Ελλάδα

Παρέμβαση για ευκολότερες μεταβιβάσεις ακινήτων

akinita-3-1024x683.jpg

Διπλή παρέμβαση έρχεται για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων. Στην κυβέρνηση θεωρούν την κινητικότητα στην κτηματαγορά ως μια από τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων πρέπει να γίνονται ταχύτερα και ευκολότερα σε σχέση με ότι ισχύει μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ηλεκτρονικοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων. Χθες η ΑΑΔΕ παρουσίασε στους εμπλεκόμενους φορείς τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας εφαρμογής. Η εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αγοραστής και πωλητής θα παραδίδουν στον συμβολαιογράφο όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αυτός θα προχωρά στην συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας της δήλωσης φόρου μεταβίβασης. Η εφαρμογή θα υπολογίζει τον φόρο μεταβίβασης και θα παράγει μια ταυτότητα οφειλής με την οποία ο αγοραστής θα εξοφλεί τον φόρο μέσω του τραπεζικού συστήματος.

 Αφού πληρωθεί ο φόρος ο συμβολαιογράφος θα προχωρά στην οριστικοποίηση της δήλωσης και θα συντάσσει το σχετικό συμβόλαιο. Τέλος, θα ενημερώνει την εφαρμογή περιουσιολογίου αγοραστή και πωλητή μέσω της υποβολής δήλωσης Ε9.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλη η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου πραγματοποιείται σήμερα χειρόγραφα. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα ξεκινήσει από τις μεγάλες εφορίες και εντός του 2020 θα επεκταθεί σε όλες.

Ελλάδα

Επιδότηση έως 1.590 ευρώ το μήνα για ασυνόδευτους ανηλίκους άνω των 16

Δεν άντεξαν οι πρόσφυγες

Με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ επιχορηγεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου την ημιαυτόνομη διαβίωση 500 ασυνόδευτων ανηλίκων 16 ετών και άνω σε εποπτευόμενα διαμερίσματα στη χώρα. Η επιδότηση της ημιαυτόνομης διαβίωσης κάθε ανηλίκου κυμαίνεται μεταξύ 1.350 έως 1.590 ευρώ το μήνα ανάλογα με την περιοχή του διαμερίσματος, στο οποίο φιλοξενείται, ενώ το αρμόδιο υπουργείο χρηματοδοτεί και με το ποσό των 4.400 ευρώ την επίπλωση κάθε διαμερίσματος.

Ωφελούμενοι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και οι οποίοι είναι αιτούντες ή δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ή κάτοχοι άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή πρόσωπα των οποίων η υπόθεση έχει παραπεμφθεί από τις αρμόδιες αρχές για χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα πρέπει να έχουν την ικανότητα αυτοσυντήρησης, αυτοεξυπηρέτησης και ανάληψης περαιτέρω ευθυνών καθώς και να έχουν παραμείνει για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών σε δομή ή κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Οι παροχές και υπηρεσίες φιλοξενίας περιλαμβάνουν κατ’ελάχιστον σίτιση, διερμηνεία, υλικές παροχές, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, υγιεινή και καθαριότητα, υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νομική συμβουλευτική μέσω του κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού των φορέων λειτουργίας των εποπτευόμενων διαμερισμάτων. Κάθε εποπτευόμενο διαμέρισμα δεν μπορεί να φιλοξενεί περισσότερους από 4 ασυνόδευτους ανήλικους ενώ κάθε Μονάδα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης (τουλάχιστον 3 και κατά μέγιστο 5 εποπτευόμενα διαμερίσματα) θα υποστηρίζεται από συντονιστή μονάδας, κοινωνικό λειτουργό και φροντιστή. Το προσωπικό των εποπτευόμενων διαμερισμάτων θα είναι κατάλληλα καταρτισμένο κατανοώντας τις πολιτισμικές, γλωσσικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των φιλοξενουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης καλεί τους φορείς, που θα υλοποιήσουν τη δράση αυτή με παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών διάρκειας ενός έτους, να υποβάλουν προτάσεις προκειμένου να ενταχθούν σε χρηματοδότηση. Βασικός σκοπός της δράσης, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, είναι «η υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων μέσω εξατομικευμένης φροντίδας και προστασίας στο πλαίσιο της ημιαυτόνομης διαβίωσης,η οποία συνίσταται στη διαβίωση σε εποπτευόμενα διαμερίσματα, με πλαίσιο φιλοξενίας που στοχεύει στη σταδιακή αυτονόμησή τους. Βασικός στόχος της δράσης είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των ανηλίκων και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών με γνώμονα την προστασία, την κοινωνική ένταξη και τη σταδιακή αυτονόμηση τους».