Ελλάδα

To Μητρώο των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης παρουσίασε η κυβέρνηση

Παππάς

Την εφαρμογή Μητρώο Online Media παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Προχωρούμε στη χαρτογράφηση του τοπίου της Διαδικτυακής ενημέρωσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι επιχειρούμε να ελέγξουμε το περιεχόμενο» είπε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι το Μητρώο αποτελεί κομμάτι μιας γενικότερης προσπάθειας για τη ρύθμιση του χώρου των media.

Όπως εξήγησε ο κ. Παππάς, το Μητρώο που θα έχει την ονομασία e-media θα είναι από σήμερα Τρίτη στον «αέρα» και θα είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γίνει μάρτυρες συκοφαντικών, υβριστικών δημοσιευμάτων και δεν ξέρουμε την πατρότητα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν επιβάλλουμε σε κανέναν ενημερωτικό ιστότοπο να μπει στο μητρώο, αλλά δίνουμε θετικά κίνητρα».

Διευκρίνισε ότι το μητρώο θα διαθέτει και λογισμικό το οποίο θα λειτουργεί ως παρατηρητήριο για τη λογοκλοπή, θα βοηθήσει δηλαδή να υπάρχει παντού η πηγή της αρχικής είδησης. Επίσης ξεκαθάρισε ότι όσοι εγγραφούν στο Μητρώο θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία οπτικοακουστικών μέσων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ενώ θα συμπεριλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που θα απορροφούν κρατική διαφήμιση.

Ο υπουργός σημείωσε ότι πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα όπως το να φτιάχνονται ιστοσελίδες στο πόδι και να λειτουργούν ως μηχανές μαύρου πολιτικού χρήματος.

Προκειμένου να εγγραφούν στο Μητρώο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν τη νομική μορφή της επιχείρησης, τους μετόχους, τα ονόματα του διευθυντή ή του εκδότη και τον αριθμό των εργαζόμενων-δημοσιογράφων ή άλλων ειδικοτήτων. 

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι στο μητρώο μπορούν να εγγραφούν μόνο εταιρείας που διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ. 

Ελλάδα

Τρίτη δόση εμβολίου: 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για άνω των 60 και τους υγειονομικών

Μαρία Θεοδωρίδου

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού με τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς που κατά τεκμήριο εκτίθενται περισσότερο στον κορωνοϊό

Παράλληλα, όπως είπε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου «γίνονται συζητήσεις για υπομνηστική δόση και στον γενικό πληθυσμό», ωστόσο αναμένονται ακόμη δεδομένα ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη και ήδη καταγράφουν τα πρώτα αποτελέσματα. 

Τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά τον βασικό εμβολιασμό, είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις άρχισε ο προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης και ακόμη περισσότερο για τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρώτοι είναι οι άνθρωποι που δεν ανέπτυξαν επαρκώς αντισώματα, οι ανοσοκατασταλμένοι, δεύτερη κατηγορία οι άνθρωποι που έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους λόγους και τρίτη κατηγορία αυτοί που εκτιθενται περισσότερο στον ιό. Η εθνική επιτροπή έκανε θετική γνωμοδότηση για εμβολιασμό με τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, που εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα.

Η ηλικία αποτελεί σοβαρό παράγοντα νόσησης. Σειρά παίρνουν οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών.  Ο κίνδυνος για τους μεγαλύτερους αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.  Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση από τη λοίμωξη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Από μελέτες φαίνεται ότι η χυμική και κυτταρική ανοσία εκπτίπτει με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται τρίτη δόση.  Η αυξημένη έκθεση στον ιό είναι επιβαρυντικός παράγοντας και αυτό αφορά τους υγειονομικούς. Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. 

Ο FDA πριν από 3 μέρες χορήγησε έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer για τους άνω των 65 και τους έχοντες αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, αλλά όχι στον γενικό πληθυσμό. Αναμένονται περισσότερα δεδομένα. Οι μελέτες από το Ισραήλ δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει λοίμωξη και σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από όσους έλαβαν την τρίτη δόση διπλασίασαν τα αντισώματα από την δεύτερη δόση. Από το CDC αναμένονται σύντομα δεδομένα από άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση.  Μπορεί αυτή η δόση να αποτελεί και την τελική δόση. 

Ο κ.Θεμιστοκλέους παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι περάσαμε τα 11,9 εκατ. εμβολιασμούς. Το 56,7% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Τα περισσότερα ραντεβού κλείνονται πλέον από τις μικρότερες ηλικίες.  Εχουν εμβολιασθεί 98.000 παιδιά.  Την περασμένη Τρίτη άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού για τους ανοσοκατασταλμένους, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.  Εντός των μονάδων που διαβιούν θα εμβολιασθούν οι ηλικιωμένοι που ζουν σε μονάδες φροντίδας.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς από τους παιδιάτρους, ο κ.Θεμιστοκλέους είπε ότι εντός της εβδομάδας θα βγει πρόσκληση για να υπογραφούν συμβάσεις, ώστε στις αρχές του Οκτωβρίου, κατά το χρονοδιάγραμμα, να γίνουν εμβολιασμοί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 88 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη - κορωνοϊός: "Έπεσαν" αισθητά οι νοσηλείες

Κορωνοϊός- Κεραμέως: Πόσοι εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές έχουν εμβολιαστεί

ESPA BANNER