοραστής και πωλητής θα παραδίδουν στον συμβολαιογράφο όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αυτός θα προχωρά στην συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας της δήλωσης φόρου μεταβίβασης. Η εφαρμογή θα υπολογίζει τον φόρο μεταβίβασης και θα παράγει μια ταυτότητα οφειλής με την οποία ο αγοραστής θα εξοφλεί τον φόρο μέσω του τραπεζικού συστήματος.

 Αφού πληρωθεί ο φόρος ο συμβολαιογράφος θα προχωρά στην οριστικοποίηση της δήλωσης και θα συντάσσει το σχετικό συμβόλαιο. Τέλος, θα ενημερώνει την εφαρμογή περιουσιολογίου αγοραστή και πωλητή μέσω της υποβολής δήλωσης Ε9.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλη η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου πραγματοποιείται σήμερα χειρόγραφα. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα ξεκινήσει από τις μεγάλες εφορίες και εντός του 2020 θα επεκταθεί σε όλες.

Ελλάδα

Ιανός- ΔΕΔΔΗΕ: Πώς προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του ρεύματος

δεδδηε

Συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότηση στις περιοχές που επλήγησαν από την επέλαση της κακοκαιρίας "Ιανός". Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, η εικόνα ως προς την πορεία των εργασιών έχει ως εξής:

- Στην Κεφαλονιά συνεχίζονται οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση στην Αγία Ευθυμία, Άσσος, Κομιτάτα και Φισκάρδο, καθώς στα περισσότερα σημεία τα συνεργεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης που σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό δέντρων που έχει πέσει πάνω στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας δυσχεραίνει σημαντικά το έργο τους.

- Στη Ζάκυνθο έχουν ηλεκτροδοτηθεί και οι περιοχές Μαριές, Εξωχώρα, Καμπί, και Αγ. Νικόλαος με αποτέλεσμα οι εργασίες σε ολόκληρο το Δίκτυο Μέσης Τάσης να έχουν ολοκληρωθεί και τα συνεργεία να συνεχίζουν την προσπάθεια επιδιόρθωσης βλαβών σε διάφορα σημεία του νησιού.

- Στην Ιθάκη με την επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών του βόρειου τμήματος του νησιού τις επόμενες ώρες, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί.

-Στην Καρδίτσα, όπου οι εργασίες συντονίζονται από τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου Η. Μενεγάτο,το πρόβλημα της άντλησης των υδάτων παραμένει σοβαρό και τα ενισχυμένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τον αγώνα για την ηλεκτροδότηση όλων των υποσταθμών της πόλης, έχοντας φτάσει τους 80 από ένα σύνολο 114, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η σύνδεση 4 Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών.