Ελλάδα

Μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου

ρόδος

Μνημόνιο συνεργασίας που θα καθορίσει τους όρους και τη χρηματοδότηση των έργων για την ανάδειξη και προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι στο παλάτι των Ιπποτών.
Το μνημόνιο υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, τον υφυπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Στρατή, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο. Το μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί προπομπό για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, θεσμό που λειτούργησε με ιδιαίτερη επιτυχία από το 1986 έως και το 2004. Στο πλαίσιο αυτό είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικά έργα για τις υποδομές της Μεσαιωνικής Πόλης αλλά και είχαν χρηματοδοτηθεί σωστικές ανασκαφές παράλληλα με την αντιμετώπιση των αναγκών που υπήρχαν.
Για την εξέλιξη αυτή δεδομένου ότι η ενεργοποίηση του θεσμού της προγραμματικής σύμβασης αποτελούσε χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας εξέφρασαν την ικανοποίηση τους οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων. Στην αναγκαιότητα της προστασίας και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης αναφέρθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα στο νησί, για την 30η επέτειο της ένταξης της Μεσαιωνικής Πόλης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πόλεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στην ομιλία του ο υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής αναφέρθηκε στη σημαντική επέτειο και στη μακροχρόνια συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού με τους τοπικούς φορείς και υπηρεσίες, που όπως τόνισε έχει αποδώσει καρπούς. Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να διευρυνθεί και στην προσπάθεια αυτή στοχεύει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη, το οποίο θα καθορίσει τους στόχους και τις δράσεις της συνεργασίας αυτής με σκοπό η Μεσαιωνική Πόλη να καταστεί πολιτιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Η Μεσαιωνική Πόλη έχει σήμερα ανάγκη από μια νέα ώθηση επεσήμανε στην παρέμβαση του ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της χθεσινής επετείου και στις προσπάθειες που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ελλάδα

Τουρισμός: Τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων στο σχέδιο για πιλοτικό άνοιγμα

Αεροδρόμιο Ηρακλείου

Η χώρα μας από την επόμενη εβδομάδα θα κάνει ένα πρώτο βήμα για να ανοίξει μερικώς την τουριστική της βιομηχανία, αίροντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς καραντίνας για ταξιδιώτες από περισσότερα από 30 χώρες, εφόσον έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αρνητικά τεστ για Covid-19.

Από την επόμενη εβδομάδα, οι ταξιδιώτες από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα απαιτείται πλέον να αυτοαπομονωθούν, ανέφεραν αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο Reuters.

Το νέο καθεστώς αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 19 Απριλίου, ενόψει του επίσημου τουριστικού ανοίγματος  χώρας από τα μέσα Μαΐου.

«Είναι τα μικρά βήματα προτού ανοίξει η χώρα όπως είχε προγραμματιστεί για τους τουρίστες στις 14 Μαΐου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού. «Εννέα αεροδρόμια θα ανοίξουν ταυτόχρονα με την άρση του περιορισμού», όπως είπε.

Επιβάτες από τα 27 κράτη της ΕΕ, καθώς και από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούν να πετούν σε αεροδρόμια σε δημοφιλείς προορισμούς χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους .

«Σύμφωνα με το σχέδιο, τα αεροδρόμια θα ανοίξουν ξανά στην Κω, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά και το Ηράκλειο στην Κρήτη», είπε.

«Δεν περιμένουμε από τους τουρίστες να αρχίσουν να φτάνουν μαζικά, αλλά το σύστημα πρέπει να δοκιμαστεί. Δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί, με μία κίνηση, σε μια νύχτα», εξήγησε προσθέτοντας ότι οι τουρίστες θα υπόκεινται στους εγχώριους περιορισμούς του lockdown.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Αυξάνονται οι γονείς που αντιδρούν - Εκτός σχολείου τα παιδιά τους

Ποιοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται self test από Δευτέρα για να προσέλθουν στην εργασία τους

Τραγωδία στη Γαύδο: Νέα κατάθεση από τον 40χρονο φίλο της άτυχης Κορίνας