Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τι είναι το social bubble, η «κοινωνική φούσκα»

social bubble

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια να περνούμε την περίοδο των γιορτών με έναν ευρύ κύκλο συγγενών και φίλων, αλλά με την πανδημία του κορωνοϊού να καλπάζει στην Ελλάδα κι ολόκληρη την υφήλιο τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι κατ’ ανάγκη πολύ διαφορετικά.

Κι ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους να γιορτάσουμε και να διασκεδάσουμε χωρίς να χάσουμε πολλά από τη μαγεία των Χριστουγέννων, αλλά και να κινδυνέψουμε να μολυνθούμε ή να διασπείρουμε τον κορωνοϊό, ίσως είναι η δημιουργία μιας “social bubble”, μιας «κοινωνικής φούσκας» δηλαδή, με περιορισμό των επαφών μας σε λιγοστούς συγγενείς και φίλους, όπως έχουν προτείνει τους τελευταίους μήνες επιφανείς συμπατριώτες μας αλλά και ξένοι επιδημιολόγοι.

Η Αθηνά Λινού εξηγεί τι είναι το social bubble

Η κυρία Λινού  ερωτήθηκε για τα νέα μέτρα που λαμβάνονται για τα ρεβεγιόν, υποστηρίζοντας ότι πλέον η Ελλάδα εφαρμόζει την «κοινωνική φούσκα» (social bubble), μια μέθοδο που υιοθέτησαν αρκετές χώρες στο εξωτερικό. «Δηλαδή, οικογένειες για ένα διάστημα δυο, τριών, τεσσάρων μηνών έρχονταν σε επαφή μόνο με μια άλλη οικογένεια, η οποία επίσης δεν ερχόταν σε επαφή με άλλους. Υπάρχουν και οδηγίες και πώς να επιλέξεις, να έχεις τις ίδιες αρχές, να λαμβάνεις τα ίδια μέτρα προστασίας. Και κάθε Σαββατοκύριακο εναλλάσσουν σπίτι» επισήμανε.

Σύμφωνα με την Αθηνά Λινού, θα πρέπει για 15 με 20 μέρες να μη δούμε κανέναν άλλον, «να εφαρμόσουμε την κοινωνική φούσκα. Μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει με καμία δραστηριότητα. Ο κίνδυνος εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων. Αν έχουμε παραμονή Χριστουγέννων πέντε άτομα και ανήμερα πέντε διαφορετικά άτομα, τότε διασπείρεται πολύ εύκολα. Και μετά το ίδιο την Πρωτοχρονιά για να μπορέσουμε να τους δούμε όλους και ενδιάμεσα έχουμε ένα Μανώλη, ένα Στέφανο. Έτσι γίνεται τεράστια διασπορά».

Γιατρός της Mayo Clinic εξηγεί πώς εφαρμόζεται το social bubble στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την δρα Νιπούνιε Ρατζαπάξε, ειδικό στις παιδικές λοιμώδεις ασθένειες της φημισμένης Mayo Clinic, η συμμετοχή σε διαδικτυακές εορταστικές εκδηλώσεις κι ο περιορισμός των συγκεντρώσεων γύρω από το γιορτινό τραπέζι μόνον στα άτομα που ζουν υπό την ίδια στέγη είναι, βέβαια, ο ασφαλέστερος τρόπος να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, δεν είναι έτοιμοι όλοι να εγκαταλείψουν τις παλιές τους συνήθειες και για εκείνους που αρνούνται επίμονα να κλειδαμπαρωθούν στα σπίτια τους και θέλουν να βρεθούν αυτή την περίοδο και με άλλα πρόσωπα, συνιστά την δημιουργία της «κοινωνικής φούσκας», δηλαδή μιας μικρής, σαφώς καθορισμένης ομάδας ατόμων, τα οποία θα συμφωνήσουν να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές μόνον με τα μέλη της ομάδας αυτής. Όλοι οι συμμετέχοντες στη social bubble θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τις στενές επαφές με άτομα εκτός της ομάδας, ότι θα τηρούν επακριβώς τις συστάσεις των Αρχών για την κοινωνική αποστασιοποίηση, τη χρήση μάσκας προστασίας από τον κορωνοϊό σε δημόσιους χώρους, την τήρηση των κανόνων υγιεινής με σχολαστικό πλύσιμο των χεριών κτλ στην καθημερινή τους ζωή, για να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης των υπολοίπων εντός της «κοινωνικής φούσκας».

Η δρ Ρατζαπάκσε λέει ότι η διαχείριση αυτής της social bubble, η επικοινωνία μεταξύ των μελών της και η ελαχιστοποίηση των κινδύνων θα είναι ευκολότερη, αν περιοριστεί ο αριθμός των μελών της σε έως δέκα άτομα ή το πολύ σε δύο-τρεις ολιγομελείς οικογένειες. Όσο μεγαλύτερη είναι η «κοινωνική φούσκα», τόσο υψηλότερος θα είναι και ο κίνδυνος μόλυνσης ή διασποράς του κορωνοϊού. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε άτομα που εμπιστευόμαστε ότι θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και θα ενημερώσουν τις υπολοίπους σε περίπτωση που νοσήσουν ή έλθουν σε επαφή με κρούσμα – ή ύποπτο κρούσμα – της Covid-19.

«Όλοι πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά το πώς θα περάσουμε αυτές τις γιορτές για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι την υγεία τους. Κι εδώ μπορεί να συμβάλει η πρόταση αναφορικά με την “κοινωνική φούσκα”. Προσωπικά ενθαρρύνω όσους δεν έχουν σκεφτεί αυτή την ιδέα ή δεν την περιέλαβαν στον οικογενειακό τους σχεδιασμό, να την σκεφτούν ενόψει των γιορτών», λέει η ειδικός της Mayo Clinic. Όπως εξηγεί, η social bubble μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης ή διασποράς από τον κορωνοϊό για τα μέλη της, εφόσον όλα ακολουθήσουν προσεκτικά τους κανόνες. Κι αν κάποιος νοσήσει, είναι ευκολότερο να ταυτοποιηθούν όσοι έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό. Αλλά απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός και σοβαρή συζήτηση μεταξύ των ατόμων που σκέφτονται να δημιουργήσουν μια τέτοια «κοινωνική φούσκα» και διαρκής επικοινωνία για την πορεία της υγείας τους. Κι αντί για τη συνάθροιση γύρω από το γιορτινό τραπέζι, όπου θα ρέει το αλκοόλ και πιθανώς θα χαλαρώσει η επαγρύπνησή μας, προτείνει εορτασμούς σε εξωτερικούς χώρους – όπου αυτό είναι εφικτό -, οικογενειακούς περιπάτους και πεζοπορίες, όπου όλοι θα φορούν – φυσικά – μάσκες…

Ειδήσεις σήμερα

ΠΟΥ: Μάσκα στις οικογενειακές συγκεντρώσεις Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Κορωνοϊός - Βατόπουλος: «Ελευθερία» απο το καλοκαίρι με ανοσία 70% από νόσηση ή εμβολιασμό

Κορωνοϊός: Η πανδημία εξαφάνισε τη γρίπη και τα εποχικά κρυολογήματα

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη - κορωνοϊός: Από τα μέσα ενημέρωσης έμαθε ο «ασθενής 0» ότι έφερε τη μετάλλαξη Omicron στην Ελλάδα

διαγνωστικο εργαστήριο τεστ

Συναγερμός έχει σημάνει στο Κολυμπάρι Χανίων μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Omicron, στη χώρα μας.

Ο 60χρονος Κρητικός που μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα σε Χανιά και Γιοχάνεσμπουργκ, λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων σε ειδικές αποστολές, βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του μαζί με τους δικούς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, το γεγονός ότι είναι ο «ασθενής μηδέν» της μετάλλαξης Omicron στην Ελλάδα, το έχει μάθει από τα μέσα ενημέρωσης καθώς μέχρι στιγμής κανένας αρμόδιος δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του, για περισσότερες οδηγίες.

Ο ασθενής κατά την είσοδο του στη χώρα ακολούθησε όλα όσα προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με αποτέλεσμα να κάνει κανονικά rapid test και PCR. Το δείγμα ελήφθη σε εργαστήριο στα Χανιά, το οποίο μόλις πληροφορήθηκε το ταξιδιωτικό ιστορικό του 60χρονου το έστειλε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο εργαστήριο Ιολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - Μετάλλαξη Όμικρον: Με ήπια συμπτώματα στο σπίτι του ο ασθενής

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Κρήτη - κορωνοϊός: 294 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

ESPA BANNER