Ελλάδα

Lockdown: Κραυγή αγωνίας από εργαζόμενους και επιχειρήσεις

κορωνοϊός εστίαση

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησαν οι κ.κ. Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος εστιατόρων Αττικής, και Έβελυν Ζώτου, ιδιοκτήτρια γυμναστηρίου – σχολής γιόγκα, αναφορικά με την οικονομική ασφυξία που δημιουργεί στην αγορά το δεύτερο lockdown.

Δειτε επίσης: Ηράκλειο - lockdown: Κοσμοσυρροή στην αγορά λες και ήταν ...Black Friday

«330 χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι στα καταστήματά μας. Είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το δημόσιο. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στον κλάδο της εστίασης, μετά και το δεύτερο lockdown που ξεκίνησε σήμερα δυστυχώς θα δημιουργήσει προβλήματα. Πιθανόν να έχουμε πολλές απολύσεις όταν επανέλθουν τα πράγματα, αλλά και λουκέτα επιχειρήσεων. Βρισκόμαστε σε τεντωμένο σχοινί. Έχουμε κουραστεί οι επιχειρηματίες της εστίασης. Πράγματα που έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, διαλύονται. Σχεδιασμός σοβαρός δεν υπάρχει από την κυβέρνηση. Με δάνεια δε λύνονται τα προβλήματα και είμαστε πολύ προβληματισμένοι», είπε ο κ. Δαβερώνης.

Δείτε ακόμα: Ηράκλειο - κορωνοϊός: Το αδιαχώρητο στα μπαρ λίγο πριν το lockdown

«Φοβάμαι ότι το lockdown δεν θα είναι για τρεις εβδομάδες για την εστίαση. Η εστίαση θα επανέλθει το 2021. Καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις που καλούνται να πληρώσουν έστω και το 60% των ενοικίων, χωρίς να εισπράττουν χρήματα είναι πολύ δύσκολο. Οι επιχειρήσεις που έπρεπε να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και δεν μπόρεσαν, θα πρέπει να πληρώσουν τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2021, άρα και εκεί θα υπάρχει πρόβλημα. Εδώ θέλει επιχορηγήσεις», συνέχισε ο ίδιος.

«Εάν μία στις πέντε επιχειρήσεις με την επανεκκίνηση των καταστημάτων, ανάλογος αριθμός εργαζομένων δεν θα προσληφθεί. Ένα 20% των εργαζομένων σε πρώτη φάση δε θα μπει στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Δαβερώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑΚρήτη: "Ταφόπλακα" για την εστίαση το νέο lockdown - Στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι

«Ο δικός μας κλάδος έχει πληγεί από τις αρχές Μαρτίου. Εμείς δεν έχουμε τελευταία μέρα. Και μόλις ξεκινήσει η αγορά ο κόσμος δε θα έρθει τρέχοντας. Εμείς ουσιαστικά από τους εννέα μήνες του 2020 μέχρι τώρα, έχουμε έσοδα τον ένα», είπε από την πλευρά της η κ. Ζώτου.

«Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 40 χιλιάδες γυμναστήρια. Ακόμα και ένα συνοικιακό γυμναστήριο όπως αυτό απασχολεί τέσσερα άτομα. Οι υποχρεώσεις τρέχουν κανονικά. Αυτός ο χώρος έχει κάθε μήνα έξοδα 5000 ευρώ έξοδα με κλειστή πόρτα», συνέχισε η ίδια.

«Αν πας στην οριζόντια λύση και τα κλείνεις όλα. Με πολύ απλό τρόπο θα μπορούσαν να μας επιτρέπουν να γυμνάζουμε ανθρώπους σε ατομικό επίπεδο», είπε ακόμα η κ. Ζώτου.

«Πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη να στηρίξει τον κλάδο της εστίασης. Με επιχορηγήσεις θα γίνει αυτό το πράγμα διότι τα χρήματα που θα πάρουμε θα τα επιστρέψουμε πάλι στην πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να βγουν για την εστίαση προγράμματα ΕΣΠΑ που θα δοθούν στις επιχειρήσεις για να μπορέσουμε να κρατηθούμε στη δύσκολη αυτή στιγμή», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Δαβερώνης.

Ελλάδα

Ο κορωνοϊός «πάγωσε» τα διπλώματα οδήγησης (βίντεο)

δίπλωμα οδήγησης-ψηφιακά διπλώματα.jpg

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα παρατεταμένα lockdown έχουν βάλει στον «πάγο» τις σχολές οδήγησης και τα διπλώματα.

Αυτό σωρεύει αιτήσεις υποψηφίων οδηγών και… καθυστερήσεις,

Έτσι, μόνο στην κεντρική Μακεδονία, έχουν μαζευτεί 10.000 αιτήσεις υποψηφίων οδηγών.

Οι σχολές οδηγών στη Θεσσαλονίκη έκλεισαν στις 2 Νοεμβρίου, μια εβδομάδα νωρίτερα από τις αντίστοιχες σχολές στην υπόλοιπη χώρα.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Στέφανος Βούλγαρης, ιδιοκτήτης σχολής οδηγών στην Θεσσαλονίκη, εξήγησε πως ο φόρτος των αιτήσεων είναι τέτοιος, που μπορεί κάποιος να περιμένει ακόμα και έναν χρόνο μέχρι να βγάλει δίπλωμα οδήγησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενοίκια Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου: Ποιοι απαλλάσσονται - Ποιοι δικαιούνται «κούρεμα»

Τροχαίο μέσα στο Ηράκλειο για γνωστό Κρητικό (φωτογραφίες)

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα σχολεία που παραμένουν κλειστά