Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Ο αλβανικός αετός, η ιστορία του και η Φουρέιρα

Image
stratiotes.jpg
 clock 23:24 | 05/05/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Η κίνηση της ποπ τραγουδίστριας, αλβανικής καταγωγής, να σχηματίσει με τα χέρια της το σήμα του αλβανικού αετού έχει γίνει το θέμα των ημερών. Πρόκειται για την Ελένη Φουρέιρα, η οποία συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της Αλβανίας στην Eurovision και ένωσαν τα χέρια τους, όπως αναφέρει το in.gr.

Δεν είναι η πρώτη. Υπάρχουν αρκετές αντίστοιχες ιστορίες Ελλήνων πολιτών αλβανικής καταγωγής που έκαναν την ίδια κίνηση. Και ομοίως προκάλεσαν έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις καθώς ο αετός συμβολίζει το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας η οποία περιλαμβάνει και μέρος της Ελλάδας, την γνωστή περιοχή της Τσαμουριάς. Μια υπόθεση που επαναφέρουν Αλβανοί εθνικιστές κατά καιρούς.

Οι αλυτρωτισμοί των Αλβανών δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν και να ενισχύονται κατά καιρούς. Ποιος ξεχνά τη σημαία που που κατέβηκε με drone, σε αγώνα ποδοσφαίρου Σερβίας – Αλβανίας που τινάχθηκε στον αέρα;

Η πιο τρανταχτή περίπτωση στην Ελλάδα είναι, πάντως, των νεοσύλλεκτων στρατιωτών, που τον Ιανουάριο του 2017 ανέβασαν μία φωτογραφία όπου όλοι σχημάτιζαν το σήμα του αετού.  Τότε το Γενικού Επιτελείου Στρατού είχε σημείωσει: «Η ενέργεια αυτή θα διερευνηθεί περαιτέρω, ενώ θα ληφθεί υπόψη τόσο κατά την απόδοση των ειδικοτήτων όσο και κατά τις προσεχείς τοποθετήσεις τους στις μονάδες εκστρατείας. Συναφώς διερευνώνται διοικητικές ευθύνες».
Καθένας από τους 7 νεοσύλλεκτους τιμωρήθηκε με 50 συν 10 ημέρες φυλάκισης, εκ των οποίων οι 10 επιβλήθηκαν από τον Πάνο Καμμένο.

Ωστόσο, παρόμοιες ιστορίες, που δεν αφορούν το στράτευμα, ξεπήδησαν και από τα γήπεδα. Ο Άντι Λίλα, ο οποίος αγωνίζεται στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Παιτίμ Κασάμι, που είναι Ελβετός υπήκοος με καταγωγή από το Κόσσοβο και αγωνιζόταν για τον Ολυμπιακό και ο Παναγιώτης Κονέ, που αγωνίζεται στην ΑΕΚ είναι τρεις ποδοσφαιριστές που έχουν σχηματίσει με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό.

Οσο για τη Φουρέιρα; Κάνει λόγο για μια κίνηση που παρερμηνεύτηκε και απαντά: «Η μουσική είναι για να ενώνει και όχι για να χωρίζει τους λαούς και γι’αυτό βρίσκομαι εδώ και ουδεμία σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα εθνικισμού που κάποιοι μου χρεώνουν. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και κανείς και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Πάμε τώρα δυνατά να εκπροσωπήσουμε την Κύπρο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», έγραψε στο μήνυμά της η τραγουδίστρια.

Η ιστορία του αλβανικού αετού
Πρόκειται για έναν θρύλο της περιοχής.  Ένας νέος άντρας περπατούσε κάποτε αμέριμνος όταν πάνω από το κεφάλι του μια σκιά του έκρυψε τον ήλιο. Ο επιβλητικός αετός που πετούσε χαμηλά, κρατούσε στο ράμφος του ένα ψόφιο φίδι το οποίο και πέταξε στη φωλιά του για να παίξει μαζί του το μικρό αετόπουλο και εν συνεχεία χάθηκε στους αιθέρες. Μονάχα που το φίδι δεν ήταν ψόφιο. Ήταν ζωντανό και επικίνδυνο, έτοιμο να δαγκώσει το μικρό πουλί και να το γεμίσει με δηλητήριο του.

Ο νεαρός παρακολούθησε τη σκηνή από μακριά και την κατάλληλη στιγμή με ένα βέλος σκότωσε το φίδι και έσωσε το αετόπουλο. Στη συνέχεια πήρε το νεογνό μαζί του και κίνησε προς το σπίτι του, μέχρι που και πάλι η μεγάλη σκιά του έκρυψε τον ήλιο: «Γιατί πήρες το παιδί μου;» τον ρώτησε ο μεγάλος αετός. «Γιατί το έσωσα και μου ανήκει» απάντησε ο νεαρός. «Δώσε μου το πίσω και θα σου δώσω αετίσια όραση και υπεράνθρωπη δύναμη» του είπε ο αετός. Έτσι κι έγινε. Ο νεαρός, με την καθοδήγηση του αετού εξελίχθηκε σε μεγάλο και τρανό βασιλιά, οι χωρικοί τον αποκαλούσαν «γιο του αετού» και η χώρα που δημιούργησε «γη γη του αετού».

Ο αετός είναι δικέφαλος γιατί συμβολίζει τον βορρά και τον νότο. Πριν γίνει σύμβολο της αλβανικής σημαίας ήταν οικόσημο των γνωστότερων οικογενειών που κατοικούσαν στην περιοχή κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα. Οι περισσότεροι ιστορικοί θεωρούν πως κάπως έτσι επέζησε το σύμβολο του αετού μέχρι τις 28 Νοεμβρίου του 1912 και έγινε τότε επισήμως η σημαία του κράτους.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis