Ελλάδα

Λέκκας: Κύριος ο σεισμός της Παρασκευής, περιμένουμε μετασεισμό

σεισμός αθήνα

Κατά 99% βέβαιος πως ο σεισμός στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος σεισμός, εμφανίστηκε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι πλέον θεωρεί σχεδόν δεδομένο πως η δόνηση των 5,1 Ρίχτερ την περασμένη Παρασκευή, ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ επεσήμανε πως περιμένει ότι στην διάρκεια των επόμενων ημερών, θα υπάρξει και ένας μετασεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό.

«Μπορούμε να πούμε κατά 99% ότι ήταν ο κύριος σεισμός, όπως και ότι περιμένουμε έναν μετασεισμό των 4 Ρίχτερ, αλλά είναι φυσιολογικό», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Ηταν έκπληξη για μας το ρήγμα της Πάρνηθας το 1999, όπως και τώρα. Είχαν ενεργοποιηθεί τα 3/4 του ρήγματος και είχε μείνει το 1/4. Ενεργοποιήθηκε κι αυτό τώρα και ξέρουμε ότι δεν θα δώσει άλλο μεγάλο σεισμό».

Λέκκας: Τα 80% των κτιρίων στην Αθήνα αντέχει σε μεγάλους σεισμούς
Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η πλειοψηφία των κτιρίων στην Αθήνα, αντέχουν σε μεγάλους σεισμούς και ο κόσμος δεν πρέπει να τρομάζει. «Η Αθήνα άντεξε και πάλι, παρά τα όσα διατυμπανίζουν ορισμένοι. Το 80% των κτιρίων αντέχουν σε μεγάλους σεισμούς. Υπάρχουν βέβαια και τα παραδοσιακά και ιστορικά κτίρια που θέλουν προσοχή. Οι Δήμοι θα πρέπει να πάρουν τα ανάλογα μέτρα γι' αυτά τα κτίρια».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αναφέρθηκε και στην κόντρα με τον Ακη Τσελέντη και μιλώντας γενικά για τους σεισμολόγους, είπε πως δεν ισχύει ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον κ. Τσελέντη ή κάποιον άλλο ειδικό.

«Δεν ισχύει ότι διαφωνούμε μεταξύ μας. Υπάρχει φοβερή ομοφωνία και σύμπραξη σε δύσκολες στιγμές όπως αυτή. Είμαστε μια ομάδα καθηγητών και επιστημόνων που συμφωνούμε σε όλα. Υπάρχουν δύο μεμονωμένες περιπτώσεις που εδώ και 30 χρόνια είναι στην άλλη πλευρά. Δεν έχουν σημασία τα ονόματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι μας έχουμε ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Κι εγώ στον ΟΑΣΠ. Και καλώ όλους να δείξουν την αντίστοιχη κοινωνική ευθύνη», ήταν το σχόλιό του.
 

Ελλάδα

Πάσχα: Οβελίας μόνο με την οικογένεια φέτος

σούβλισμα αρνιού - Πάσχα

Το Πάσχα είναι συνυφασμένο με το ψήσιμο του οβελία, ωστόσο, τα πράγματα φέτος είναι τελείως διαφορετικά.

Παραδοσιακό οβελία θα μπορούν να ψήσουν μόνο όσοι έχουν αυλή με τη σχετική εγκατάσταση ή μπαλκόνι και πάλι όμως με μπάρμπεκιου, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ενοχλούν τους άλλους ενοίκους της πολυκατοικίας.

Ξεκάθαρο είναι, επίσης, ότι επισκέψεις συγγενών, φίλων και γειτόνων απαγορεύονται, με την ΕΛ.ΑΣ. να σηκώνει και πάλι το βάρος των ελέγχων στους δρόμους.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιοι επιχειρήσουν να ψήσουν σε υπαίθριο χώρο ή ακόμη και στο πεζοδρόμιο του σπιτιού τους, τότε τους περιμένει το «τσουχτερό» διοικητικό πρόστιμο, για αρχή.

Τέλος, οι ίδιες αστυνομικές πηγές ξεκαθαρίζουν  ότι «σκοπός μας δεν είναι να επιβάλουμε πρόστιμο στους πολίτες, αλλά να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν τα μέτρα για τη δημόσια υγεία. Κι αυτό είναι για το καλό όλων μας...»