Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ
Παλιές ταυτότητες: Παράταση στην χρήση τους για έναν ακόμα χρόνο
ταυτότητα
 clock 20:20 | 30/12/2025
writer icon Επιμέλεια: Γιώργος Ι. Παπαδάκης

Οι παλαιές αστυνομικές ταυτότητες θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτές για διαδικασίες εξ αποστάσεως ταυτοποίησης έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2027, με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ Β’ 5441/30.09.2024. Η απόφαση παρέχει παράταση στην ισχύ τους, καθώς η έκδοση των νέων ταυτοτήτων με προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Η ρύθμιση αφορά τα δελτία όπου το ονοματεπώνυμο αναγράφεται και με λατινικούς χαρακτήρες και επιτρέπει στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα έγγραφα για την έκδοση πιστοποιητικών υπηρεσιών εμπιστοσύνης και άλλες διαδικασίες που απαιτούν ταυτοποίηση εξ αποστάσεως.

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και τα δελτία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και οι άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών που παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογραμμίζει ότι η παράταση αυτή δεν συνεπάγεται καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ στηρίζεται στις ευρωπαϊκές και εθνικές διατάξεις για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τη ψηφιακή διακυβέρνηση.

Με την απόφαση αυτή, οι πολίτες εξασφαλίζουν χρόνο προσαρμογής μέχρι την πλήρη μετάβαση στις νέες ταυτότητες με υψηλά πρότυπα ασφάλειας.

 

Διαβάστε επίσης:

Μπορώ να δείξω στην Τροχαία το δίπλωμα από το κινητό;

Αυτόματη διαγραφή μη ενεργών φοιτητών από την Τετάρτη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis