Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την Κρήτη και η Αττική βάζει στον "πάγο" τις ενεργειακές επενδύσεις - μαμούθ

Image
ρένα δούρου
 clock 09:08 | 25/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Αρνητικό κλίμα και στην Αττική συναντούν οι προτεινόμενες μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις που αφορούν στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Με δεδομένο ότι μέρος των έργων που περιλαμβάνονται στις προτάσεις των εταιριών ΤΕΡΝΑ και ΕΛΙΚΑ Α.Ε. εγκαθίσταται και στην Αττική, οι δύο μελέτες έχουν διαβιβαστεί προς λήψη απόφασης και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της πρωτεύουσας.
 
Χθες εισήχθη προς συζήτηση η πρόταση της εταιρίας ΤΕΡΝΑ, που προβλέπει την κατασκευή 25 αιολικών πάρκων στην Κρήτη, με 285 ανεμογεννήτριες για την παραγωγή 855MW ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πρόταση, ως γνωστόν, περιλαμβάνεται και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, για την μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας αλλά και συνοδά έργα εντός του Λεκανοπεδίου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κλήθηκε να εξετάσει τα τμήματα του έργου που αφορούν το υποθαλάσσιο καλώδιο αλλά και τις υποδομές που προβλέπονται στην δική της γεωγραφική ενότητα και συγκεκριμένα στους Δήμους Μεγαρέων, Ελευσίνας και Αχαρνών. Συγκεκριμένα, στα Μέγαρα προβλέπεται η ανάδυση (προσαιγιάλωση) του υποβρυχίου καλωδίου, ενώ από τους τρεις δήμους πρόκειται να περάσουν οι εναέριες και υπόγειες γραμμές μεταφοράς μέχρι το ρεύμα να φτάσει στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης των Αχαρνών.
 

περιφερειακό αττικής

περιφερειακό αττικής, by renas

 
Μεγάλα κενά
 
Η Περιφέρεια Αττικής αρνήθηκε να λάβει απόφαση για την πρόταση παραπέμποντάς την σε επανεξέταση καθώς διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν σαφείς μελέτες για κομβικά τμήματα του έργου όπως η οριστική χάραξη της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου ή τα τεχνικά προβλήματα των επίγειων εγκαταστάσεων στα σημεία σύνδεσης του καλωδίου στο σύστημα, τόσο στα Μέγαρα όσο και στην Κορακιά του Ρεθύμνου.
 
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής ενημερώθηκαν από την αντίστοιχη Διεύθυνση Περιβάλλοντος πως για το έργο της υποθαλάσσιας σύνδεσης δεν υπάρχει καν η αναγκαία μελέτη βυθού για την διαδρομή Κορακιά - Μέγαρα. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις γραμμές μεταφοράς πάνω στην Αττική, η Περιφέρεια διαπίστωσε πως στη μελέτη δεν αποτυπώνονται οι χρήσεις γης σε όλο το μήκος της γραμμής μεταφοράς και ειδικά στις περιοχές που η γραμμή διέρχεται από αστικό περιβάλλον.
 
Για τα περίπου 44 χιλιόμετρα των γραμμών μεταφοράς ρεύματος επί της Αττικής, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής ζητά την λήψη πρόσθετων μέτρων  προστασίας του πληθυσμού για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του μαγνητικού πεδίου, ειδικά στις θέσεις πλησίον ευαίσθητων χρήσεων όπως σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία κ.λπ. (Υπενθυμίζεται πως με βάση την ίδια μελέτη, στην Κρήτη το αντίστοιχο μήκος των γραμμών μεταφοράς είναι 764 χιλιόμετρα!)
 
Στην αρνητική προδιάθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής για τα συγκεκριμένα έργα έπαιξαν σαφώς ρόλο και οι εκπεφρασμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις και των 19 δήμων της Κρήτης, όπου πρόκειται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα ενώ εκκρεμεί ακόμα (άγνωστο μέχρι πότε) και η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.
 
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής εισήχθη μόνο η πρόταση της ΤΕΡΝΑ και όχι η αντίστοιχη της ΕΛΙΚΑ Α.Ε., η οποία έχει όμοια χαρακτηριστικά. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής τονίζεται η ύπαρξη ξεχωριστής μελέτης για τις "αθροιστικές" επιπτώσεις των δύο μεγάλων επενδύσεων. Εκεί, η ίδια η ΤΕΡΝΑ κάνει λόγο για υιοθέτηση οικονομιών κλίμακας με κοινά συνοδά έργα υποδομής με την "ανταγωνίστριά" της εταιρία, κάτι που ίσως μαρτυρά τις επόμενες κινήσεις των δύο εταιριών ώστε να μετριάσουν το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αττική για τις συγκεκριμένες επενδύσεις.
 
Μάριος Διονέλλης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis