Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τι θα σημάνει η απαγόρευση κυκλοφορίας

αστυνομία-περιπολικό

Τα δραστικά μέτρα που πήρε εγκαίρως ο κρατικός μηχανισμός έχουν περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια, συγκριτικά με τις απίστευτες σκηνές που βλέπουμε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Όμως, σύμφωνα με τα δεδομένα της εβδομάδας που μας πέρασε, φαίνεται πως μια μερίδα συμπολιτών μας αγνοεί τις οδηγίες για άσκοπες μετακινήσεις και επιλέγει να μετακινηθεί σε πόλεις και χωριά της Περιφέρειας. Αυτό, φυσικά, εμπεριέχει τον κίνδυνο μεταφοράς του κορωνοϊού σε χωριά και νησιά, όπου οι δομές είναι αδύνατον να περιθάλψουν τέτοια περιστατικά.

Τα παραπάνω έχουν θορυβήσει τα συναρμόδια υπουργεία και έτσι οι τελευταίες εισηγήσεις των ειδικών περιλαμβάνουν σενάρια απαγόρευσης κυκλοφορίας στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Πόσο θα δυσκολέψει τη ζωή μας και γιατί είναι καλό να λάβουμε τα μέτρα μας, εμείς πρώτα, σαν σκεπτόμενοι και υπεύθυνοι πολίτες;

Ας δούμε ορισμένους από τους περιορισμούς που ισχύουν σε Γαλλία και Ισπανία. Εκεί, η κυκλοφορία στους δρόμους επιτρέπεται μόνο για τις παρακάτω περιπτώσεις και ο πολίτης φέρει μια υπεύθυνη δήλωση που μπορεί να του ζητηθεί ανά πάσα στιγμή από τους αστυνομικούς που περιπολούν:

-Για εργασία που αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι
-Για αγορές σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή ανεφοδιασμό σε πρατήριο καυσίμων
-Για επίσκεψη σε γιατρό ή νοσοκομείο
-Για ατομική άσκηση μικρής διάρκειας
-Για να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του
-Εφόσον εργάζεται σε κάποιον τομέα που εργάζεται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Σε κάθε άλλη περίπτωση άσκοπης μετακίνησης υπάρχουν ποινικές διώξεις και χρηματικά πρόστιμα.
Η παρουσία της Αστυνομίας είναι συνεχής στους δρόμους και ελέγχει όλα τα οχήματα και τους πεζούς, επιβάλλοντας και τα ανάλογα πρόστιμα.

Στη δήλωση, την οποία μπορεί να την κατεβάσει από το διαδίκτυο, ο πολίτης επιλέγει την περίπτωση που του αντιστοιχεί και οφείλει να την φέρει συνεχώς μαζί του και να την επιδείξει σε κάθε έλεγχο της Αστυνομίας.

Έτσι, βλέποντας και παραπάνω ακραία αλλά αναγκαία για τη δημόσια υγεία μέτρα, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως πρέπει να ενεργήσουμε υπεύθυνα και να μην αναγκάσουμε το κυβερνητικό επιτελείο να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση. Μένουμε, λοιπόν, σπίτι μέχρι να περάσει αυτό το δύσκολο για όλους μας διάστημα…

Ελλάδα

Χτύπησαν ηλικιωμένη με κατσαβίδι για να την ληστέψουν

ηλικιωμένη

Μέρα μεσημέρι δύο άντρες μπήκαν σε πολυκατοικία στον Άγιο Στέφανο και χτύπησαν στο πρόσωπο την άτυχη ηλικιωμένη για να της αρπάξουν 400€ μέσα από το πορτοφόλι της.