Ελλάδα

Κουτσούμπας: Ο λαός δεν θα κερδίσει τίποτα από το success story του ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Κουτσούμπας

Ολομέτωπη επίθεση στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξαπέλυσε από τη Λάρισα ο γ.γ.του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μίλησε σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση για την προώθηση των θέσεων της Κ.Ε ενόψει του 20ου Συνεδρίου που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2017.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα προσπαθήσει να παίξει το χαρτί του δικού της success- story, true story όπως το ονομάζουν τώρα, αντίστοιχο με αυτό που προσπάθησαν να παρουσιάσουν πριν δύο χρόνια η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό τα κυβερνητικά στελέχη αναμασούν ό,τι "έχουμε πλεονάσματα", ό,τι "πετύχαμε ελάφρυνση του χρέους", ό,τι "θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση", ό,τι "θα γίνουν επενδύσεις, θα έρθει η ανάπτυξη της οικονομίας" και ό,τι "από αυτήν την ανάπτυξη θα ωφεληθεί και θα ανακουφιστεί ο λαός», είπε.

Ο κ. Κουτσούμπας σε αυτή τη βάση έθεσε το ερώτημα «τι έχει να κερδίσει ο λαός από αυτό το ΣΥΡΙΖαίικο success story;», αναφέροντας ότι «εμείς λέμε ότι δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Ούτε από την όποια ελάφρυνση του χρέους. Ούτε από την όποια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων -αν και αυτή η χαλάρωση με βάση και την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και τη διατήρηση των πλεονασμάτων του 3,5% και μετά το 2018 παραπέμπεται στις καλένδες. Ούτε φυσικά από την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας».

Επίσης, σημείωσε πως με την απόφαση του Εurogroup θα έρθουν νέα μέτρα λιτότητας για το λαό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με αυτήν οι παρεμβάσεις για το χρέος, που φτάνουν στο σωτήριο έτος 2060, θα συνοδευτούν, όχι μόνο με απαρέγκλιτη τήρηση του τρέχοντος μνημονίου, αλλά και με νέα πέραν του 2018 δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα. Δηλαδή, με λιτότητα διαρκείας, ματωμένα πλεονάσματα και νέες ρυθμίσεις σε βάρος μισθωτών συνταξιούχων και αυταπασχολουμένων»

Ο γ. γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις διεθνείς εξελίξεις σε σχέση με τη δράση του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», είπε, «με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και όλων των άλλων κομμάτων,εμπλέκει τη χώρα σε αυτούς τους σχεδιασμούς, γιατί έχει στηρίξει μέχρι σήμερα όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ που συνιστούν κλιμάκωση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και παραπέμπουν σε κατάσταση πολεμικής προετοιμασίας. Προσφέρει ελληνικά νησιά για την ίδρυση Νατοϊκών βάσεων.Νομιμοποιεί τη νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται ικανή να "εκτελεί αποστολές" όχι μόνο σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά και σε σχέση με τις επικίνδυνες γεωπολιτικές εξελίξεις και τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτές. Και είναι πραγματικά επικίνδυνες, αν πάρει κανείς υπόψη του τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή, τους ανταγωνισμούς τους με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα, η επαναχάραξη των συνόρων, οι επιδιώξεις περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Τουρκία, για αναβάθμιση της θέσης τους. Όλα αυτά ανοίγουν τους "ασκούς του Αιόλου"».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα αγροτικά ζητήματα και τις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου, λέγοντας ότι: «οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι πλήττονται βάναυσα από την αντιλαϊκή πολιτική, τα μνημόνια διαρκείας, την Ε.Ε. την ΚΑΠ, τον ανταγωνισμό για εξασφάλιση κερδοφορίας από τους μονοπωλιακούς ομίλους, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Τα μνημόνια και η ΚΑΠ είναι εργαλεία που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και το πέρασμα της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Μέτρα του 3ου μνημονίου που πέρασαν στον προϋπολογισμό του ‘17, μεταξύ άλλων, επιβαρύνουν τους μικρομεσαίους αγρότες με 92,7 εκατομμύρια ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, τη στιγμή που το 60% αδυνατεί να ανταποκριθεί στις μέχρι σήμερα χαμηλότερες εισφορές τους».

Τέλος σχετικά με την πρόταση του ΚΚΕ για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τους αγρότες να συμπορευθούν με το ΚΚΕ «ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος να φύγουν οι καπιταλιστές από τη μέση, παντού, στη βιομηχανία, στο εμπόριο και την αγροτική παραγωγή. Μόνο τότε δεν θα είναι αποκλειστικά ατομική υπόθεση η δουλειά του σημερινού αγροτοπαραγωγού, που συνεταιρισμένος, μπορεί να επωφελείται από την κεντρικά σχεδιασμένη βιομηχανική παραγωγή, το κρατικό εμπόριο, τις κρατικές υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές.Τότε μόνο μπορεί να γίνουν κατορθωτά η ρήξη με την ΚΑΠ και η αποδέσμευση από την ΕΕ, η οργάνωση της παραγωγής με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό ώστε να καθορίζονται οι ανάγκες αλλά και οι δυνατότητες της χώρας».

Αναφορικά με την διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΚΚΕ και τις θέσεις που σήμερα δημοσιοποιήθηκαν, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι: «το ιδεολογικό -πολιτικό- οργανωτικό ατσάλωμα του Κόμματος, ως κόμμα της επαναστατικής ανατροπής, ικανό να ανταποκριθεί στο άμεσο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολουμένων αγροτών και ΕΒΕ, καθώς και των οικογενειών τους, σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ικανού να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία». Και κατέληξε λέγοντας πως: «επιδιώκουμε να αναπτύξουμε τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα, για να αξιοποιούμε τις νέες δυνατότητες, που αναμφίβολα θα δημιουργήσει η εκμετάλλευση και καταπίεση, οι βαθιές αντιθέσεις του καπιταλισμού, δυνατότητες μικρότερες ή μεγαλύτερες, στις στροφές και καμπές των ιστορικών γεγονότων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα

Τροχαίο ατύχημα με έξι τραυματίες στην Εθνική Οδό Λάρισας- Τρικάλων

ΕΚΑΒ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Λάρισα με έξι τραυματίες.

Το περιστατικό συνέβη στην εθνική οδό Λάρισας-Τρικάλων και στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ.

Στο τροχαίο ατύχημα ενεπλάκησαν τέσσερα οχήματα, ενώ έξι τραυματίες διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Διαβάστε επίσης:

Αντιεμβολιαστές: Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 4 από τις 25 προσαγωγές

Ηράκλειο: Λουκέτο για 1 μήνα σε beach bar στον Καρτερό και πρόστιμο