Ελλάδα

Lockdown: Τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων της εστίασης με Σταϊκούρα

κορωνοϊός εστίαση

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που ασκήθηκε από την επιστολή των 50 Σωματείων Εστίασης για συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες και με τον πρωθυπουργό ορίστηκε και υλοποιήθηκε σήμερα η πρώτη προκαταρκτική τηλεδιάσκεψη αρχικά με τον υπουργό κ.Σταικουρα  και στελέχη του υπουργείου οικονομικών  και πιο συγκεκριμένα τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής  κ. Πετραλιά  και την Γενική Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων κ. Στρατινακη.

Σε σχετική ανακοίνωση των Σωματείων Εστίασης, αναφέρονται τα εξής:

  Η τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε να χωριστεί σε 2 σκέλη και ειδικότερα :

- Στην αναγκαία και άμεση επίλυση των ζωτικών θεμάτων που πλήττουν τον κλάδο και τον καθιστούν μπροστά στο φάσμα του αφανισμού. Αυτό ακριβώς ήταν και το σκέλος που αναλύθηκε στην πρώτη αυτή συνάντηση ανταλλάχτηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες και δεδομένα.

- στην δημιουργία ατζέντας δομικών και χρονιών  προβλημάτων  που πλήττουν τον κλάδο και τον καθιστούν απαξιωμένο παρότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χωράς και με τεράστια συμμετοχή στο εθνικό προϊόν της. Για αυτό το σκέλος ορίστηκαν εκ νέου συγκεκριμένα ραντεβού ώστε να προχωρήσουμε στον εξ ορθολογισμό και στην επαναοργανωση του κλάδου. Ταυτόχρονα τονίστηκε η αναγκαία υποστήριξη του και μετά το πέρας της πανδημίας με σημαντικές αποφάσεις που θα στηρίξουν την τραυματισμένη λειτουργία του. Ο υπουργός όρισε την ανάγκη ενός ανοιχτού διαλόγου και δεσμεύτηκε για νέες συναντήσεις για αυτό το σημαντικό και πιο ουσιαστικό σκέλος του κλάδου .

Για το πρώτο σκέλος  ενημερώσαμε τον κ.Σταικουρα και τα κυβερνητικά στελέχη για τον τεράστιο αριθμό εκπροσώπησης και για την πρωτόγνωρη συστράτευση των σωματείων και των κινήσεων πανελλαδικά λόγω των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργεί ο covid-19 και οι συνέπειες του. Ταυτόχρονα επικοινωνήσαμε και την τεράστια αγωνιά και αβεβαιότητα των ανθρώπων του κλάδου.

Τέθηκαν υπόψιν του επιτελείου του υπουργείου οικονομικών τα σημαντικότερα επίκαιρα προβλήματα τα οποία αναλυθήκαν λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου ώστε να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις οπού είναι εφικτό και όπως δεσμευτήκαν οι παράγοντές του υπουργείου.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωνέ ότι γνωρίζει ότι η εστίαση υποφέρει και άκουσε προσεκτικά τις θέσεις και τους προβληματισμούς μας. Ειδικότερα αναφερθήκαμε στα πιο άμεσα και ζωτικά θέματα  :

Στην ρευστότητα στα εργασιακά και σε ζητήματα λειτουργικότητας όπως είναι τα ενοικιοστάσια και λοιπές πληρωμές. Τονίσαμε το βάρος που παίρνει ο κάθε επιχειρηματίας του χώρου και που ουσιαστικά δεν αποζημιώνεται αλλά αναλαμβάνει μελλοντικές υποχρεώσεις. Ειδικότερα μιλήσαμε για τα ελάχιστα ποσά που δίνονται μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής και ειδικότερα της τρίτης και τελευταίας οπού τα ποσά ήταν αλγοριθμικά ελάχιστα και που δεν δίνουν καν την δυνατότητα επιβίωσης των επιχειρηματιών ποσό μάλλον των επιχειρήσεων με τα τεράστια μηναία έξοδα τα οποία τρέχουν κανονικά. Επίσης αναφερθήκαμε στα εργασιακά και στην προστασία των εργαζομένων μας καθώς και στην αναγκαία προστασία των επιχειρήσεων σε μισθώσεις οι οποίες είναι στον τελευταίο χρόνο της διάρκειας τους.

Το σημαντικό είναι ότι το οικονομικό επιτελείο άκουσε και δεσμεύτηκε για άμεσες απαντήσεις στα παραπάνω με βασικό γνώμονα τις διορθωτικές κινήσεις οπού αυτό είναι εφικτό τις επιπλέον ενισχύσεις.

Τέλος μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψουν την κατάρρευση του κλάδου και θα παρεμβαίνουν υποστηρικτικά οπότε και οπού χρειάζεται για τον σκοπό αυτό.

Αναμένουμε τις απαντήσεις και τις διορθώσεις στο άμεσο διάστημα και ταυτόχρονα ορίσαμε εκ νέο ραντεβού με συγκεκριμένη ατζέντα!

Ακουστήκαμε υποστηρίξαμε αναμένουμε και ευελπιστούμε  αυτό που όλοι ευχόμαστε: να μην συνεχιστεί η ανυπαρξία διαλόγου και ανυποληψίας του κλάδου! Είμαστε πάρα πολλοί και  πολύ σημαντικοί για να αγνοηθούμε . αυτό τουλάχιστον το εισπράξαμε και ευχαριστούμε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η εκπροσώπηση των Σωματείων έγινε ανά περιφέρειες και συγκεκριμένα στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος:         

 Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης: Γεωργιάδης Νικόλαος, Περιφέρεια Αττικής: Ρούσσος Μάκης ,Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Κουδουνης Χρήστος & Φιλλοκωστας Ιωάννης, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ματθαιόπουλος Παναγιώτης, Ναστούλης Κωνσταντίνος & Γιατράς Αναστάσιος, Περιφέρεια Πελοποννήσου : Αθανασιάδης Βασίλης, Περιφέρεια Ηπείρου: Γκανιατσας Γεώργιος & Τσοβιλης Δημήτρης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Γεωργιάδης Άγγελος, Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σακελλάρης Αλέξανδρος, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Ευθυμίου Βασίλειος, , Περιφέρεια Βορείου & Νοτίου Αιγαίου : Γιαννακάς Νικόλαος, Περιφέρεια Κρήτης: Αγγελάκης Μανώλης & Μιχελαρακης Μανώλης

Ελλάδα

Παπαευαγγέλου - κορωνοϊός: Χαμογελάμε κάτω από τη μάσκα αλλά... (Βίντεο)

Παπαευαγγέλου

«Φαίνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών του χειμώνα είναι δύσκολο να συμπιεστεί η επιδημία», είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, λέγοντας ότι παρατηρείται σταθεροποίηση των δεδομένων που αφορούν την εξάπλωση της επιδημίας και τα νέα κρούσματα

Όπως σημείωσε, στην Αττική εντοπίζονται περισσότερα από 2.500 ενεργά κρούσματα, δηλαδή 1 στους 3 ασθενείς με κορονοϊό σε όλη την χώρα βρίσκεται στην Αττική και κυρίως στην δυτική και κεντρική Αττική. 

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι «στην Αττική νοσηλεύονται 1.700 ασθενείς, ενώ ο μέσος αριθμός νέων εισαγωγών ανά ημέρα είναι 130, υποδιπλάσιος αυτού που είχαμε πριν από έναν μήνα», ενώ ανέφερε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι γύρω στο 60% στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι «Ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι 0,91, δηλαδή κάτω από την μονάδα στην Αττική, ενώ στην βόρεια Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος»

Αφού επεσήμανε ότι παρατηρείται άνοδος κρουσμάτων και τοπικές εξάρσεις, λόγω των συναθροίσεων της Πρωτοχρονιάς, υπογραμμίζοντας όμως ότι «εξετάζοντας τα δεδομένα, ίσως μπορούμε να χαμογελάσουμε κάτω από την μάσκα μας, καθώς τα κρούσματα είναι σταθερά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών πειθάρχησε στα μέτρα και δεν είχαμε την καταστροφική έξαρση που πολλοί προέβλεπαν».

 

Σε ότι αφορά την λειτουργία των σχολείων, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι υπήρχαν μόνο 7 θετικά κρούσματα επί συνόλου 5.000 τεστ σε εκπαιδευτικούς, ενώ μόλις 3 από τα 10.000 σχολικά τμήματα ανά την χώρα χρειάστηκε να «κλείσουν» λόγω κρούσματος.

«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε σαν κοινωνία και ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε συνεχές lockdown. Ζητήθηκε η άποψη μας για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ήταν θετική, με βάση τα παραπάνω και υπό τον όρο της αυστηρής τήρησης των μέτρων και των περιορισμών στις συναλλαγές και τις αγορές, όπως το click away στις “κόκκινες περιοχές”», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Κλείνοντας, τόνισε ότι «οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι και πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Στόχος μας είναι να προλάβουν να εμβολιαστούν και οι πλέον ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και έτσι να «κατέβει» ο ηλικιακός μέσος όρος, ανακουφίζοντας έτσι το σύστημα υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - lockdown: Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά - Μέτρα και περιορισμοί

Χαρδαλιάς - κορωνοϊός: Κάθε άνοιγμα, εγκυμονεί κινδύνους για αύξηση κρουσμάτων

Κρήτη - κορωνοϊός: 17 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ