Ελλάδα

Lockdown: Προς άνοιγμα τα κομμωτήρια στις 14 Δεκεμβρίου

κομμωτής Δημήτρης Σαμαράς

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται κάθε ημέρα, χθες ήταν 2.186, δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για σταδιακή άρση του lockdown.

Κατά συνέπεια οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον οδικό χάρτη των εορτών, όπως όλα δείχνουν, παίρνουν παράταση για την επόμενη εβδομάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η επιτροπή των ειδικών έχει συστήσει στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στις ανακοινώσεις όταν ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πέσει κάτω από τα 1.000.

Τα κομμωτήρια, για τα οποία υπενθυμίζεται πως όσο ήταν ανοιχτά τα μέτρα είχαν τηρηθεί και γι αυτό δεν ήταν εστίες διασποράς κορωνοϊού, αναμένεται να λειτουργήσουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Δηλαδή με τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας και εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.

Στη συνέχεια και εφόσον έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα, αναμένονται και οι αποφάσεις για το υπόλοιπο λιανεμπόριο, για την επαναλειτουργία των μικρών καταστημάτων, αλλά και των εμπορικών κέντρων.

Από τη νέα χρονιά το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης
Από την άλλη πλευρά σχολεία και εστίαση, με τα έως τώρα δεδομένα, δεν αναμένεται να ανοίξουν άμεσα, αλλά η επιστροφή τους πάει για την επόμενη χρονιά. Εξάλλου χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο πλαίσιο του 31ου ετήσιου Greek Economic Summit πως «τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί».

Αναφορικά με την εστίαση ο κ.Μητσοτάκης τόνισε «ίσως σε κάποιο σημείο να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εστιατόρια με κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση. Μπορεί κανείς σαφέστατα να εξετάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι ώσπου να βρούμε ένα εμβόλιο».

Μετά τον εμβολιασμό τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση
Σημειώνεται πάντως πως όσοι περιμένουν να ανοίξουν τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση θα πρέπει να έχουν αρκετή υπομονή, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται άμεσα, αφού οι συγκεκριμένοι χώροι όπως φάνηκε αποτελούν εστίες διασποράς του κορωνοϊού. Μάλιστα όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός το άνοιγμα της νυχτερινής διασκέδασης φαίνεται πως θα γίνει όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε «ελπίζω πως καθώς βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown, θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά πάλι χρειάζεται να γνωρίζουμε το γεγονός πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν ώσπου να έχουμε το εμβόλιο. Η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση… Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό ανθρώπων σε μπαρ ώσπου να διαθέτουμε το εμβόλιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ: Διασωληνωμένος με κορωνοϊό στην Κρήτη: Έχασε πατέρα και θείο μέσα σε τρεις ημέρες

Κρήτη - κορωνοϊός: Σταθερός ο αριθμός των ασθενών στις Εντατικές

Ελλάδα

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καταδικάζει την επίθεση κατά δικαστή

νόμος, δικαστήριο

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) με αφορμή τη χθεσινή επίθεση αγνώστων στην κατοικία δικαστικής λειτουργού στη Θεσσαλονίκη, σε σημερινή ανακοίνωσή της «καταδικάζει απερίφραστα κάθε εγκληματική ενέργεια που αποσκοπεί στη διασάλευση της έννομης τάξης και της κοινωνικής ειρήνης αλλά και στην κάμψη του ελεύθερου φρονήματος των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι δεν πτοούνται από τέτοιες αντικοινωνικές συμπεριφορές».

Ακόμη, η ΕΕΕ υπενθυμίζει ότι «είναι χρέος της πολιτείας να ενισχύσει τα μέτρα για την ασφάλεια, τόσο των δικαστικών εγκαταστάσεων, όσο και των λειτουργών της Δικαιοσύνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της».

Επίσης, επαναλαμβάνει η ΕΕΕ, ότι «η δικαστική ανεξαρτησία αποτελεί το θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος» και συνεχίζει: «Όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις σε βάρος της Δικαιοσύνης από οποιοδήποτε χώρο, θα εξακολουθούμε να καλούμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους να κατανοήσουν την σημασία της δικαστικής ανεξαρτησίας και έμπρακτα να τη θωρακίσουν και όχι να την επικαλούνται μόνον όταν βλάπτονται προσωπικά ή συντεχνιακά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χανιά: Διέρρηξαν και βανδάλισαν το εργατικό Κέντρο της πόλης (βίντεο)

Σε ΣΕΑΠ και Γαύδο ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Επίδομα Θέρμανσης: Φέτος θα κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ