Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Οι ξένες αγορές γέμισαν με ελληνικά προϊόντα "μαϊμού"

Image
γιαούρτι
 clock 12:31 | 09/10/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής πολιτικής για την προστασία της φέτας και του ελληνικού γιαουρτιού στο εξωτερικό ζητούν οι Έλληνες παραγωγοί από την κυβέρνηση, προκειμένου να μπει «φρένο» στα προϊόντα μαϊμού που έχουν κατακλύσει τα ράφια των διεθνών αγορών και να «κοπεί ο βήχας» σε όσους ορέγονται να οικειοποιηθούν την ελληνικότητά τους, όπως οι Τσέχοι.
Όπως λέει στην «Η» ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων), Χρήστος Αποστολόπουλος, το φαινόμενο των απομιμήσεων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αφού υπάρχουν αναρίθμητα προϊοντα που χρησιμοποιούν ελληνικούς όρους, παραπλανόντας συνειδητά τους καταναλωτές και εμποδίζουν τα ελληνικά προϊόντα να αναπτύξουν τις εξαγωγές τους. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η περίπτωση του ελληνικού γιαουρτιού, όπου οι εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες με εξαίρεση τη ΦΑΓΕ έχουν καταφέρει να κερδίσουν ένα μικρό μερίδιο.

Γιαούρτι
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, από τα 6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα οι πωλήσεις ελληνικού γιαούρτιου παγκοσμίως, οι ελληνικές εταιρείες έχουν μόλις τα 30.000.000 εκατ. ευρώ. «Είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνιστείς τους ξένους, ειδικά όταν οι καταναλωτές εκτίθενται σε κακής ποιότητας προϊοντα που δεν έχουν σχέση με το πραγματικό προϊόν και ταυτόχρονα πωλούνται σε φθηνότερες τιμές», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ. Η πλήρης προστασία και η απαγόρευση της χρήσης του όρου «ελληνικό» ή οποιοδήποτε άλλου παραπέμπει ευθέως σε αυτόν, όπως το «ελληνικού τύπου» από ξένους θεωρείται κομβικής σημασίας για να λυθεί στο πρόβλημα. Η κατοχύρωση και η ένταξη στο καθεστώς ΠΟΠ και ΠΓΕ θεωρείται απαραίτητη, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα για να κερδίσουν τα ελληνικά προϊόντα τη θέση που πραγματικά τους αξίζει στα ράφια των σούπερ μάρκετ του εξωτερικού.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζει τις πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με την Τσεχία για το ελληνικό γιαούρτι. «Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ακόμη και τις νομικές», είπε ο κ. Ευάγγ. Αποστόλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης ΤΤύπου για την ένταξη της Φάβας Φενεού στο καθεστώς Προστατευόμενες Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
«Δεν ζητάμε χάρη από κανέναν. Διεκδικούμε να προστατεύονται τα δικαιώματά μας, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους άλλους», λέει ο κ. Αποστολόπουλους, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Κομισιόν, η οποία δεν προστάτεψε όπως θα έπρεπε τα ελληνικά συμφέροντα στις πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες που έκανε η Ε.Ε. με τον Καναδά και τα κράτη της Ν. Αφρικής. «Δεν αρκούν οι προφορικές δεσμεύσεις για αναθεώρηση των συμφωνηθέντων, χρειάζονται έγγραφες δεσμεύσεις για να πεισθούμε», υπογραμμίζει.

Καταρρέει η κατανάλωση
Η αγωνία των Ελλήνων παραγωγών για τις εξελίξεις γύρω από τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες και το καθεστώς προστασίας των εμβληματικών προϊόντων που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ΠΟΠ και ΠΓΕ, είναι μεγάλη, καθώς η επιβίωση αρκετών εξαρτάται από τις εξαγωγές, αφού η κατανάλωση στο εσωτερικό βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση. Ειδικά στον χώρο των γαλακτοκομικών, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, με τα νοικοκυριά να περιορίζουν διαρκώς τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία. Είναι ενδεικτικό ότι οι πωλήσεις γάλακτος στο πρώτο εξάμηνο του έτους στο σύνολο της αγοράς υποχώρησε κατά περίπου 10%, μια πρωτοφανής κάμψη για τα δεδομένα του κλάδου.

Δεν είναι τυχαίο πως η Friesland-Campina αποφάσισε να τερματίσει την παρουσία της στην κατηγορία του «φρέσκου» γάλακτος ενάμιση μόλις χρόνο μετά την είσοδό της, παρότι είχε δική της ζώνη γάλακτος και επένδυσε σημαντικά κεφάλαια σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας. Είχε προηγηθεί η κίνηση της ΦΑΓΕ, να να αποχωρήσει πλήρως από την αγορά γάλακτος και να βγάλει στο σφυρί το υπερσύγχρονο εργοστάσιό της στο Αμύνταιο Φλώρινας.

Οι παραπάνω εξελίξεις έφεραν στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα που μαστίζει την ελληνική παραγωγή, που δεν είναι άλλο από το υψηλό κόστος παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων.
Με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και της ενέργειας, η παραγωγή και διάθεση γάλακτος, όπως επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου έχει καταστεί «ακριβό σπορ», ενώ ειδικά για το φρέσκο, είναι σχεδόν απαγορευτική, ακόμη και για μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες με ισχυρή παρουσία εντός και εκτός συνόρων. Όλοι γνωρίζουν πως οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη κατηγορία εμφανίζουν διαρκώς ζημιές, παρά τη συγκράτηση των δαπανών και των εξόδων λειτουργίας.

Προσφεύγει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού άφησε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ένταξη της φάβας Φενεού στο καθεστώς ΠΓΕ
Πηγή: imerisia.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis