Ο Αργύρης Μουντζούρης είναι ένας άνθρωπος με υπομονή. Μεγάλη υπομονή. Μια δεκαετία περίμενε, πιέζοντας μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους, να εναρμονισθεί η εθνική μας νομοθεσία με την ευρωπαϊκή στο θέμα της βιομηχανικής κάνναβης, επιτρέποντας και στην Ελλάδα την καλλιέργεια του φυτού και την εμπορία των προϊόντων του και όταν τελικά οι προσπάθειες ευοδώθηκαν με τον περίφημο ν. 4139/2013, ήρθε η ώρα να περιμένει για... την έκδοση της ΚΥΑ. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη, τη ψυχοδραστική ουσία, κάτω του 0,2%, εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, βάζοντας στον «πάγο» τους θαρραλέους που επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτή.
Γιατί ο Αργύρης Μουντζούρης είναι επίσης και ένας αισιόδοξος άνθρωπος. Πολύ αισιόδοξος. Ο ιδιοκτήτης του Kannabishop της Ιπποκράτους, του τελευταίου καταστήματος της πάλαι ποτέ εύρωστης αλυσίδας εμπορίας ειδών από κλωστική κάνναβη, γνωρίζει πολύ καλά ότι τα μπλεξίματα θα τον περιμένουν. Από το 1997 οπότε πρωτοάνοιξαν τα Kannabishop, οι ιδιοκτήτες του κυνηγήθηκαν ανελέητα από την Πολιτεία, αντιμετωπίζοντας αλλεπάλληλες διώξεις για διαφήμιση, εισαγωγή, ακόμα και... πώληση ναρκωτικών, τα εμπορεύματα κατασχέθηκαν, οι επιχειρηματίες συνελήφθησαν, τα καταστήματα έκλεισαν. Συνολικά, εκδικάστηκαν περισσότερες από 200 αγορανομικές παραβάσεις, 50 πλημμελήματα και 28 κακουργήματα, καταλήγοντας πάντα σε αθωωτικές αποφάσεις. Για το Kannabishop της Αθήνας, η τελευταία δικαστική διαμάχη για το κακούργημα της εμπορίας ναρκωτικών διήρκεσε πέντε χρόνια (2004-2009). Παρά την πανηγυρική αθώωση, ο κ. Μουντζούρης πήρε την απόφαση να αποσύρει τα τρόφιμα από κάνναβη από το κατάστημα, ώστε να μη διακινδυνεύσει άλλη καταγγελία.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το kathimerini.gr με την αλλαγή του νομικού πλαισίου, επί υπουργίας Αντ. Ρουπακιώτη, με την οποία εξαιρέθηκε η κλωστική κάνναβη από τη λίστα με τις ναρκωτικές ουσίες, ανοίγοντας τον δρόμο για την καλλιέργειά της για την παραγωγή μιας σειράς ποιοτικών και φιλικών στο περιβάλλον προϊόντων, από βιοκαύσιμα, υφαντά και χαρτί μέχρι λάδι, κτηνοτροφές και συμπληρώματα διατροφής, όλοι αναθάρρησαν. Η Ελλάδα πια συμπορεύεται με την Ε.Ε. που όχι μόνο επιτρέπει αλλά και επιδοτεί την καλλιέργειά της από το 1990. Αλλά η διστακτικότητα από τη μία πλευρά των αρμόδιων υπουργείων να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, καθορίζοντας τους όρους της παραγωγής, καθώς και το γεγονός ότι συνεχίζονται οι διώξεις επιχειρηματιών που εμπορεύονται είδη από βιομηχανική κάνναβη (μόλις πριν από μία εβδομάδα, συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες δύο καταστημάτων στο Ρέθυμνο διότι... «βρέθηκαν τοποθετημένα σε εμφανή σημεία των καταστημάτων και προσβάσιμα σε πελάτες, προϊόντα που έφεραν ετικέτα με φωτογραφία φύλου κάνναβης»), δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.
Ο κ. Μουντζούρης πάντως, σε συνεργασία με ομάδα 4-5 ατόμων, προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη σπορά βιομηχανικής κάνναβης τον Μάρτιο, οπότε και εκτιμούν ότι θα έχει ήδη εκδοθεί η ΚΥΑ. Ηδη έχει βρεθεί η έκταση στο Αστρος Κυνουρίας, τον τόπο καταγωγής του, ενώ βρίσκεται σε έρευνα αγοράς για την προμήθεια των κατάλληλων σπόρων. Στόχος του είναι καταρχήν η παραγωγή βρώσιμου λαδιού και αλευριού. Οι προοπτικές είναι εξαιρετικές, έχει υπολογιστεί ότι το κέρδος για τον αγρότη βιομηχανικής κάνναβης φτάνει τα 120-130 ευρώ το στρέμμα. Καλλιέργειες αναμένεται να γίνουν επίσης στην Κρήτη, την Εύβοια και στον νομό Καστοριάς.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Μπιλάλης πάντως, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα εργασίας «για την εξέταση της υλοποίησης δοκιμαστικής καλλιέργειας διαφόρων ποικιλιών κλωστικής κάνναβης» η οποία θα καταλήξει σε κείμενο που θα τεθεί σε διαβούλευση, εκτιμά ότι η εκκίνηση της καλλιέργειας τον Μάρτιο είναι πολύ φιλόδοξο σενάριο. «Πιστεύω ότι η ΚΥΑ θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο, αλλά όσοι καλλιεργήσουν, τι θα κάνουν μετά τη συγκομιδή; Για να κατασκευαστούν τα εργοστάσια επεξεργασίας του προϊόντος χρειάζονται χρόνια» λέει στην «Κ». Προσανατολισμός της ομάδας εργασίας είναι να συνδεθεί και η βιομηχανική κάνναβη με τη συμβολαιακή γεωργία, στο οποίο οι καλλιεργητές αντιδρούν. «Γι’ αυτό τον λόγο, οι πρώτες καλλιέργειες θα γίνουν λάδι, αλεύρι ή βρώσιμος σπόρος, που δεν απαιτούν την κατασκευή εργοστασίου, αφού υπάρχουν υποδομές» λέει ο κ. Μουντζούρης. «Ιδωμεν».