Ελλάδα

Οι βλάχοι… κατέκλυσαν τα Τρίκαλα

20190621_203340-medium.jpg

Με παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων, από την πλούσια πολιτιστική παράδοση των Βλάχων άρχισαν χθες βράδυ στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο (Φρούριο) οι τριήμερες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του 35ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων.

Ο Δήμος Τρικκαίων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων διοργανώνουν αυτό το Αντάμωμα, όπου κυρίαρχη θέση, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, κατέχουν ο χορός και το τραγούδι των Βλάχων όλων των περιοχών της χώρας, με τις διαφορετικές και ιδιότυπες τοπικές εκδοχές κάθε πολιτιστικής έκφρασης.

Περισσότεροι από 2.500 χορευτές βρίσκονται στα Τρίκαλα, όπου σήμερα το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων το πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκέντρωση χορευτικών και έναρξη πατινάδας σε ζευγάρια. Και αργότερα, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, θα γίνει παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας με βάση την κοινή καταγωγής τους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ, Μιχάλης Μαγειρίας, σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε πως με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε εδώ στα Τρίκαλα, μας έχει αγκαλιάσει όλος ο κόσμος, προσθέτοντας πως το Αντάμωμα κορυφώνεται αύριο με τον «Μεγάλο Χορό», με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

Στο Αντάμωμα των Βλάχων, βρίσκεται και ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, εκπροσωπώντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε: «Μεταφέρω την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε όλους τους βλαχοφώνους Έλληνες, και αποτελεί αυτή η πράξη ένα έμπρακτο ενδιαφέρον για τον βλαχόφωνο ελληνισμό».

Σήμερα το πρωί οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με εργαστήρι ζωγραφικής για τα παιδιά, με θέμα: «Ζωγραφίζοντας τα βλαχοχώρια μας και χορεύοντας τα τραγούδια μας».

Ελλάδα

Βηρυτός: Δυστυχώς οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν - Μια ελληνίδα νεκρή και άλλες δύο τραυματίες

Καταστροφή και θάνατος στη Βηρυτό

Μια Ελληνίδα βρίσκεται όπως όλα δείχνουν ανάμεσα στους 100 νεκρούς (μέχρι στιγμής) στην Βηρυτό, μετά τις τρομακτικές εκρήξεις που ισοπέδωσαν τα πάντα.

Την είδηση επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Δύο ακόμα Ελληνίδες συγκαταλέγονται μεταξύ των τουλάχιστον 4.000 τραυματιών.