Ελλάδα

Οινούσσες: Η τουρκική ακτοφυλακή παρενόχλησε σκάφος της Frontex και Έλληνες ψαράδες

τουρκική ακτοφυλακή

Επιμένει να ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία με φόντο το Αιγαίο, καθώς το πρωί της Πέμπτης ψαράδες και μέλη της Frontex ήρθαν αντιμέτωποι με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, που εισήλθε παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή του Βάτου, στις Οινούσσες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το politischios.gr, το ταχύπλοο τουρκικό σκάφος άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, καλώντας το σκάφος της Frontex που επικουρεί τις προσπάθειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου για φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, αλλά και το αλιευτικό να  φύγουν από την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η ένταση κλιμακώθηκε λίγο αργότερα, όταν στο σημείο εμφανίστηκε σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να επιστρατευθεί και δεύτερο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Για τέσσερις ώρες, τα δύο τουρκικά ταχύπλοα επιδίδοντας σε ακραίους ελιγμούς, με επίκεντρο το ελληνικό αλιευτικό σκάφος αλλά και τα άλλα δύο σκάφη της Frontex και του Κ.Λ. Χίου.

Τελικά, έπειτα από αρκετή ώρα, τα δύο τουρκικά σκάφη αποχώρησαν από το σημείο και επέστρεψαν στο λιμάνι του Τσεσμέ.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και τρεις μήνες η τουρκική ακτοφυλακή έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται σε κάθε κλήση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου για περισυλλογή μεταναστών εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Ελλάδα

Μεταφορικό ισοδύναμο: Παρατείνεται μέχρι 7 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Γιάννης Πλακιωτάκης

Παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης Μεταφορικού Ισοδυνάμου Επιχειρήσεων για το Α’ εξάμηνο του 2020.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη ύστερα από σχετικό αίτημα των νησιωτικών επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, όπως οι επιχειρήσεις της Σάμου.

Παρόμοιο αίτημα υπέβαλαν και τα θεσμικά όργανα των επιχειρήσεων της Κρήτης που για πρώτη φορά συμμετέχουν στο μέτρο.