Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Περίπου 29.000 παιδιά 5-11 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο

Image
Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους
 clock 19:22 | 13/12/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ενημέρωσαν σήμερα (13/12) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την ενημέρωση με το «πράσινο φως» στους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών. Στόχος είναι τα εμβόλια να προσφέρουν στην προστασία των παιδιών, καθώς και να τους επιτρέψει να μετέχουν στις δραστηριότητές τους. Επίσης, θα βοηθήσει τον περιορισμό της διασποράς, κυρίως των πλέον ευάλωτων. Η αύξηση των εμβολιασμών συντελεί στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού. Όπως διευκρίνισε, αν και τα παιδιά νοσούν ελαφρά, υπάρχει μικρός κίνδυνος για σοβαρή νόσηση.

Στα παιδιά περιλαμβάνονται και όσα έχουν χρόνιο νόσημα ή υποκείμενο  νόσημα. Μελέτη από τη Σκωτία για τον κίνδυνο εισαγωγής Covid σε ασθενείς με μη ελεγχόμενο άσθμα. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από το εθνικό μητρώο και αφορούν τεράστιο αριθμό παιδιών, περίπου 752 χιλιάδες. Συμπερασματικά, από τη μελέτη των στοιχείων, βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν τρεις έως έξι φορές λόγω κορωνοϊού εισαγωγής στο νοσοκομείο. Η μελέτη ζητήθηκε από την αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την εκτίμηση του κινδύνου. 

Αναφερόμενη στο εμβόλιο για τα παιδιά, εξήγησε ότι περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων. Το σχήμα είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται στους ενήλικες. 

Ωστόσο, ο εμβολιασμός για Κόβιντ δεν πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στο βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών. Όπως εξήγησε, δεν υπάρχει χρονικό διάστημα που να περιορίζει τα κλασικά εμβόλια. «Όχι αναβολές» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου. 

Όσον αφορά στις παρενέργειες,  η πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικοιωμένοι οι γονείς, ήτοι ένας πυρετός, μια τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης. Η χορήγηση τρίτης δόσης, ενισχυτικής, σε άτομα άνω των 18 ετών, δημιούργησε ερωτήματα για τα άτομα μικρότερης ηλικίας. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή ηλικίας 12-17 εβδομάδες. Παράλληλα, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε εφήβους16-17 ετών έξι μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η Εθνική Επιτροπή αναμένεται ότι θα διατυπώσει συστάσεις. 

Τα λιγότερο ευχάριστα νέα για την παραλλαγή Όμικρον αφορά την ταχύτητα μετάδοσης. Τα νέα με κάποια αισιόδοξη επένδυση είναι τα στοιχεία του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, που ελέγχει ένα σύμπλεγμα νοσοκομείων. Παρά τον μικρό αριθμό ασθενών -42 αναφέρονται - οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάστηκαν οξυγόνο. Οι ασθενείς κατά τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με Κόβιντ. Είχαν πάει στο νοσοκομείο με κάτι διαφορετικό. Σε επίπεδο κλινικής εμφάνισης, διακρίνονται σταθερά κάποια χαρακτηριστικά: α. το 80% αφορά άτομα κάτω των 50 ετών, β. ότι η νοσηλεία είναι βραχεία (2-8 ημέρες) ενώ η θνητότητα είναι της τάξεως του 6,6% σε σχέση με 17%, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού. 

Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου. Ανάλογες είναι και οι επιφυλάξεις του ΠΟΥ που καλεί να υπάρξουν νέα δεδομένα. Ακόμη κι αν η μετάλλαξη είναι ηπιότερη της Δέλτα, θα προκύψουν ζητήματα στο θέμα της νοσηλείας, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας. 

Ευαίσθητοι είναι και οι άνω των 60, που παροτρύνονται για εμβολιασμό. μελέτες δείχνουν ότι με την τρίτη δόση αυξάνονται κατά 25 φορές το επίπεδο αντισωμάτων, ενώ σύμφωνα με το CDC η θνητότητα μειώνεται κατά 90% όπως και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση. 

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα στοιχεία που προκύπτουν από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Πάνω από 6,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. 

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα για το ραντεβού των παιδιών, έχουν κλείσει πάνω από 29.000 ραντεβού. Ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. 

Η προτεραιότητα στον εμβολιασμό αφορά στην πρώτη δόση, αλλά και στους πολίτες που θέλουν να κάνουν αναμνηστική δόση στο επτάμηνο. 

Για τους νοσήσαντες, αντί να δίνεται η δόση στους έξι μήνες μετά τη νόσηση, θα δίνεται στους 3 μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί και διπλός εμβολιασμός μετά από 3 ή έξι μήνες. Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου υποστήριξε ότι η απάντηση θα δοθεί με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν η τέταρτη δόση να είναι στον χρονο, όπως στον εμβολιασμό της γρίπης. Δηλαδή να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει στον χρόνο ένας επαναληπτικός. 

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι παρελήφθησαν 60.000 δόσεις εμβολίου για τα παιδιά. Υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού και στις αρχές του Ιανουαρίου θα ανοίξουν περισσότερα. Τα ραντεβού ανοίγουν ανάλογα με την παραλαβή. 

Επίσης, το 87% όσων έληγαν σήμερα τα πιστοποιητικά έχουν κάνει τα αναμνηστική δόση. Μένουν εκτός 163.000 οι 90 χιλιάδες έχουν κλείσει το ραντεβού, εκ των οποίων οι 45 χιλιάδες θα εμβολιαστούν μέχρι την Κυριακή. Ως εκ τούτου, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού μέχρι την Κυριακή, καθώς σε αυτές τις ομάδες υπάρχει προτεραιότητα. 

Η κυρία Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ότι στο ζήτημα των χρόνιων αλλεργιών, που είναι συχνές στα παιδιά, είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις -και απίθανες - να είναι ένα παιδί αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου. «Μην μεγαλοποιούμε το θέμα των αλλεργιών» τόνισε. 

Όσον αφορά στον κατ' οίκον εμβολιασμό,  ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις δεν ξεπερνούν τις δύο εβδομάδες, εκτός αν είχε συμβεί κάτι, που αφορούσε την αίτηση ή την καταχώριση. Πλέον, μετά και την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας, υπάρχει μεγάλη αύξηση. Οι κατ' οίκον εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί και θα δίνεται από εδώ και πέρα προτεραιότητα στην πρώτη δόση, καθώς είναι οι πολίτες με τη μεγαλύτερη ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, παρά τη μεγάλη αύξηση. Ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε το κάλεσμα προς τους ιδιώτες, ζητώντας τη βοήθειά τους. Γίνονται προσαρμογές ώστε οι ιδιώτες να έχουν δύο εμβόλια και Pfizer και J&J από αρχές Ιανουαρίου και οι παιδίατροι να έχουν το παιδικό εμβόλιο αλλά και το εμβόλιο για τους 12-17 ετών. Η διαδικασία του εφοδιασμού δεν μπορεί να απλοποιηθεί. Στόχος είναι να γίνουν ενέργειες για να πείσουν τους ιδιώτες να βοηθήσουν στους κατ' οίκον εμβολιασμού. 

Τα παιδιά 5-11 που έχουν κλείσει το ραντεβού, θα πρέπει να πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα μαζί με το βιβλιάριο εμβολιασμού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 268 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη: Στον Εισαγγελέα αρνητές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο

Κορωνοϊός: 3.841 τα νέα κρούσματα, 96 θάνατοι, 709 διασωληνωμένοι

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis