Ελλάδα

Μέριμνα για του συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, ζητά ο Σ. Βαρδάκης

Invalid Scald ID.

Μέριμνα για τους συμβασιούχους σε όλο το δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των συμβασιούχων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, την οποία συνυπογράφουν 52 Βουλευτές.  

Ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29, οι συμβασιούχοι έδωσαν αγώνα το προηγούμενο διάστημα,συμβάλλοντας τα μέγιστα στην στελέχωση και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών. Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αναλγησία της κυβέρνησης, η οποία παρά και τις συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για παράταση του προγράμματος, όχι μόνο δεν ανανεώσε τις συμβάσεις τους αλλά ούτε προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε όλοι και όλες μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, να δικαιούνται ταμείο ανεργίας.

Κατά συνέπεια, το δημόσιο εγκαταλείφθηκε υποστελεχωμένο, οι δημόσιες υπηρεσίες αποδεκατίστηκαν και η επικοινωνία και εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται με εξαιρετική δυσκολία. Πολλοί από τους πρώην συμβασιούχους έμειναν άνεργοι, ενώ όσοι κατάφεραν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα μετά την λήξη των συμβάσεων, τίθενται σε υποχρεωτικές άδειες χωρίς καμία εξασφάλιση των εισοδημάτων τους, ενώ οι συνθήκες γίνονται ακόμα δυσκολότερες για τους ανέργους να βρουν δουλειά ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποια πηγή εισοδήματος.

Η εξάπλωση της πανδημίας, επιβεβαίωσε με τον χειρότερο τρόπο τις  συνέπειες της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε προσωπικό. Σημειώνεται ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μόλις δύο μήνες πριν, άρχισαν οι συμβασιούχοι, λόγω λήξης των συμβάσεών τους και άρνησης της Κυβέρνησης για ανανέωση αυτών, να αποχωρούν από τις θέσεις τους, τουλάχιστον 650 συμβασιούχοι του προγράμματος στην Υγεία.

 Ο κ. Βαρδάκης αναφέρει ότι η εν λόγω κατηγορία συμβασιούχων, όπως και όλοι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) στο δημόσιο μένουν εκτός από όλα τα έκτακτα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν δικαιούνται καν επίδομα ανεργίας, καθώς δεν έχουν συμπληρώσει 300 ένσημα εργασίας, ενώ παράλληλα λόγω της κατάστασης δεν έχουν καν τη δυνατότητα να αναζητήσουν εργασία. Σημειώνεται μάλιστα ότι εκτός των μέτρων στήριξης έχουν μείνει και οι περισσότεροι άνεργοι που είναι γραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ αλλά δε δικαιούνται επίδομα.

Επειδή κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να είναι αόρατος και να θεωρείται από την Κυβέρνηση αναλώσιμος, ο κ. Βαρδάκης καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων να ανανεώσει τις συμβάσεις όλων των συμβασιούχων σε όλο το δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των συμβασιούχων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους, ώστε να καλυφθούν επαρκώς τα κενά του Δημοσίου, δεδομένης και της αναγκαιότητας για στελέχωση των υπηρεσιών, λόγω και της δύσκολης περιόδου που διανύουμε. Τέλος τον καλεί να μεριμνήσει ώστε να δοθεί επίδομα σε όσους/ες εργαζόμενους/ες έληξε η σύμβασή τους.

 

 

Ελλάδα

Επίδομα 1.000 ευρώ σε 4.000 εργαζόμενους του ΕΚΑΒ

αεροδιακομιδή ΕΚΑΒ

Σχέδιο αναγνώρισης της συνεισφοράς των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας μπαίνει σε εφαρμογή και τη φετινή χρονιά από την κυβέρνηση.

Στην αφετηρία βρίσκεται, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η εμπροσθοφυλακή στο υγειονομικό πεδίο, οι περίπου 4.000 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι μέσα από ειδικό πρόγραμμα που προωθεί το υπουργείο Υγείας θα λάβουν το επόμενο διάστημα βοήθημα επιβράβευσης 1.000 ευρώ.

Η κίνηση αυτή αποτελεί προπομπό για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και το 2021 όλων των εργαζομένων του ΕΣΥ (ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό).

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», προβλέπει την εκπαίδευσή τους σε σύγχρονα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για ασφαλείς διασώσεις με τα νέα πτητικά μέσα επείγουσας διακομιδής, κάτι που συμπίπτει χρονικά με την κομβική στιγμή που η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της για να υποδεχθεί εκατομμύρια τουρίστες και ενώ οι ανάγκες διακομιδών και αεροδιακομιδών αυξάνονται συνεχώς.

Το φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο "Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ" το οποίο θα χαρίσει ένα μπόνους επιβράβευσης στο προσωπικό του ΕΚΑΒ αντλεί πόρους από το ΕΣΠΑ ύψους 12 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος "Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020".

 

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Η Καρολάιν είδε τον δολοφόνο της (βίντεο)

Τσιόδρας: Εμβόλιο μια φορά τον χρόνο και… έξυπνα μέτρα