Η βαθμολόγηση των γραπτών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις συνεχίζεται στα βαθμολογικά κέντρα όλης της χώρας και σε ορισμένα μάλιστα μαθήματα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα δεδομένα που προκύπτουν από τις εκτιμήσεις των διορθωτών, η αξιολόγηση των γραπτών εμφανίζεται με διακυμάνσεις ανά μάθημα και επιστημονικό πεδίο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Διευθυντής του Φροντιστηριακού Ομίλου "ΕΝΑ" , Γιώργος Γραμματικάκης:
Συγκεκριμένα στο 1ο επιστημονικό πεδίο, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, παρατηρείται μία μικρή πτώση των άριστων γραπτών, μεταξύ 18-20, η οποία, αν και θεωρείται ελάχιστη, ωστόσο ενδέχεται να οδηγήσει σε μία μικρή μείωση των βάσεων των υψηλόβαθμων σχολών, αν μάλιστα συνδυαστεί με την αντίστοιχη μείωση των άριστων γραπτών στην Ιστορία. Η πτωτική πορεία θα συγκρατηθεί, όμως, από την καλή επίδοση των μαθητών στο μάθημα των Λατινικών, στο οποίο και φέτος διακρίνουμε υψηλές βαθμολογίες. Οι μεσαίες και χαμηλές σχολές στο πεδίο αυτό φαίνεται να συγκρατούνται καθώς οι υπόλοιπες βαθμολογίες είναι ανάλογες με τις περσινές.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο το μάθημα της Φυσικής, του οποίου η βαθμολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, φαίνεται να καθορίζει την πορεία των βάσεων τόσο στις υψηλόβαθμες σχολές, καθώς τα άριστα γραπτά είναι εμφανώς λιγότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, όσο και στις χαμηλόβαθμες, αφού εικάζεται ότι το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση ξεπερνάει το 60% και οι μεσαίες βαθμολογίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Καθοριστική θα είναι και η βαθμολόγηση στα Μαθηματικά, με τα γραπτά μεταξύ 18-20, αλλά και 15-18 να είναι λιγότερα από πέρυσι, σε ποσοστό μάλιστα που ξεπερνάει το 50%, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουμε ποια γραπτά αντιστοιχούν στο 2ο και ποια στο 4ο επιστημονικό πεδίο. Την ολίσθηση των βάσεων θα συγκρατήσει η Χημεία, στην οποία παρατηρείται μία οριακή αύξηση των καλών εν γένει γραπτών.

Στο 3ο πεδίο στο μάθημα της Βιολογίας και της Χημείας, όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι επιδόσεις των μαθητών είναι ανάλογες των περσινών, αλλά βαρόμετρο θα σταθεί η Φυσική, η οποία, ωστόσο, ίσως επηρεάσει ακόμα και τις Ιατρικές σχολές, που, όμως παραδοσιακά στηρίζονται από υποψηφίους υψηλών επιδόσεων.

Στο 4ο πεδίο στο μάθημα Πληροφορικής και της Οικονομίας δεν έχουμε ιδιαίτερες αυξομειώσεις σε σχέση με προηγούμενα έτη, ενώ, ως καθοριστικός παράγοντας θα κριθεί η τελική αξιολόγηση των γραπτών στα Μαθηματικά που θα επηρεάσει, όπως δείχνουν τα δεδομένα, και κάποιες από τις περιζήτητες υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

Για το μάθημα της Έκθεσης, που είναι κοινό σε όλα τα πεδία, η εικόνα από τα βαθμολογικά κέντρα είναι παρόμοια με προηγούμενες χρονιές, με ένα μικρό, δηλαδή, ποσοστό άριστων βαθμολογιών και με τη μάζα των γραπτών να κινείται σε μεσαίες βαθμολογίες μεταξύ 10-15.

Διαβάστε επίσης:
Κρήτη - φυτοφάρμακα: Σημαντικά συμπεράσματα για τις επιπτώσεις από την χρόνια έκθεση
Κρήτη: Θρήνος για τον 40χρονο πυροσβέστη που έχασε τη μάχη...